Dörrkarmar

Här kan du hitta inspiration och instruktioner för hur du kan byta dina gamla dörrkarmar.

  Vad är en dörrkarm?

  En dörrkarm är inte bara de lister som ramar in dörren. De kallas nämligen foder och finns i flera utformningar – bl.a. med allmogeprofil eller som helt släta och enkla lister.

  En dörrkarm är den träram, ofta med två gångjärn, som sitter inne i själva dörröppningen. Dörrkarmen har som uppgift att hålla dörren “hängandes” i gångjärnen och se till att den öppnas och stängs som den ska. Dörrkarmen är med andra ord helt avgörande för hur dörren fungerar i praktiken.

  Mått på dörrkarm

  Dörrkarmen omger dörren. Det innebär att dörrkarmens invändiga mått ska vara större än själva dörren. En bra utgångspunkt är att det ska vara ca 3 mm luft mellan dörren och dörrkarmen hela vägen runt.

  REDAKTIONEN REKOMMENDERAR Tätningslister till dörrar

  Tjocklek och bredd på dörrkarmen

  Dörrkarmens bredd beror som ovan nämn på hur bred dörren är. Men om man låter dörrkarmens invändiga mått vara 6 mm bredare än dörren, så kommer det bli 3 mm luft på varje sida.

  Dörrkarmens tjocklek eller djup beror på dörrens faktiska tjocklek. En tjock och tung branddörr kräver därför en tjockare dörrkarm än en lätt dörr som ska sitta i en skiljevägg.

  Montering av ny dörrkarm

  Ska du byta ut din dörrkarm är det flera saker som du ska vara uppmärksam på, när du monterar dörrkarmen. Det är helt avgörande att dörren sitter helt rakt. Lutar den bara en liten smula åt den ena sidan kommer det bli väldigt tydligt att dörren öppnas och stängs “uppåt” eller “nedåt”. Ännu viktigare är det att dörren inte lutar i framkant eller bakkant när den monteras. Det kommer nämligen leda till att dörren inte kan stå öppen eller på glänt, utan bara helt öppen eller stängd.