Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg skjutdörr under snedtaket

Skriv ut Spara artikel

För runt 1500 kronor kan du bygga ett smart skåp under snedtaket. Det är ett bra sätt att utnyttja platsen till förvaring.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.500 kr/350 cm

Intro

Skjutdörr under snedtak

Har du ett snedtak är det perfekt att sätta ett skåp med skjutdörr framför, så att du kan utnyttja platsen till förvaring. Följ våra anvisningar, så har du ett snyggt skåp under snedtaket på ett par dagar.

Skjutdörren skjuts smidigt fram och tillbaka med hjälp av en skena i toppen och sex hjul och två T-skenor på golvet.

Skåpet måste mätas noggrant

För att skjutdörren ska kunna köra obehindrat utan att stöta emot det som finns bakom är det viktigt att du mäter upp noggrant.

Du måste ta reda på hur skjutdörren ska köra, och undersöka om golvet är skevt. Räkna med ett avstånd på cirka 10 cm från skjutdörr till ev. hyllor. Märk ut på golvet med maskeringstejp, det är lättare att se än blyertsstreck. Och lättare att få bort.

Måla innan du monterar skåpet under snedtaket

MDF-skivorna som används till skjutdörren ska målas eller lackas på bägge sidor, så att du inte riskerar att de slår sig med tiden.

Det är lättast att måla delarna innan du monterar dem. Här har vi valt att bara måla vitt utvändigt, och lacka med klarlack på insidan av skjutdörren.

Komplett byggbeskrivning för skåp med skjutdörr under snedtak

Skjutdörr under snedtaket är smart om du vill utnyttja platsen i hemmet optimalt – och det är en rimlig uppgift för alla gör det självare.

Du får bland annat instruktioner för:

 • Hur du mäter upp och märker ut, så att dörrarna under snedtaket kan köra fritt utan att stöta emot det som finns bakom.
 • Hur du fäster bärregel och sidoanslag, som ser till att dörr och väggar inte skadas när dörrarna skjuts åt sidan.
 • Hur du monterar skenor och dörrar.
 • Hur du justerar skjutdörren, så att delarna glider fritt och obehindrat.
 • Hur du ger skåpet en avslutande finish med borstlister, täckbräda och akrylfogmassa för att täcka springorna.

Du får en komplett materiallista. Projektet tar ett par dagar inklusive torktid för färgen. Prisen är cirka 1500 kronor för en vägg på 350 cm.

Läs mer om skjutdörrar

Vi har samlat ett antal länkar där du kan få inspiration till hur en skjutdörr kan användas och hur du kan bygga med skjutdörrar.

Läs mer om skjutdörrar här

FÖRE

EFTER

Instruktion

Mät noga och markera

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

För att dörrarna ska kunna köras fram och tillbaka utan problem och utan att stöta emot innehållet, är det viktigt att du mäter noga. Du ska bestämma var golvskenan ska placeras och undersöka om golvet är plant. Räkna med att hålla 10 cm avstånd till hyllorna. Markera med maskeringstejp, som syns bättre än blyertsstreck och som lättare kan tas bort.

1

Mät och markera på golvet var du vill ha din garderob. Om det redan sitter hyllor på väggen sätter du ett märke för dörrarna 10 cm längre ut på golvet.

2

Markera också i snedtaket för dörrarna. Använd vattenpass eller lodlina för att överföra märket på golvet till snedtaket. Sätt ett märke för den bärande regeln.

Fäst bärregeln och sidoanslaget

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Den skena som dörrarna ska hänga på måste förstås skruvas fast i snedtaket. Men det går inte utan att vi först sågar till en regel så att den kan följa lutningen på snedtaket. Skenan ska ju sitta med lodräta kanter för att dörrarna ska hänga lodrätt. Därefter ska ett sidoanslag monteras så att varken dörrar eller vägg skadas när dörrarna skjuts åt sidan. Sidoanslagen målas med samma färg som dörrarna och täckbrädan.

1

Såga till bärregeln A. Eftersom snedtakets lutning här är 45 grader ska ena långsidan av regeln sågas i samma vinkel. Vinkeln i taket kan mätas med en smygvinkel.

2

Stryk lim på bärregelns sågade sida innan den trycks fast mot snedtaket.

Tips: Be en medhjälpare hålla bärregeln på plats medan du skruvar fast den.

3

Skruva fast bärregeln med 5 x 100 mm skruvar medan du kollar att regeln följer din markering i snedtaket. När limmet har torkat sitter bärregeln fast ordentligt.

4

Dra ett lodrätt streck med vattenpass från utsidan av bärregeln A så att det bildas stödlinjer för montering av sidoanslaget B.

5

Stäm ut ett hål i sockeln för sidoanslaget B. Det är mycket lättare med multicutter än med stämjärn.

6

Om väggen är skev kan du lägga några avståndsbrickor bakom sidoanslaget B. Anslaget ska sitta lodrätt för att dörren ska ska sluta tätt när den stängs.

7

Skruva fast anslagen B på båda sidor. Välj skruv efter underlaget. Det är ju ingen större belastning på dem, så de kan fästas med trallskruv som försänks.

8

Dörrarna sågas ut med cirkelsåg som förs längs anhåll eller sågskena.

Montera skenor och dörrar

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Innan du sågar till dörrarna kan det vara klokt att först montera den skena E, som dörrarna ska hänga i, och de två T-skenorna F som styr dörrarna på golvet. Skenorna passar inte i längd så du måste själv såga till dem med bågfil och borra hål för skruvarna. Borra hål på cirka var 40:e cm i bägge skenorna. När skenorna är på plats kan du kontrollmäta avståndet mellan dem - och därefter sågar du till dörrarna.

1

Börja med att skruva fast bärskenan E. Den skruvas fast på undersidan av bärregeln A med 4 x 20 mm skruvar.

2

Rätta till bärskenan E, och lägg ev. några små avståndsbrickor mellan skenan och bärregeln A, så att skenan sitter vågrätt och med lodräta sidor. Då glider dörrarna lätt.

3

Fräs ett 4 mm spår på undersidan av varje dörr C. Spåren ska passa till de två T-skenor F, som sedan ska skruvas fast på golvet.

4

Kapa T-skenorna F i önskade längder och borra sedan hål för de skruvar som ska fästa dem. Försänk hålen och skruvarna så att dörrarna inte stöter emot dem.

5

Borra hål i dörrarna C för handtag. Du kan använda en handöverfräs, men det går lättare med en kvistborr i skruvdragare. Se upp så att borren inte går igenom.

6

Limma fast handtagen J i hålen i dörrarna C. Det går utmärkt med vanligt trälim, men torka genast bort lim som tränger ut med en fuktig trasa.

7

Skruva fast två hjul G på varje dörr C. Fäst dem 10 cm in från dörrarna sidor. Förborra med 2,5 mm borr och dra fast beslagen med 4 x 20 mm skruvar.

Montera och justera dörrar

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Innan du kan skruva fast de två T-skenorna på golvet måste du hänga upp dörrarna och se till att de är lodräta. T-skenorna ska placeras så att de hamnar exakt mitt i spåren under dörrarna. Skruva fast skenorna när du justerat in dem på plats.

1

Häng upp två dörrar C på bärskenan E, så att du kan lägga T-skenorna på rätt plats på golvet. De två dörrarna ska hänga i var sitt spår så att de kan passera varandra.

2

Håll vattenpasset mot den bakre dörren och se till att dörren är lodrät. Därefter kan du skruva fast T-skenan på golvet. Gör sedan likadant med den främre dörren och skruva fast den sista T-skenan.

3

Justera hjulens höjd i beslagen om dörrarna inte glider lätt. Du kan flytta hjulet 5 mm uppåt och neråt och det görs lätt med en skruvmejsel. Men du måste ta av dörrarna för varje justering.

Avslutande jobb och finish

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Skruva fast en täckbräda D på bärregeln med t.ex. 4 x 60 mm skruvar. Men fasa först den övre kanten så att brädan sluter tätt mot snedtaket. Måla inte över skruvarna utan täck dem med täckbrickor.

2

Limma fast borstlister H på dörrkanterna så att dörrarna inte slår in i sidoanslagen med en smäll och rent av skadar dem.

3

Fyll igen ev. springor mellan anslag och vägg och täckbräda och snedtak med akrylfogmassa. Klicka ut en fin sträng och släta till fogen med en fuktig svamp.

4

Den färdiga garderoben är som skräddarsydd för rummet och snedtaket. Om du vill kan du montera belysning på baksidan av täckbrädan så att du får ljus i garderoberna.

Material

45 x 95 mm hyvlat trä:
• 1 bärande regel (A), 360 cm

19 mm mdf-skiva:
• 2 sidanslag (B) à 9,5 x 124 cm
• 3 dörrar (C) à 118,5 x 119,5 cm

22 x 170 mm hyvlat trä:
• 1 täckbräda (D), 360 cm

Till skjutdörrarna från Habo:
• 1 dubbelskena (E), 400 cm
• 2 T-skenor (F) à 400 cm till golv
• 6 skjutdörrshjul (G) (jämför med skjutdörrssats K20 eller K30 med styrlist för golv)
• 800 cm borstlist (H), ej på ritningen
• 6 skjutdörrshandtag (J), ej på ritningen

Dessutom:
• Skruvar (5,0 x 100 - 4,0 x 20 - 4,0 x 60 mm), trallskruv (4,2 x 50 mm), monteringslim, täckbrickor, avståndsbrickor, akrylfogmassa, färg till dörrar, sidoanslag och täckbräda

Specialverktyg
• Handöverfräs
• Kvistborr

Tidsförbrukning

1400-1500 kr för allt material till en vägg på 350 cm.

Pris

Ett par dagar inklusive torktid för färgen.

Svårighetsgrad

Om du är noggrann när du mäter och sätter delarna på plats, så är det ganska lätt att skapa en skjutdörrsvägg.

Ritning

Så här fungerar systemet

En skena upptill, sex hjul och två T-skenor på golvet får dina skjutdörrar att glida lätt.

logga in eller köp tillgång för att se skissen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Bygg skjutdörr under snedtaket
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka