Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dörrkarmar

Här kan du hitta inspiration och instruktioner för hur du kan byta dina gamla dörrkarmar.

Vad är en dörrkarm?

En dörrkarm är inte bara de lister som ramar in dörren. De kallas nämligen foder och finns i flera utformningar – bl.a. med allmogeprofil eller som helt släta och enkla lister.

En dörrkarm är den träram, ofta med två gångjärn, som sitter inne i själva dörröppningen. Dörrkarmen har som uppgift att hålla dörren “hängandes” i gångjärnen och se till att den öppnas och stängs som den ska. Dörrkarmen är med andra ord helt avgörande för hur dörren fungerar i praktiken.

Mått på dörrkarm

Dörrkarmen omger dörren. Det innebär att dörrkarmens invändiga mått ska vara större än själva dörren. En bra utgångspunkt är att det ska vara ca 3 mm luft mellan dörren och dörrkarmen hela vägen runt.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR Tätningslister till dörrar

Tjocklek och bredd på dörrkarmen

Dörrkarmens bredd beror som ovan nämn på hur bred dörren är. Men om man låter dörrkarmens invändiga mått vara 6 mm bredare än dörren, så kommer det bli 3 mm luft på varje sida.

Dörrkarmens tjocklek eller djup beror på dörrens faktiska tjocklek. En tjock och tung branddörr kräver därför en tjockare dörrkarm än en lätt dörr som ska sitta i en skiljevägg.

Montering av ny dörrkarm

Ska du byta ut din dörrkarm är det flera saker som du ska vara uppmärksam på, när du monterar dörrkarmen. Det är helt avgörande att dörren sitter helt rakt. Lutar den bara en liten smula åt den ena sidan kommer det bli väldigt tydligt att dörren öppnas och stängs “uppåt” eller “nedåt”. Ännu viktigare är det att dörren inte lutar i framkant eller bakkant när den monteras. Det kommer nämligen leda till att dörren inte kan stå öppen eller på glänt, utan bara helt öppen eller stängd.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka