Stenlagd uteplats

En Stenlagd uteplats är snygg, hållbar och ganska enkel i sin konstruktion. Men det är hårt arbete att gräva ut, fylla upp med rätt lager sten och sand och slutligen lägga plattorna, kantelementen eller gatstenarna. Därför kan det löna sig att göra rätt från början. Det lär du dig i alla våra byggbeskrivningar.

  Alla artiklar om stenterrasser

  Stenaltan – med massor av fördelar

  Det finns många fördelar med att anlägga en stenaltan, och det är bara fantasin som sätter gränser för hur du vill att just din stenaltan ska se ut. Stenaltaner kan vara små, stora, runda eller fyrkantiga. Du kan bygga dem i mönster och bygga in dem i ett hörn av trädgården.

  Stenaltan – gör det själv

  Du kan anlägga din nya stenaltan själv, men det finns så klart några fallgropar som måste vara uppmärksam på, så att du inte riskerar att altanen blir skev, att stenarna glider iväg, eller att du får vatten i källaren för att altanen inte har rätt fall.

  Ett litet TIPS: håll nere priset på stenaltanen

  Stenaltanens pris beror naturligtvis på storlek och materialval. Det kan bli väldigt dyrt att köpa sten till en stor stenaltan, men om du blandar förhållandevis billiga betongplattor med exempelvis lite dyrare gatsten, får beläggningen ett elegant utseende, och altanens pris hålls nere.

  Underhåll din stenaltan – så gör du!

  Om du har en stenaltan vet du att den måste underhållas. Du kan inte undgå att det kommer smuts och kanske även alger och kakelpest på dina plattor på stenaltanen.

  Alger är de grönbruna och hala beläggningar som stortrivs på de skuggiga delarna av din stenaltan, t.ex. på husets norrsida.

  Kakelpest är egentligen en sorts lav och syns sig som vita eller grå fläckar på dina utomhusplattor. Kakelpest kan angripa dina plattor både på soliga och skuggiga delar av stenaltanen.

  Det finns som tur är flera olika metoder för att bli av med den – utan att skada dina plattor! I denna artikel får du instruktioner för hur du underhåller din stenaltan och effektivt rensar dina plattor, oavsett om de är angripna av alger eller kakelpest: Effektiv rengöring av plattor – så gör du!

  Bygg träaltan på stenläggning

  Har du tröttnat på din stenaltan, eller är du bara avundsjuk på grannens nya träaltan? Då kan du relativt enkelt bygga en ny, vacker träaltan ovanpå de gamla plattorna. I denna artikel visar vi dig 3 olika metoder för att bygga en träaltan ovanpå plattorna: Bygg en träaltan på stenläggning - 3 bra tips!