Ny karm till den gamla dörren

Har du en gammal dörr på vinden eller köper en på auktion, så saknas ofta karmen. Men det är både lätt och billigt att snickra en ny karm. Här visar vi hur det går till.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
20 kr/m

Intro

Karmen kan tillverkas av standardreglar på 45 x 120 mm. Men det är extra viktigt att träet är absolut rakt när du köper det, för annars får du ingen rak karm - och då blir det svårt att stänga dörren.

En karm består av en tröskel, två sidor och ett karmöverstycke. På alla fyra delarna ska du göra en fals för dörren. Falsen sågar du till med cirkelsåg, som är den enda maskin du behöver. Karmen kan nämligen tillverkas med vanliga handverktyg.

Instruktion

01
Såga till karmen 4 Steg

1

Mät först hur tjock dörren är. Passa samtidigt på att mäta dörrens höjd och bredd. Såga till de två sidorna så att de är totalt 20 cm längre än dörrens höjd. Ovan- och underdel bör vara 20 cm längre än dörrbredden. Vi finsågar senare.

2

Spänn fast karmen och såga spår med cirkelsåg. Spåret ska vara några millimeter djupare än dörrens tjocklek. Då blir det plats för en tätningslist. När den har monterats och dörren stängts ska dörren sitta i nivå med karmen.

3

Lägg ner karmen och såga bort en bit genom att såga vinkelrätt in mot spåret. Vi har sågat bort 15 mm och bredden är lika med dörrens tjocklek plus några millimeter (här 45 mm). Såga till de tre andra karmdelarna.

4

Falsen i karmen slipas och det kan du göra med slippapper på kloss, för har du sågat med cirkelsåg med fintandad klinga är falsen rätt slät. Har du en liten deltaslip går det snabbt att få fram en slät yta som lätt kan målas.

02
Ovandel och sidor 5 Steg

Karmen kan snickras på flera sätt. Vi väntar med att såga karmens delar i exakta mått tills lite senare. Det minskar risken att delarna blir för korta.

Vi börjar med att sätta ihop den ena sidan med karmöverstycket och fortsätter med den andra sidan. Vi använder oss av två skruvar 6 x 80 mm i varje fog.

Det är först när karmsidorna har skruvats fast som vi kapar karmöverstycket till önskad bredd. Vi avslutar med att fästa karmunderstycket, alltså tröskeln, på samma sätt.

Innan vi drar i de sista skruvarna kollar vi diagonalerna för att se att karmen är vinkelrät i alla fyra hörnen.

1

Såga av en bit av karmsidostycket. Klosen ska användas till markering nertill på de karmsidorna. Markera som vi har gjort och såga av biten. Gör sedan likadant nertill på den andra sidokarmen.

2

Nu har vi gjort en fals i alla karmdelarna, men de har inte kapats till rätt längd. Det väntar vi lite med. Eftersom tröskeln här är av furu, har vi sågat ett spår i den för en tröskellist, som sätts på plats när karmen är klar.

3

Nu kan det ena hörnet av karmen sättas ihop av en sida och över-stycket. Skarven ska blir absolut tät. Lägg märke till att vi ännu inte har kapat delarna på längden.

4

Lägg karm och dörr på ett par bockar och spänn fast karmdelarna. Pressa ner små masonitbitar mellan dörr och karm för att få lika mycket luft hela vägen runt dörren och för att skapa plats för en tätningslist.

5

Lägg det andra karmsidostycket på plats. Stick även här ner tunna masonitbitar mellan dörr och karm och pressa dörrarna mot varandra. Nu kan du såga av karmöverstycket till rätt längd. Gör likadant med de andra delarna.

03
Fäst gångjärnen 5 Steg

Gångjärnen ska inte skruvas fast förrän delarna i karmen har kapats till rätt längd med fogsvans och skruvats ihop.

Gångjärnen ska försänkas i karmen så att ovansidan på dem hamnar i nivå med träet. Även nu är det viktigt att du använder små avståndsbrickor hela vägen runt dörren.

Börja med att markera var gångjärnen ska sitta och stäm sedan bort träet.

1

Kolla att det finns plats för gångjärnen. Dörren ska ligga rätt och plant och ha avståndsbrickor hela vägen runt medan du kollar.

2

Markera med en penna var gångjärnet ska sitta på karmen. Sätt också ett vågrätt streck på gångjärnet som markering för hur högt det ska sitta på karmen. Placeringen av resten av gångjärnen markeras på samma sätt.

3

Nu kan du överföra gångjärnets form till karmen, så att du kan göra ett urtag för det.

4

Använd ett vasst stämjärn för att göra urtaget. Djupet ska vara lika med gångjärnets tjocklek. Kolla hela tiden med gångjärnet att urtaget passar i storlek.

5

Gångjärnet skruvas fast på karmen. Om du inte har original-skruvarna bör du ta tid på dig att leta efter skruvar i rätt storlek och med rakt spår som passar i stil.

04
De sista detaljerna 3 Steg

1

I pardörrar finns det ofta skjutreglar på ena dörren. För att de ska kunna användas måste vi borra hål i tröskeln och karmöverstycket. Slå eller tryck ut reglarna så att de gör tydliga märken i de två karmdelarna.

2

Borra ett hål som ska vara något större än regelns tjocklek. Kolla om du kan trycka ner skjutregeln. TIPS: Om dörrarna har stått oanvända i flera år så går skjutreglarna säkert trögt. Smörj dem innan du markerar hålen.

3

Tröskeln ska skyddas innan karmen monteras. Det finns olika tröskellister och profiler du kan fästa med skruvar eller lim. Kolla utbudet hos din byggvaruhandlare. Vi använder en list av stålplåt.

Material

• 45 x 120 mm hyvlat trä
• Ev. 45 x 120 mm ek eller mahogny till ny tröskel
• Ev. tröskellist i metall
• 6 x 80 mm skruvar
• Trälim

Tidsförbrukning

Karmen snickras på 1 dag.

Pris

Virket går på cirka 20 kr per meter med skruvar. Kostnad för metallskena tillkommer.

Svårighetsgrad

Karmen snickras med vanliga verktyg, som de flesta har hemma. Ta god tid på dig när du mäter och sågar, så går det rätt lätt.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrkarmar