Uppfart

Oavsett om du väljer stenar, betongplattor eller gräsarmering som beläggning på din nya uppfart, så gäller det att få till effektiv kantsäkring och uppbyggnad av ett stabilt underlag. När de två sakerna är ordnade får du en snygg uppfart som håller i många år. Här får du all nödvändig kunskap och många byggbeskrivningar för anläggning och underhåll av uppfarten.

    Alle artiklar om uppfart

    Lägg din egen uppfart

    Det är inte svårt att anlägga en uppfart, så länge du har koll på principerna för hur underlaget till uppfartens beläggning ska vara. Du kan lägga en uppfart på en helg, och du får ett snyggt resultat i samma stund som uppfarten är lagd. Men om du inte gör ett ordentligt förarbete kommer din uppfart snart vara ojämn och ful att se på.

    Uppfarten ska hålla i många år

    Om du väljer gedigna betongstenar till beläggningen och gör en kraftig kantsäkring får du en riktigt stark uppfart som kan hålla i många år.

    Men en uppfart kräver lite extra arbete, om du vill att den ska hålla i många år. Bilar är tunga, och däck som tynger ner och bromsar in är en extra belastning som ökar risken för att beläggningen rör sig ut mot sidorna.

    Kantsäkring av uppfart

    Du kan undvika att beläggningen i din uppfart rör på sig, om du bygger en ordentlig kantsäkring.

    Kantsäkring av uppfarten är helt avgörande för om din uppfart får en stark och enhetlig yta av plattor som inte rör på sig. När kantsäkringen är gjord har du en uppfart som inte ger dig några problem och som håller i minst 20 år. Så en ordentlig kantsäkring av din uppfart är en riktigt god investering.

    Läs mer om kantsäkring av uppfarten här: Kantsäkring av uppfartl

    Uppfarten kräver grundliga förberedelser

    Därför lönar det sig att ta sig ann förarbetet med uppfarten och beläggningen med stor noggrannhet – och att välja sten som tål trafiken på din uppfart. Stora plattor riskerar att knäckas. Satsa därför på mindre och tjockare stenar till uppfartens beläggning: Stenarna bör vara minst 6 cm tjocka till uppfarter med vanlig, lätt trafik.

    Uppfartens uppbyggnad

    Det låter kanske besvärligt att bygga upp uppfartens beläggning av flera olika skikt grus. Men det är en dålig idé att kompromissa. Först när underlaget är som det ska kommer uppfarten få sin nödvändigt styrka. En gedigen uppfart kräver fem olika skikt inklusive sten för att få den styrka som krävs.

    Uppfartens nedre skikt är av geotextil, som läggs ut på den fasta råjorden som man har grävt ner till. Härpå lägger du ett 15-30 cm tjockt förstärkningslager, som bör vibreras. Därefter ska du lägga ut ett bärlager av grus, som du vibrerar noga. Avsluta sedan med ett lager sättgrus som du till sist kan lägga uppfartens sten på.

    Sedan läggs torr fogsand ut över hela uppfarten.

    Grön uppfart

    Tycker du att en grå uppfart med sten som beläggning är lite trist att se på, kan du med fördel anlägga en grön uppfart med gräsarmering som beläggning. En uppfart som är anlagd med gräsarmering har den fördelen att den är bra på att leda bort stora skyfall, då vattnet bara tränger ner i jorden under uppfarten. Samtidigt slipper du att ta bort ogräs mellan stenarna - det är nämligen meningen att det ska vara där.

    Läs mer om gräsarmering

    LÄS OCKSÅ: Lägg en grön uppfart

    Sida 1 / 2