Även den vackraste terrass eller uppfart blir en ovanligt trist syn när den har angripits av kakelpest – de fula, ljusa fläckarna, som liknar en blandning av fogklickar och utkletade tuggummin.
Även om namnet låter fruktansvärt, har kakelpest egentligen ingenting med sjukdomen pest att göra. Kakelpesten är en harmlös blandning av svamp och grön- eller brunalger, kallad lav eller lavsvamp, som växer överallt. Och då lav är en ytterst spartansk organism, som kan växa på fuktiga, näringsfattiga områden, innebär just kakel och marksten utmärkta levnadsförhållanden.
Fysiskt våld/kemisk krigsföring
Högtryckstvätt med altantillsats (en så kallad patio cleaner), brunsåpa, kvast och fogsand eller algtvätt är de fyra vapen man oftast brukar ta till mot kakelpesten. Men det är extremt stor skillnad på hur bra de olika metoderna fungerar. Även om det kanske är högtryckstvätten som verkar mest effektiv till en början, så är den faktiskt inte bäst i det långa loppet.
Redaktionen rekommenderar: Så bygger du en PLAN altan
Skona plattornas ytskikt
Väljer du att ändå använda en högtryckstvätt, så se åtminstone till att du har en altantillsats på den. Om du bara spolar direkt på plattorna med högtryckstvättens hårda vattenstråle, spolar du nämligen sönder plattornas ytskikt och gör dem paradoxalt nog ännu mer sårbara för nya angrepp av kakelpest.
Här kan du läsa vad som utmärker sig som det överlägset bästa vapnet mot kakelpest. Så att slipper ödsla en massa tid, kraft och pengar och bara bekämpa angreppet med det som fungerar bäst. Lycka till!
Testet i Detalj
Utgångspunkten var en stor och kakelpestangripen stenläggning. På den markerades fyra fält på 70 x 70 cm vardera, där vi testade fyra olika metoder. Här kunde metoderna jämföras med varandra.
De fyra fabrikant som använts i testet är slumpmässigt utvalda och innebär inte att de nödvändigtvis är bäst inom respektive produktgrupp.
TESTOMRÅDE:
- Sand och borste
- Högtryckstvätt
- Algtvätt
- Brunsåpa
Sand och borste är ingen höjdare
Denna metod kräver sand, borste, kraft och tålamod. Tanken är att du använder sanden som slippapper, och skrapar stenytan fri från kakelpest med en hård kvast eller rotborste.
Problemet är bara att metoden i stort sett inte fungerade. Trots flera minuters hårt slipande blev det bara en mycket liten skillnad, på gränsen till osynlig. Av de fyra metoderna är det denna som fungerar allra sämst.
Pris:
- ca. 150 kronor (för 20 kg fogsand)
Fördelar:
- Inga kemiska ämnen
- Billigt
Nackdelar:
- Minst effektivt
- Fungerar inte i längden
- Kräver hårt arbete
Brunsåpa är inte effektivt
Metoden med brunsåpa fungerar som så att du blandar 1,5 dl fast brunsåpa med 5 liter vatten. Blandningen appliceras på området som ska rensas, och det skrubbas grundligt med en styv kvast eller borste. Efteråt sköljs området med mycket vatten, för att undvika att den bruna tvålen lämnar kvar en hinna på stenarna.
Liksom med sand och borste är det ett hårt arbete, och du kommer att behöva ge stenarna mer än bara en skrubbning för att kakelpesten ska försvinna. Det värsta är dock att denna metod inte heller fungerar i längden.
Pris:
- ca. 50 kronor (för en burk brunsåpa)
Fördelar:
- Billigt
- Fungerar på kort sikt
Nackdelar:
- Fungerar inte i längden
- Kemisk produkt
- Kräver hårt arbete
Högtryckstvätten gjorde bäst ifrån sig till en början
En högtryckstvätt med en altantvätt (patio cleaner) är till en början det effektivaste sättet att bli av med kakelpest. Den är dessutom lätt att arbeta med.
Ett minus är att du blir tvungen att skaffa dig en högtryckstvätt och en altantillsats, som sällan går att få tag i för under 1.000 kronor. Altantvättens roterande borstar kan även vara väldigt tuffa mot fogarna, som förmodligen behöver efterfyllas. Den sista, och största nackdelen är, att behandlingen som sådan inte håller i längden. Efter ett och ett halvt år var kakelpesten tillbaka.
Pris:
- Pris: ca. 1.000 kronor (för en högtryckstvätt + altantvätt)
Fördelar:
- Effektiv till en början
- Lätt att använda
- Inga kemiska ämnen
Nackdelar:
- Fogarna måste efterfyllas
- Fungerar inte i längden
VINNARE! Algtvätt är bäst!
Glöm allt om sand, borstar, brunsåpa och en dyr högtryckstvätt. Algtvätt är den bästa kuren, och den funkar även i längden!
Vill du ge din beläggning den mest effektiva behandlingen mot kakelpest, är det algtvätt som ska till. Det visar testet tydligt. Metoden fungerar lite som med brunsåpa. Först ska området vattnas grundligt, och sedan stryks en blandning av algtvätt och vatten på. Låt gärna algtvätten verka i ett dygn, innan du sköljer beläggningen med vatten. Efter det skurar du beläggningen med en styv borste för att få bort resterna av kakelpesten. Det tar längre tid att få bort kakelpesten med algtvätt än med en altantvätt, men resultatet talar för sig självt.
Läs också: Inred trädgården med färgad marksten
Det märkliga är att algtvätten till en början inte verkade lika effektiv som högtryckstvätten med altantillsatsen. Men misströsta ej. Algtvätten verkar nämligen på djupet, och efter hand försvann faktiskt mer och mer kakelpest.
Ett och ett halvt år efter behandlingen med algtvätt var det uppenbart att det är den här medtoden som funger bäst i det långa loppet.
Pris:
- ca. 600 kronor (för 5 liter algtvätt)
Fördelar:
- Avlägsnar effektivt kakelpest
- Skyddar i det långa loppet
Nackdelar:
- Kemisk produkt
- Kräver hårt arbete
18 månader senare
Man ska inte låta sig luras av altantvättens omedelbara effekt. Ett och ett halvt år senare såg det annorlunda ut.
På bilden till höger kan du se de fyra fälten, där de två tydliga förlorarna, brunsåpa (4) och borste och sand (1), redan är helt täckta av ett nytt lager kakelpest. De två övriga fälten tillhör altantvätten (2) och algtvätten (3), där det överlägset renaste fältet är behandlat med algtvätt.
Slutsatsen är solklar: Algtvätt är överlägset det mest effektiva och långsiktiga valet vid behandling av kakelpest.