Hitta rätt stenar och plattor till din beläggning

Stenar, plattor eller singel. Det finns många olika slags beläggningar. Vi visar dig de 12 vanligaste beläggningarna till terrassen, uppfarten eller trädgårdsgången.

Oavsett om det en terrass, en ny infart eller en gång mellan rabatterna så kan du använda stenar eller plattor som beläggning. Men innan du börjar måste du göra klart för dig vilken underlag som krävs. Här har du en hjälpande guide.

1. Gatstenar

Fyrkantiga kluvna storgatstenar av granit har en kortsida som i regel är 13-15 cm åt bägge håll medan längden på stenen är 20-23 cm. Stenarna finns i flera nyanser och kan köpas både nya och begagnade.

Gamla stenar, som har legat på en gata i kanske 100 år, har ofta slitits blanka på ovansidan och kan säljas till högre priser. Andra begagnade storgatstenar är ganska billiga.

Storgatstenar kan användas på infarter, terrasser, i trappor och längs kanter. Det är ganska svårt att lägga stenarna eftersom de inte är lika stora. De ska vibreras ner i en tjock grusbädd.

Material: Kluven granit

Terrass: Ja – men det resulterar i en något ojämn yta

Infart: Ja

Gångar: Ja

Prisbild per m2: 700–1300 kr. Begagnade stenar: 300–1500 kr

2. Smågatstenar

Tärningar av kluven granit. Smågatstenar har i regel sidor som är mellan 9 cm och 11 cm.

Det finns dessutom ännu mindre - och dyrare - specialkluvna granitstenar.

Eftersom smågatsten är av granit så finns det många färger att välja bland, men grå och ljusröd dominerar. De flesta stenar som säljs i Sverige kommer från svenska stenbrott men det säljs också stenar från Portugal och Kina.

Om du vill lägga en hel terrass eller en infart med smågatstenar bör de läggas i solf äderform för att låsa varandra.

Material: Kluven granit

Terrass: Ja

Infart: Ja

Gångar: Ja

Prisbild per m2: 300–800 kr. Begagnade stenar: 200–1000 kr

3. Singel

Singel, som är en krossprodukt precis som makadam, har oregelbunden form och vassa kanter. När man vibrerar ett lager singel kilas stenarna ihop till en relativt homogen massa.

Singel finns i flera storlekar mellan 2 och 32 mm - är stenarna större kallas de i regel makadam. Vid beställning av singel anger man storlek, t.ex. 16-32 mm.

Singel kan läggas på gårdsplanen och som dränering under terrasser och i rabatter. Om underlaget byggs upp ordentligt kan singel också läggas på infarter.

Material: Krossprodukt

Terrass: Nej

Infart: Ja

Gångar: Ja

Prisbild per m2: 50–200 kr

4. Kullersten

Kullersten är ett uttryck som också används om gatstenar, men kullerstenar är betydligt mindre och sorteras inte på samma sätt.

Köper du kullersten, så får du en blandning där de minsta kan vara 5 cm och de största 15 cm (eller 10-30 cm). Kullerstenar säljs inte per kvadratmeter utan per ton.

Förr var det vanligt att lägga kullersten på gårdsplanen på främst skånska gårdar. I dag används kullersten mest som prydnadsstenar, t.ex. längs rabatter, runt träd, på trappsteg ingjutna i betong och liknande.

Kullerstenar ska skyddas på fiberduk mot växter underifrån.

*Material: Blandning av bergarter

Terrass: Nej

Infart: Ja

Gångar: Ja

Prisbild per m2: 300–400 kr (vid 1600 kr/ton som räcker till 3–5 m2).

5. Formgjutna stenar

Beläggningsstenar av betong såldes förr i tiden i ett flertal olika former, exempelvis som fiskar, sexkanter eller med S-form. I dag säljs det mest rektangulära eller kvadratiska stenar och plattor.

Betongen kan vara genomfärgad så att stenarna är röda, grå, svarta eller blå och i olika nyanser av dessa färger. Flera stenar gjuts med en liten kant på mitten och dessa ser till att det blir plats för en fog. Det vanligaste namnet på betongsten är marksten som kan användas till all slags beläggning.

Material: Betong

Terrass: Ja

Infart: Ja – men tung trafik kräver tjocka stenar

Gångar: Ja

Prisbild per m2: Från cirka 100 kr

6. Gjutna plattor

Om du inte hittar plattor som passar så gjuter du egna. Ska de vara jättestora som de på bilden, så måste de gjutas på plats för de blir så tunga att de inte kan flyttas. Det ser t.ex. mycket snyggt ut med gjutna plattor på 120 x 120 cm som åtskiljs av teaklister.

Stora plattor bör armeras med stänger eller nät för att inte spricka. Plattorna kan läggas på allt från terrasser och infarter till gångar och parkeringsplatser.

