Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Skjutdörren under snedtaket justeras, så att de är helt lodräta och kör fritt fram och tillbaka.

Skjutdörren under snedtaket justeras, så att de är helt lodräta och kör fritt fram och tillbaka.

Skjutdörr under snedtak

Har du ett snedtak är det perfekt att sätta ett skåp med skjutdörr framför, så att du kan utnyttja platsen till förvaring. Följ våra anvisningar, så har du ett snyggt skåp under snedtaket på ett par dagar.

Skjutdörren skjuts smidigt fram och tillbaka med hjälp av en skena i toppen och sex hjul och två T-skenor på golvet.

Skåpet måste mätas noggrant

För att skjutdörren ska kunna köra obehindrat utan att stöta emot det som finns bakom är det viktigt att du mäter upp noggrant.

Du måste ta reda på hur skjutdörren ska köra, och undersöka om golvet är skevt. Räkna med ett avstånd på cirka 10 cm från skjutdörr till ev. hyllor. Märk ut på golvet med maskeringstejp, det är lättare att se än blyertsstreck. Och lättare att få bort.

Måla innan du monterar skåpet under snedtaket

MDF-skivorna som används till skjutdörren ska målas eller lackas på bägge sidor, så att du inte riskerar att de slår sig med tiden.

Det är lättast att måla delarna innan du monterar dem. Här har vi valt att bara måla vitt utvändigt, och lacka med klarlack på insidan av skjutdörren.

Hämta en komplett byggbeskrivning för skåp med skjutdörr under snedtak

Skjutdörr under snedtaket är smart om du vill utnyttja platsen i hemmet optimalt – och det är en rimlig uppgift för alla gör det självare.

Om du hämtar vår byggbeskrivning för en skräddarsydd skjutdörr under snedtaket kan du följa expertens detaljerade steg för steg-guide för ett skåp under snedtaket.

Du får bland annat instruktioner för:

  • Hur du mäter upp och märker ut, så att dörrarna under snedtaket kan köra fritt utan att stöta emot det som finns bakom.
  • Hur du fäster bärregel och sidoanslag, som ser till att dörr och väggar inte skadas när dörrarna skjuts åt sidan.
  • Hur du monterar skenor och dörrar.
  • Hur du justerar skjutdörren, så att delarna glider fritt och obehindrat.
  • Hur du ger skåpet en avslutande finish med borstlister, täckbräda och akrylfogmassa för att täcka springorna.

Du får en komplett materiallista. Projektet tar ett par dagar inklusive torktid för färgen. Prisen är cirka 1500 kronor för en vägg på 350 cm.

Läs mer om skjutdörrar

Vi har samlat ett antal länkar där du kan få inspiration till hur en skjutdörr kan användas och hur du kan bygga med skjutdörrar.

Läs mer om skjutdörrar här