Stenlagd gång längs huset

Det krävs en del arbete och ansträngning att lägga gammeldags gatstenar själv, men det är inte svårt. Och gör du det rätt så håller det i nästan en evighet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 helger
Pris
15.000 kronor

Intro

Gatsten gör det mer hemtrevligt i trädgården än vanliga plattor. Och så blir en trädgårdsgång med gatstenar bara snyggare med åren.

Ska din trädgårdsgång med gatstenar hålla i många år är det viktigt att grunden är rätt gjord. Om du inte har koll på den delen av arbetet är risken att frosten efter några år börjar flytta på gatstenarna. Det blir gången inte bara ful av utan den blir också farlig att gå på.

Men om du från början lägger gatstenarna rätt så har du en trädgårdsgång som kommer att hålla för evigt.

Instruktion

01
Underlag 5 Steg

Även om det inte ska köra bilar på en trädgårdsgång är det viktigt att underlaget är rätt gjort. Annars kommer frosten med tiden att trycka upp några av stenarna, så att den blir både ful att titta på och farlig att gå på.

Här gräver vi bort 40 cm jord. 15 cm packat bärlager läggs underst och ovanpå det läggs ca 10 cm sättsand. Det är smart att lägga på sättsand efterhand, eftersom mängden beror på stenarnas dimensioner, som varierar betydligt.

1

Förberedelserna är gjorda. Det har grävts ut och lagts på bärlager, som har packats till 15 cm tjocklek med en markvibrator. Hyr den på byggmarknaden eller hos uthyrare.

2

Spänn upp snören som markerar höjden. Även om det ska vara en rustik trädgårdsgång är det ändå en riktigt bra idé att spänna upp snören längs sidorna. Det ger en höjd att gå efter när stenarna sätts.

3

Använd ett vattenpass för att justera fall. Om du inte vill att det ska rinna regnvatten från gången in mot huset är det nödvändigt med ett fall på 1 cm bort från huset. Det är lätt gjort: Bara sänk det yttersta snöret.

4

Börja sorteringsarbetet nu. Gatstenarna är oftast 11-15 cm breda och 18-22 cm långa, så de måste sorteras för att varje rad ska bli ungefär lika bred. Lägg tid på det här, annars blir resultatet inte vackert att se.

5

Lägg på sättsanden. Sandlagret ska vara 5-10 cm tjockt, och du justerar det efterhand som stenarna läggs. På vissa ställen måste du ta bort lite sand, på andra ställen måste du lägga på lite.

02
Kapa stenar 6 Steg

De här gatstenarna är avlånga och de läggs i förband, d v s förskjutna från rad till rad. Dels ser det mer harmoniskt ut, dels gör det hela gången stabilare. Det betyder att du måste kapa stenarna så att de passar vid sidorna.

Gatsten går inte bara att klippa av med en klinkerkap. Det krävs en kraftig vinkelslip med en speciell skiva för att kapa stenar.

Kom ihåg säkerhetsutrustningen när du arbetar med vinkelslip: skyddsskor, handskar, hörselskydd, skyddsglasögon och ansiktsmask.

1

Gör en provläggning. Här har vi valt att lägga stenarna på längden på båda sidor så att de ramar in gången. Däremellan ligger rader med 2,5 stenar förskjutna. Det ger en mycket bra bredd på cirka 90 cm.

2

Hyr en kraftig vinkelslip. Använd inte en vanlig vinkelslip till gatsten. Här krävs en maskin som klarar av det hårda arbetet. Och är den batteridriven, som här, kom ihåg en snabbladdare och extra batterier.

3

Skivan ska vara gjord för granit för att klara av det hårda arbetet. Håll koll så att den inte blir blå, då har den blivit för varm och kan bli sned. Sänk kaphastigheten.

4

Markera och kapa. Rita överst på stenarna var de ska kapas och lägg upp dem så att du står som visas på bilden. Spåret måste inte vara mer än 2-3 cm djupt, men ett lite djupare spår gör det lättare att dela den.

5

Dela stenarna. Sätt ner en mejsel i spåret och slå ett par slag med en kraftig hammare, så spricker gatstenen. Kom ihåg skyddsglasögon, eftersom det kan flyga iväg små bitar av granit när stenen spricker.

6

Lägg de två halvorna åt sidan och fortsätt. Dela många stenar på en gång. Det behövs en halv sten per rad och det går ungefär 60 rader sten på de 10 meter som den här gången är lång. Lägg ut stenarna vid sidan om gången.

03
Stenläggning 6 Steg

Även om du sitter på ett lager sand kan det löna sig att komma ihåg knäskydd när du sätter sten.

Du ska arbeta baklänges ner du lägger stenarna. Det gör att du kan trycka in sand under dem om de ska upp lite och ta bort lite om de ska ner.

Pausa emellanåt, res dig och kolla på lite avstånd om gången håller en fin linje. Det är inte så kul att behöva ta upp 7-8 rader och lägga om dem för att ”någon” har lagt dem snett.

1

Börja med kanterna. Lägg stenar längs med sidorna och kom ihåg att efterhand kolla höjden med snörena. Välj stenar som inte varierar för mycket på bredden, så att kanten blir enhetlig.

2

Lägg de hela stenarna - första stenen ut mot kantstenen och nästa sten i mitten, och fyll ut med en halv sten som passar på bredden. Börja nästa rad med en hel sten från motsatta sidan.

3

Kolla dimensionerna löpande. För att gången ska få det mest harmoniska utseendet bör varje rad vara ungefär lika bred. Även efter grovsorteringen i början kan det dock krävas lite arbete för att få det snyggt.

4

Justera stenarnas höjd med en studsfri gummiklubba, som är fylld med sand eller annat stötabsorberande material. Kommer stenen för långt ner ska den lyftas upp och fyllas på med sand undertill.

5

Finjustera till sist. Det finns garanterat ett par stenar som har levt sitt eget liv och som därför ligger lite högre än de andra. De justeras också med hammaren innan du avslutar med fogsand.

6

Massor av fogsand. Fogarna blir ganska breda, så det går åt mycket fogsand. På den här 10 meter långa gången är det ca 1 m³ sand som ska fördelas och sopas ner i alla tomrum.

Material

  • 3,6 ton (2,5 m³) bärlager
  • 1,6 ton (1,0 m³) sättsand
  • 4 ton (310 st) gatsten
  • 1 ton fogsand

Specialverktyg

  • Markvibrator
  • Långt vattenpass
  • Vinkelslip med kapskiva för sten
  • Studsfri gummiklubba

Tidsförbrukning

Räkna med ett par helger.

Pris

10.000-15.000 kronor för 10 meter gång (90 cm bred).

Svårighetsgrad

Det är inte svårt men det är tungt, och det är en fördel att vara två personer som gör jobbet.

Video

Fall på beläggningen

Med en mätmall är det lätt att mäta upp för fall

Så här använder du den stora vinkelslipen

I den här videon lär du dig allt om hur du arbetar med en vinkelslip för 230 mm stora skivor. Den klarar en lång rad av samma uppgifter som en mindre modell. Men utrustad med rätt skiva sågar den sig genom betydligt tjockare material, t ex betongplattor.

Spår för murarsnöret

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Beläggning