Gör en snygg rund terrass i natursten

Säg hejdå till tråkigt grå betongplattor! Med denna terrass i natursten får du en snygg och helt unik beläggning.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 helger
Pris
7.000 kronor
Terrass i natursten med eldstad

Terrassen i natursten passar perfekt till en eldstad. Runt om terrassen bygger vi två bänkar, så att där finns gott om sittplatser runt elden.

Intro

Är du trött på gråa betongplattor? Lägg en terrass av natursten. Med ölandssten får du en beläggning som är unik, eftersom alla stenar är olika och det naturliga utseendet passar perfekt till en grillplats.

LÄS OCKSÅ: Galleri med eldstäder

Se hur du lägger terrassen

Terrassen är ett bra nybörjarprojekt, eftersom natursten är lätt att lägga.

I gör-det-självbeskrivningen får du en komplett materiallista, och så visar vi hur du:

 • gör underlaget klar
 • lägger naturstenen
 • gör en eldstad i mitten
 • bygger en bänk runt om eldstaden och terrassen

Instruktion

01
Underlaget görs klart 3 Steg

Oavsett vilken typ av terrass med plattor som du lägger, är det viktigt att underlaget har förberetts. Du ska ta bort det översta jordskiktet så att du kan bygga upp ett nytt underlag av stabilgrus och avjämningsgrus. Underlaget ska komprimeras väl så att du inte riskerar att stenarna sjunker.

Har du små granitskärvor mellan de stora naturstenarna, är det bra att bygga en kant, så att du inte får småsten i hela trädgården.

1

Kantblock sätts i sidorna så att de granitskärvor som ska läggas ut runt naturstenarna hålls på plats. Kantblocken sätts i betong och riktas in efter ett snöre så att de står rakt.

2

Naturstenens underlag av 10 cm stabilgrus komprimeras med en plattvibrator. Det är inte nödvändigt att skapa en lutning på den här beläggningen, eftersom granitskärvorna gör beläggningen ”öppen”, så att vattnet lätt sjunker undan.

3

Fördela avjämningsgruset ovanpå skiktet av stabilgrus när det har stampats ihop ordentligt. Avjämningsskiktet ska vara ca 4-5 cm och det fördelas lättast på en stor yta med en asfaltsraka.

02
Naturstenarna läggs 6 Steg

Här återanvänds en gammal plattbeläggning av ölandssten som tas upp och läggs i en cirkel på ett nytt underlag.

Att lägga natursten är lite av ett pussel, eftersom stenarna har olika former och storlekar. Det kräver tålamod, och du måste prova dig fram för att hitta de stenar som passar bäst ihop. I mellanrummen läggs granitskärvor.

1

Bestäm var mitten på den runda terrassen ska vara. I mitten sätts en liten cirkel av gatsten. Cirkeln ritar du upp genom att mitt på terrassen sätta en järnstång som du binder ett snöre om. I den andra änden av snöret sätts en pinne. Rita sedan upp den lilla cirkeln. Lägg därefter natursten runt cirkeln av gatsten. Stenarna läggs här med ett avstånd på ca 3-4 cm så att granitskärvorna får plats.

2

Markera hur stor beläggningen ska vara. Använd snöret på järnstången igen, så att du lätt kan rita upp den yttersta cirkeln. Här ska terrassens diameter vara 350 cm.

3

Det är ett pussel att lägga de olika naturstenarna så det är en bra idé att resa sig upp under arbetet. På så sätt ser du beläggningen lite på avstånd och får en överblick över var de olika stenarna passar bäst.

4

Stenarna rengörs med plattrengöringsmedel när alla stenarna har lagts, för att avlägsna påväxt och smuts.

5

Granitskärvor fördelas omkring och mellan stenarna med kratta och borste.

6

Den innersta cirkeln fylls med stenmjöl. Detta bankas ihop ordentligt och är ett perfekt underlag för grillplatsen.

03
Bänken byggs 7 Steg

Runt terrassen ska två bänkar byggas så att det finns bra sittplatser runt brasan. Bänkens sittyta består av en limträbalk och benen tillverkas av två kantblock som sätts ovanpå varandra. Kantblocken limmas ihop precis som sittytan, som också limmas fast.

1

Balken slipas så att ytan är slät och jämn. Se till att hålla slipmaskinen i konstant rörelse. Om du ”håller den stilla” och slipar för mycket på ett ställe kan en liten fördjupning uppstå.

2

Stryk träet med grundningsolja och därefter träskydd, så att det tål utomhusmiljön.

3

Ta bort skärvorna på ett litet område och sätt den nedersta stenen som ska fungera som bänkens ben. Kantblocken sätts i avjämningsgruset. Kontrollera att stenen ligger rakt.

4

Sätt den andra stenen till bänkens ben och kontrollera att avståndet passar och att båda stenarna står helt rakt. Här ska bänken vara 130 cm, så ett avstånd på 1 m är lämpligt.

5

De två översta stenarna sätts ovanpå. De limmas fast med stenlim. Kontrollera så att de också ligger rakt. Överflödigt lim tas bort med en fuktig svamp.

6

Påför lim på de översta stenarna och limma fast bjälken så att sittytan ligger helt stabilt.

7

Bänken är klar att användas när limmet har torkat.

Material

 • Kantblock, 12 x 12 x 21 cm
 • Gjutbetong till kantblocken
 • Ölandssten
 • Gatsten
 • Stabilgrus
 • Avjämningsgrus
 • Granitskärvor, 18-23 mm
 • Stenlim
 • Balkar, 60 x 266 mm
 • Träskydd

Specialverktyg

 • Plattvibrator (250 kg)
 • Asfaltsraka

Tidsförbrukning

Ca 2 helger.

Pris

Ca 7 000 kr.

Svårighetsgrad

Det är ett bra nybörjarprojekt inom beläggning, eftersom natursten är lätt att lägga.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Stenlagd uteplats