Ny beläggning suger upp regnvattnet

Framtidens uppfarter och terrasser suger upp även de värsta skyfall. Från att vara ett konstant växande problem, som år efter år har ökat risken för översvämningar, kan sten och plattor nu bli det som räddar oss vid kraftiga regnoväder.

Med den nya, smarta sorters plattor och grus kan du bygga uppfarter och stenterrasser som suger åt sig regnet mycket snabbare än om området var täckt av gräs eller vanligt grus.

Det besparar dig som lägger uppfarten en massa besvär – och ofta en kostsam anslutning till avloppsnätet.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt grus!

Och när även grannarna har förnyat sina gamla uppfarter med dränerande beläggningar, tickar vinsterna in på riktigt. De överbelastade avloppen avlastas, vi slipper översvämningar, och grundvattnet får ett gott tillskott.

Att vi idag skickar vårt regnvatten ut i avloppet är en kvarleva från förr. Det hänger ihop med att klassiskt bärlager blir mjukt och svampigt om det blir vått, och då kommer ytskiktet förr eller senare att glida isär. Därför har stenbeläggningarna gjorts så täta att regnvattenet leds undan så snabbt som möjligt. Oftast rakt ut i de kommunala brunnarna.

Dränerande bärlager förändrar allt

Det är helt idiotiskt. Det innebär att varje kvadratmeter stenbeläggning förvandlar dyrbart regnvatten till en miljöbelastning och en säkerhetsrisk.

Framtiden är att regnet stannar kvar där det faller - som numera är standard i många länder.

Därför är det ett väldigt stort - och allt för förbisett - framsteg, att vi nu kan köpa nya, smarta grussorter, som bevarar styrkan, även om det blir vått. Och inte nog med det: De leder effektivt vattnet ner i marken, och kan inte jorden suga upp allt är gruset så öppet att det kan rymma stora mängder vatten.

Det förändrar allt. Där beläggningar stal vårt grundvatten och ökade risken för översvämningar och överbelastade avlopp, kan de i framtiden vara lösningen på våra problem med hastiga skyfall och avsaknad av grundvatten.

Nu blir det en helt annan teknik när du gör en beläggning. Du skapar en yta som tvärt emot de gamla principerna snabbt och effektivt suger ned vattnet.

Det gör många saker mycket lättare. Du slipper ha fall, du behöver inte göra dränering, och du slipper hyra in en rörläggare för att leda vattnet till avloppet. Då är det lättare att leva med att den dränerade beläggningen kostar lite extra.

Massiva plattor

Du kan lägga en dränerande beläggning med helt vanliga plattor och sten, bara vattnet kan ledas ner till det dränerande gruset genom breda fogar.

Även om du täcker underlaget av dränerande grus med klassiska massiva plattor eller beläggningssten, kan du lätt skapa en sugande beläggning. Vattnet leds runt de täta betong stenarna ner genom fogarna, som görs breda och fylls upp med samma sorts dränerande grus som plattorna läggs i.

Fogarna ska utgöra minst 10 procent av ytan för att leda undan kraftiga regn lika snabbt som regnet faller. Du kan säkra de breda fogarna genom att lägga plattorna med särskilda fogkryss, du kan ha långa trälister som avståndsklossar - eller lägga stenarna förskjutna på annat vis, så att det uppstår regelbundna hål.

Fogarna fylls bara upp till 2 cm från ovansidan, innan beläggningen komprimeras med en jordstamp, först därefter fylls fogarna upp helt. Därmed slipper du att de grova kornen hoppar upp under jordstampen och mosas, vilket blockerar fogarna.

Sugande plattor

Sten och plattor av en ny sorts porös betong suger vatten till sig och leder ned det i marken. Betongen kan ge en dränerande beläggning till en plan yta.

Det senaste inom dränerande beläggningar är att det inte bara är gruslagren som för vattnet ned, utan även själva plattorna. De dränerande stenarna finns redan på flera stora offentliga parkeringsplatser och cykel- och gångbanor, och den porösa betongen kan gjutas i nästan alla former som klassisk, tät betong. Du kan lägga plattor på din terrass, och du kan lägga herrgårdssten som vanligt på det dränerande gruset på uppfarten.

Fördelen med denna sortens beläggning är att du kan lägga en dränerande beläggning som är tillräckligt jämn för att cyklar, rullskridskor och stilettklackar ska kunna ta sig fram, och du behöver inte breda fogar för att beläggningen ska bevara sin dräneringsförmåga. Å andra sidan måste ytan borstas med jämna mellanrum för att säkerställa att porerna inte tätas av jord, löv osv.

Gräsarmering

Gräsarmering är som gjort för dränerande beläggning. Men lägger du vanlig gräsarmeringssten på ett dränerande underlag kan du inte odla gräs i dem.

Bygger du din dränerande uppfart med ett ytskikt av gräsarmeringssten får du snart ett överraskande problem: Du kommer att få svårt med att skapa den gröna beläggning som är den ursprungliga tanken bakom gräsarmeringsstenarna.

Men till att börja med kan vi slå fast att gräsarmering är helt perfekt att bygga en sugande beläggning av med dränerande grus. Stenarna skapar stora öppningar, som leder regnet ner i det dränerande bärlagret när de fylls med dränerande sättsand.

Problemet jämfört med en grön beläggning är att du gott kan odla gräs i det dränerande bärlagret, men ytskiktet torkar så snabbt att gräset inte kan överleva. Lösningen kan lustigt nog vara att investera i gräsarmeringssten av dränerande betong. Även om den också är dränerande kommer den att kunna hålla så mycket fukt att gräset i fogarna överlever under torra perioder.

Granitskärvor

Kombinerar du skärvor med dränerande sättsand, får du snabbt och lätt ett ytskikt som är tillräckligt stabilt för att klara bilar, och dränera effektivt.

Den snabbaste och enklaste dränerande beläggningen får du genom att täcka dränerande sättsand med granitskärvor. Genom att gräva bort mulljorden, komprimera 15 cm dränerande sättsand och täcka det med 5-10 cm granitskärvor ger du din bil en torr och praktisk parkeringsplats. Du slipper ta hand om en gräsyta, och du dränerar effektivt efter stora skyfall utan problem.

Du behöver inte ens lägga en fiberduk mellan grus och skärvor för att förhindra att de blandas för mycket. För att få beläggningen stabil ska de faktiskt ha möjlighet att fästa litegrann i varandra.

Skärvornas svaghet är att de aldrig blir särskilt trevliga att gå eller cykla på. Och så ska skärvorna liksom de dränerande fogarna - och de sugande betongplattorna - hållas fria från jord, löv, barr och annat som kan täta de mikroskopiska porerna som ska leda vattnet ned genom det övre skiktet.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Beläggning