Så här gör du när plattorna glider

Du har lagt ner mycket arbete på stenbeläggningen och ändå glider plattorna iväg. Efter en kort tid ser de ut som något du hoppas är en mardröm. Men det går att vakna upp ur den - för de sneda plattorna kan rättas upp igen. Och du kan samtidigt försäkra dig om att de stannar kvar där de ska.

Intro

Om du bara har läst en enda av våra byggbeskrivningar om stenbeläggningar så kan du proceduren: ett rejält bärlager som packas ordentligt och jämnas till med lite sättsand. Här har du ett stadigt underlag till din terrass, din trädgårdsgång eller din uppfart.

Men trots solida bärlager finns det en risk för att plattorna glider isär. Kanske inte med detsamma, men efter några månader eller år har många stenbeläggningar så långsamt börjat glida ut på marken runt omkring, eftersom de saknar kantsäkring.

Gjut en kant och håll kvar plattorna

Du får lägga plattorna på plats igen och sedan förse din beläggning med en rejäl kantsäkring i form av betong.

Bygger du en helt ny uppfart eller terrass tar du naturligtvis höjd för problemet i förväg. För med rätt kantsäkring håller du plattorna på plats.

Instruktion

01
Så här jämnar du till plattorna 8 Steg

Bara lugn: Du behöver inte lägga om hela beläggningen. Men de plattor som har flyttat på sig, och de där fogarna har blivit betydligt bredare, måste du ta upp och lägga på plats.

Du ska ha lite sättsand eller sättgrus, så att du kan jämna till underlaget. När plattorna glider iväg så gör gruslagret undertill det också.

Beroende på hur stor ytan är kan du jämna till under varje platta efterhand som du lägger dem på plats, eller jämna till hela ytan genom att dra av ytan med en rak bräda.

1

Ta upp plattorna. Börja längs kanten och ta upp de plattor där fogarna mellan stenarna är för stora.

2

Rensa plattornas kanter. Det får inte sitta jord, sand eller något annat på kanterna när plattorna läggs tillbaka på sin plats om en stund.

3

Lägg ut lite sättsand på ytan där plattorna ska ligga.

4

Lägg tillbaka plattorna. Jämna till sanden med handen efterhand som du arbetar dig framåt. Se till att plattorna ligger riktigt tätt.

5

Knacka ner plattorna med en slägghammare så att de kommer i rätt nivå. En träkloss mellan platta och hammare skyddar plattan.

6

Lägg den yttersta raden på plats. Här ligger plattorna åt det motsatta hållet.

7

Kolla plattornas inbördes höjd och eventuellt fall kontinuerligt med vattenpasset. Här får det gärna luta lite ner mot stenarna.

8

Lägg de sista plattorna på plats. Nu ligger alla plattorna fint igen och det är dags att se till så att de inte glider ut igen.

02
Så här ligger plattorna kvar 7 Steg

Nu ligger plattorna där de ska. Men problemet är ännu inte riktigt löst, för gör du inte mer så kommer plattorna med säkerhet att glida ut igen.

Därför ska du nu göra en kantsäkring med betong. En färdigblandad plintbetong som köps i säckar är en billig och bra lösning, även om det går åt en del säckar till en kantsäkring som den här.

Målet är att gjuta en trekantig betongkant som når halvvägs upp på plattans sida och därmed håller dem på plats även när plattorna belastas.

1

Sopa ner fogsand i fogarna mellan plattorna. Det kan vara bra att köpa fogsand som bildar en fast yta.

2

Gräv en ränna längs kanten på stenbeläggningen. Gräv cirka 15 cm ner med en bredd på 15-20 cm.

3

Fyll rännan med betong. Jämna till den så att den bildar en trekant som lutar bort från plattorna.

4

Jämna till betongen. Den ska gå upp till ungefär mitt på plattans sida och luta bort från stenbeläggningen.

5

Täck över betongen med jord. Du behöver inte vänta på att betongen torkar.

6

Jämna till det helt. Här ska småstenarna läggas tillbaka på plats, så att jorden täcks.

7

Sopa bort jord från stenbeläggningen. Betongen härdar under de kommande dagarna och kommer sedan se till att plattorna ligger kvar där de ska.

03
Så här kantsäkrar du från början 6 Steg

Om du gör en ny stenbeläggning som en trädgårdsgång, terrass eller uppfart, ska du göra kantsäkringen från början, så att du slipper problemet. Här gör vi en “lyxlösning” och gjuter fast betongblock hela vägen runt om plattorna med en ganska torrt blandad betong. Men det går också att göra en trekantig kantsäkring utan kantsten.

1

Gräv en ränna. Till de valda kantblocken ska rännan vara 35 cm bred och cirka 25 cm djup (kantblockens höjd plus 10 cm). Häll betong i rännan tills det stämmer med den höjd du vill ha blocken på. Lägg dessutom ett par centimeter extra betong.

2

Knacka blocken på plats, så att ovankanten hamnar i höjd med murarsnöret.

3

Kolla kontinuerligt blocken med ett vattenpass så att du vet att de ligger vågrätt och på samma höjd.

4

Jämna till betongen så att den bildar en trekant på blockens utsida. Betongen ska gå halvvägs upp på blocken och luta bort från dem.

5

Fortsätt gjuta hela vägen runt längs kanten och täck efterhand över den med jord. Här kan du se hur din nygjutna betongklump blir riktigt stor och tung. Det kommer at hålla.

6

Kantblocken är stadigt placerade i betongen. Betongen går halvvägs upp på blockens utsida och bildar en riktigt stadig klump som är lika lång som stenbeläggningen. En sådan klump flyttar sig inte ens om du kör med bil över plattorna på uppfarten.

Video

Kantsäkring

Med gjutna kantstenar ligger plattorna helt stilla

Video

Fogning av sten och plattor

Med riktig fogsand blir beläggningen stark

Video

Spärra av för fogsanden

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Beläggning