Underlagets utformning och plattornas tjocklek avgör hur tung trafik de tål.

Material: Betong

Terrass: Ja

Infart: Ja

Gångar: Ja

Prisbild per m2: 400-600 kr

7. Betongplattor

En av de vanligaste beläggningarna för terrasser, gångar, infarter, parkeringsplatser och trottoarer.

Finns i en mängd storlekar och i flera tjocklekar. De allra vanligaste storlekarna är 35 x 35 cm och 40 x 40 cm och den vanligaste färgen är grå men det finns flera färger.

Plattorna finns emellertid både större och mindre men de allra största är ohanterliga för oss gör-det-självare. Å andra sidan blir resultatet enormt snyggt, men ju större plattorna är desto viktigare är det att underlaget har lagts korrekt.

Material: Betong

Terrass: Ja

Infart: Ja – men det kräver tjocka plattor

Gångar: Ja

Prisbild per m2: Från 150 kr

8. Ytbehandlade betongplattor

I stället för de traditionella betongplattorna kan du välja plattor som visserligen är gjorda av betong, men som ser ut att vara av annat material. Det finns t.ex. plattor som ser ut att vara skurna av granit, men som kostar endast en femtedel. Och du kan få plattor som liknar marmor och sandsten, men som till skillnad från dessa tål frost.

Det finns också plattor som belagts med småsten och som därför är nästan halksäkra.

Om plattorna har ytbehandlats fastnar inte mossa och alger lika lätt på ytan. Sådana plattor bör inte spolas med högtryckstvätt.

Material: Ytbehandlad betong

Terrass: Ja

Infart: Ja

Gångar: Ja

Prisbild per m2: Från 300 kr

9. Gräsarmeringsstenar

En lite speciell variant av betongstenar och -plattor är gräsarmeringsstenar av betong med hål för gräset. På så sätt kan du anlägga en parkeringsplats som håller sig grön och fräsch hela sommaren och då slipper du se de tråkiga grå betongstenarna.

Det finns flera olika varianter av dessa stenar. Upp till 75 procent av den yta som vänds uppåt kan bestå av hål för jord och gräs. En fördel utöver det estetiska med stenarna är att de låter regnvatten rinna ner i marken och sugas upp i stället för att samlas i stora pölar.

Material: Gjuten betong

Terrass: Nej

Infart: Ja

Gångar: Nej

Prisbild per m2: Från 300 kr

10. Keramiska plattor

Gångar, terrasser och trappor är några av de ställen där det kan löna sig att lägga keramiska plattor, alltså klinker gjorda för användning utomhus så att de tål hård frost, snö, grus och salt utan att bli fula eller skadas.

Plattorna är lätta att hålla rena och du kan skotta snö på dem, men de gillar inte alltid snöskrapor av järn. Till skillnad från betongplattor är ytan på de keramiska plattorna sluten så de suger inte till sig fukt.

Alger och mossa har också svårt att fastna. Välj inte plattor som har superslät yta eftersom de blir hala som is när de blir våta.

Material: Hårt bränd lera

Terrass: Ja

Infart: Ja

Gångar: Ja

Prisbild per m2: 300–700 kr

11. Marktegel

Liknar vanliga tegelstenar men är massiva och har bränts mycket hårt. Ytan på stenarna är sluten och de suger inte till sig fukt. Stenarna tål hård frost, snö, grus och salt. Det är lätt att hålla dem rena och du kan skotta snö på dem, men de gillar inte alltid snöskrapor av järn.

Du kan lägga marktegel på både terrasser och i gångar. I bägge fallen kan du lägga dem platt eller på sidan efter tycke och smak. För att de ska tåla belastningen av biltrafik bör de ställas på högkant. Marktegel ska läggas med minst 2 mm breda fogar.

Material: Hårt bränd lera

Terrass: Ja

Infart: Ja – på högkant

Gångar: Ja

Prisbild per m2: 200-800 kr

12. Natursten

Du kan också bestämma dig för plattor eller stenar av olika slag av natursten, men tänk på att det svenska klimatet med mycket nederbörd och kyla på vintern kan skada stenarna eftersom de slits hårt.

Sandsten, marmor och i viss mån skiffer bör inte utsättas för smältvatten och frost eftersom det kan resultera i frostsprängningar eller sprickor. Men det finns många andra sten- och bergarter som passar och natursten som granit och gnejs kan alltid användas utomhus.

De hårda stenarna håller i stort sett i evighet - bokstavligen talat.

Material: Basalt, marmor, kvartsit, skiffer, sandsten etc.

Terrass: Ja

Infart: Ja – några typer

Gångar: Ja

Prisbild per m2: Från cirka 1000 kr

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Beläggning