Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Det är både tungt och hårt att lägga en stenaltan men gör du det ordentligt belönas du med ett resultat som håller i många år. Och det ordentliga arbetet börjar med underlaget – nerifrån och upp.

Om underlaget är kompakt, stabilt och perfekt kommer de olika grusskikten tillsammans med fogar och plattor att bilda en helhet med imponerande egenskaper. Läggs altanen efter våra anvisningar bevarar den i många år sin plana yta, som är flexibel och tål små rörelser i marken, torka, regn och frost, något som annars skulle kunna fördärva altanen på endast några få år.

Muren runt altanen är lika kompromisslös, och även om du aldrig har ”lekt” murare eller svettats över stendiken kan du tryggt ta ansvar för denna mur. Du bygger den av block som staplas och låses lika lätt som legobitar. Och den håller lika länge som altanen.

Tänk igenom altanens placering

Med tanke på den långa hållbarheten är det viktigt att du från början noga planerar var altanen ska ligga. Muren ger lä och insynsskydd och kan (liksom altanen) suga till sig solvärme på dagen och avge värmen på kvällen.

Så tänk inte enbart på utsikt och blåst utan också på om det ska vara sol på morgonen eller på eftermiddagen. För senare kan altan och mur inte flyttas …

Lä och med fin utsikt

Höjden på muren är en balansgång mellan att skapa lä och att bevara utsikten från altanen. När vi får det som vi vill, så ska det både vara lä på altanen och fin utsikt från den.

SE OCKSÅ: Bygg en stadig stödmur i trädgården

Det kan vara besvärligt och resultatet måste bli en balansgång. Här passar den ganska låga muren fint ihop med växtligheten runt den. Nederst har vi en fast mur av betongblock och upptill ett antal små buskar och annan växtlighet som ger skönt lä på altanen.

Muren kan fungera utmärkt som stödmur om det är nivåskillnader i trädgården. Om det är stora skillnader i nivå bör muren få en viss lutning.

LADDA NED HELA ARTIKELN – hämta en byggbeskrivning och se hur du gör steg för steg