Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Gräs är snyggt, skönt och mjukt att gå på men inte särskilt slitstarkt. Om du ofta sneddar över gräset från garaget till villan eller från terrassen till grillplatsen, dröjer det inte länge förrän du har trampat upp en stig. I stället för att bekymra dig för gräset kan du ta konsekvensen av att du använder genvägar och anlägga en gång.

Kräver starkt underlag

Alla stenbeläggningar kräver ett rejält underlag, även en gång som bara används av gående. Annars sätter sig stenarna och risken att du snubblar blir stor. Gången ska förses med stabila kanter – i nivå med gången – och ha en jämn yta. Du behöver inte lika stabilt underlag till gången som till infarten, men det orsakar ändå en hel del arbete.

Redaktionen rekommenderar: 1 000 möjligheter med herrgårdssten

Hyr maskiner

Genom att använda maskiner går arbetet lättare och snabbare, särskilt om det är stora volymer sand som ska flyttas.

Vi hyrde en stor plattvibrator, en ”padda”, en minigrävmaskin och en motordriven skottkärra med tipp. Vår gång är cirka 21 meter och det innebar att vi tog bort cirka 9 ton jord och fyllde på ungefär lika mycket grus. Det blev ett par hundra vändor med skottkärran, något du bör veta när du planerar arbetet i din trädgård.

Det kan kanske vara klokt att få en eller ett par medhjälpare till jobbet? Om du inte vill skada gräsmattan med dina maskiner, bör du också hyra ett par körplåtar medan du arbetar.