Byt tröskeln på ett par timmar

Att byta tröskel är en relativt enkel uppgift. Den största utmaningen ligger i att såga och stämma bort den gamla tröskeln. Här kan du se hur du ska göra.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
300 kronor

Intro

De utsatta trösklarna

Hemmets trösklar lever ett hårt liv, och får många törnar under sin livstid från bland annat ungarnas radiostyrda bilar, barnvagnar och kanske rullstolar. De kan därför lätt bli slitna och fula att se på. Då kan det vara en god idé att byta ut tröskeln.

Byte av äldre trösklar

Moderna trösklar är ofta placerade mellan de lodräta dörrkarmarna, men äldre trösklar är ofta en del av hela karmkonstruktionen och sitter fast i sidokarmarna. Därför kan det också vara en utmaning att avlägsna en dörrpost av äldre modell. Men det är absolut inte omöjligt.

Såg och stämjärn

För att byta ut den gamla tröskeln ska du först såga av den ett par centimeter från karmen. Sedan ska du använda ett skarpt stämjärn att hugga loss resten med. I vår guide visar vi dig exakt hur du ska gå tillväga.

Ny tröskel

När du har avlägsnat den gamla tröskeln ska du se till att såga till den nya så att den passar i karmen. Sedan ska den nya tröskeln klossas upp, och till sist ska du sätta lister på tröskeln, innan du kan lacka eller måla den så att den passar ditt golv.

Ta bort tröskel

Vill du bli av med tröskeln helt och hållet, är det ännu enklare. Använd en multisåg till att kapa tröskeln invid karmen. Sedan kan du spackla, putsa och måla karmen, så att du inte kan se resterna av den gamla tröskeln. Om golvet inte är genomgående kan du lägga en metallprofi l mellan karmarna.

Instruktion

01
Gör så här … 6 Steg

När man inte varit så noga med vare sig slipning eller lackering av de gamla trösklarna, så blir de bara fulare och fulare. Inte nog med det - en snedsliten tröskel kan få dig att ramla om du glider på den. Lösningen är att antingen laga den gamla tröskeln eller att ersätta den med en ny.

Det finns ytterligare ett val du kan göra, nämligen att ta bort den gamla tröskeln och inte ersätta den, utan i stället få en jämn övergång från det ena rummet till det andra. Här väljer vi att ersätta tröskeln med en ny.

Om karmen och tröskeln är gammal är det troligt att tröskeln har tappats fast i de lodräta sidorna. I nyare karmar sitter tröskeln oftast mellan sidorna och kan lättare tas bort. Men om det bara finns god vilja, så finns det en lösning.

1

Börja med att såga av tröskeln, och placera sågen ett par centimeter från de lodräta sidokarmarna. VIKTIGT! Håll sågen parallellt med golvet så at det inte skadas. Såga med korta drag.

2

Fläk upp den sista biten av tröskeln med ett stämjärn, så att du kan lirka loss den från sin plats under karmen.

3

Tappen från den lodräta karmen ska också stämmas bort. När du är klar ska det finnas plats under sidokarmen för den nya tröskeln.

4

Tröskeln sågas till på längden, så att du kan skjuta in den under karmarna på bägge sidor. Såga av lite i sänder och prova för varje gång. Det ska gå stramt.

5

Palla upp tröskeln så att den sluter tätt mot de två sidorna. Använd träkilar eller plastbrickor tills den ligger stadigt. Du kan ev. limma tröskeln i sidorna. VIKTIGT! Glöm inte att palla upp tröskeln även på mitten så att den inte gungar.

6

Till sist spikar du fast en avslutande list som döljer springan mellan tröskeln och golvet. För att skydda tröskeln, och för att få den att likna golvet, bör du lackera den med slitstark lack.

Material

Tidsförbrukning

Cirka en timme

Pris

Cirka 300 kr

Svårighetsgrad

En relativt enkel uppgift som de fl esta snabbt klarar av. Var noga när du mäter.

Video

TIPS: Håll koll på dyckerten

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trösklar