Trädgårdsgång av marktegel och granit

Är du trött på gråa stenplattor? Njut då av att se hur du lägger en snygg, tålig och annorlunda trädgårdsgång av tegel och granit, som har lagts med effektiv kantsäkring.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
750 kr/m2
Sätt färg på gången med marktegel

Det röda markteglet är ett fräscht alternativ till de klassiska grå betongplattorna.

Intro

I Sverige har vi en tradition av att lägga plattor eller gatsten i vår trädgårdsgång. Det är både praktiskt och snyggt, men det blir nästan alltid den grå färgen. Vi har därför vänt blicken mot byggtraditionerna söderut och byggt en slitstark trädgårdsgång av snyggt, rött marktegel.

LÄS OCKSÅ: Galleri – 11 olika utomhusbelysningar

Se hur du lägger den färgstarka trädgårdsgången

Man ska vara noggrann när man jämnar till gruset och skapar lutningen på trädgårdsgången. Själva arbetet med att lägga stenarna är ganska enkelt.

I gör-det-självbeskrivningen går vi igenom, steg för steg, hur du:

 • lägger kant och underlag, som ser till att beläggningen inte rör sig
 • lägger själva beläggningen.

Lycka till!

Instruktion

01
Kant och underlag 6 Steg

För att försäkra oss om att beläggningen inte glider ut mot sidorna och skapar stora sprickor mellan beläggningsstenar-na, skapar vi en stark kant av granitsten. Vi utrustar dem med en kantsäkring så att vi vet att ”ramen” ligger helt fast.

Vi bygger ramen på ett underlag som sedan tidigare består av bergkross och stabilgrus. Vi visar därför hur du lägger avjämningsgruset ovanpå de befintliga lagren samt hur många centimeter varje enskilt lager bör utgöra.

1

Gräv ut för de stora granitstenarna. Sikta så att gatstenens ovansida hamnar i linje med husets befintliga grund.

2

Banka fast gatstenen i underlaget med en gummihammare och använd ett murarsnöre och ett vattenpass för att försäkra dig om att stenen ligger helt rakt och inte varierar i höjd.

3

Lägg ut ett 2-4 cm tjockt lager avjämningsgrus. Fördela gruset i ett jämnt lager med en kratta. Kornstorleken ska vara 0-4 mm.

4

Avjämna gruslagret med en rak bräda eller en rätskiva. Det är viktigt att gruslagret lutar 1-2 cm per meter ut mot gatuplanet, så att regn och nederbörd leds bort från huset.

5

Lägg gatsten runt området med ljuskällan innan den stängs med ett galler. För att vara helt säker på att stenarna blir liggande gör vi en kantgjutning. För att göra detta blandar vi 1 del cement med 5 delar grus.

6

Behövs det göras anpassningar hugger man ut mindre stycken av gatsten med hammare och mejsel. Därefter läggs de små stenarna runt om stupröret så att de täcker området på bästa möjliga sätt.

02
Beläggning 8 Steg

När du har mätt, och kantblocken har placerats korrekt, så påminner arbetet mest av allt om ett pussel i stor skala. Själva mönstret ger sig själv när du har lagt ett par rader. Gatstenarna kan läggas i många olika formationer. Vid de raka raderna kan det faktiskt även löna sig att lägga ut en bräda med samma bredd som två gatstenar.

På så sätt försäkrar du dig om att det finns plats för alla stenarna.

1

Börja med att lägga marktegel runt området med ljuskällan vid huvuddörren. Vi lägger dem i ett mönster med två stenar i tvärgående riktning och två i längsgående riktning.

2

Lägg två rader gatsten som ett kryss och fyll därefter upp med marktegel. Det är viktigt att krysset är vinkelrätt så att tegelstenarna inte ”pressas” ur vinkel. Det förstör symmetrin.

3

Kontrollera att bredden på stigens yta går jämnt upp med antalet stenar som du har tänkt använda. På så sätt undviker du att skära till den sista raden med en vinkelslip.

4

När du känner till bredden kan du dra ut ett murarsnöre och lägga resten av granitstenarna. Jämna därefter till avjämningsgruset så att det lutar 1-2 procent ut mot vägen.

5

Lägg tegelstenarna enligt samma mönster som framför huvuddörren och lägg en rad gatsten med lämpligt intervall i tvärgående riktning. Det ger liv åt beläggningen och bryter den röda ytan.

6

Vibrera alla tegelstenar med en plattvibrator så att trädgårdsgången blir plan och stenhård. Se till att bearbeta alla hörn och vrår så att inte någon tegelsten sticker upp.

7

Fyll fogarna med fogsand. Det enklaste sättet att fylla dem är att borsta diagonalt över dem. Vibrera eventuellt stenarna med en plattvibrator och fyll i fogarna efteråt.

8

När fogsanden inte sjunker längre är det bara att luta sig tillbaka och njuta av utsikten över den nya trädgårdsgången.

Material

 • Marktegel
 • Gatsten
 • Granitsten
 • Bergkross, 0-63 mm
 • Stabilgrus, 0-32 mm
 • Avjämningsgrus, 0-8 mm
 • Fogsand, 0-2 mm
 • Cement
 • Gjutmix, 0-16 mm

Specialverktyg

 • Plattvibrator
 • Gummihammare

Tidsförbrukning

Det är tidskrävande att lägga en trädgårdsgång så räkna med en veckas arbete om den är ca 20 m2.

Pris

Ca 15 000 kr för 20 m2.

Svårighetsgrad

Man ska vara noggrann när man jämnar till gruset och skapar lutningen på trädgårdsgången. Själva arbetet med att lägga stenarna är ganska enkelt.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Beläggning