Herrgårdssten är en stor familj
Herrgårdssten finns i flera olika storlekar, former och tjocklekar - så att du enkelt kan hitta den som passar bäst för ditt projekt. Här kan du se ett urval ur sortimentet. Stenen finns även i olika färger.
Teknik: Läggriktning
Stenarna ska vända åt rätt håll
När du lägger herrgårdssten spelar det roll åt vilket hål du vänder stenarna. Särskilt om de ska läggas i en uppfart som belastas av tung trafik. Det är viktigt att stenarna läggs så att bilen inte kör över långa genomgående fogar. De genomgående fogarna klarar inte av den tunga belastningen särskilt bra, och då ökar risken för att stenarna glider i sidled. Här visar vi hur du lägger herrgårdssten diagonalt i en uppfart. Den stora fördelen med att lägga stenarna diagonalt är att de kan läggas så att fogarna i de enskilda raderna inte nödvändigtvis måste följa något bestämt mönster. Då kan stenarna läggas mycket snabbare.
Spänn upp ett snöre diagonalt på kantblocken, så att stenarna hamnar diagonalt i uppfarten. Lägg ett par stenar i den första raden längs snöret och tre stenar till vid sidan av de första, då vet du hur mycket fyra rader sten fyller, ett så kallat modulmått. Det säkerställer att du får samma fogbredd mellan alla rader.
Flytta snöret, när du har lagt fyra rader sten. Snöret ska placeras i stenarnas modulmått, alltså så mycket som fyra rader sten fyller inklusive en fogbredd på 2-5 mm.
Foga löpande med fogsand, när du lägger sten på en stor yta som en uppfart. Då undviker du att stenarna vickar om du går på dem. Fortsätt med att lägga stenarna på detta sätt tills samtliga hela stenar mellan kantblocken är lagda.
Teknik: Kantsäkring:
Kantsäkra med betong
När du gör en beläggning med herrgårdssten är det viktigt att säkra kanterna, så att stenarna inte glider ut åt sidan. Det kan göras på flera sätt, t.ex. med stora kantblock som sätts i betong. Den metoden är lämplig vid en uppfart där det är tung trafik. För en terrass kan du göra kantsäkringen med vanlig herrgårdssten, som säkras med en kant av betong.
Gräv en ränna där kantsäkringen ska vara, och stampa ned den i botten så att den är kompakt. Det kan du göra med en så kallad jungfru. Rännan ska vara ca. 10 cm bredare än dina kantblock på bägge sidor, så att det finns plats för betongen.
Sätt kantblocken i betongen, som har fyllts upp till ett 12-15 cm tjockt lager i rännan. Blocken bankas på plats, så att de står i linje. Se till att slå ned stenarna ordentligt i betongen.
Kontrollera att kantblockens modulmått hålls, dvs. att måttet på t.ex. tre kantblock är detsamma hela vägen. Då blir kanten enhetlig och har samma fogbredd. Kontrollera också att kantblocken står rakt med ett vattenpass ovanpå blocken.
Teknik: Bågar
Högbädd och lä i ett
Herrgårdssten kan användas till mer än beläggning, du kan också bygga i höjden med dem, t.ex. en högbädd. Och det behöver inte alltid vara rätvinkligt - du kan även bygga runda former med stenarna. Här visar vi dig hur du kan bygga en böjd högbädd som samtidigt fungerar som vindskydd med stora betongblock.
När du bygger i höjden med stenarna är det viktigt att den första stenraden är helt vågrät, så att ditt bygge får lodräta sidor. Här använder vi fyrkantiga stenar, så bågformen uppnår du genom att lägga stenarna tätt ihop i den innersta delen av fogen och med lite större avstånd i den yttersta delen. För att det ska bli harmoniskt ska du hålla samma avstånd genom hela bygget. Kontrollera efterhand att sidorna är lodräta.
Första stenraden sten ska vara helt vågrät. Lägg ev. små remsor av murpapp under stenarna, så att de hamnar vågrätt och muren blir lodrät. Där fogen är minst är avståndet mellan stenarna 2-5 mm. På yttersidan är den större, då muren är böjd.
Lägg nästa stenrad, när den första är på plats. Stenarna läggs med halvförband, där nästkommande rad förskjuts med en halv sten.
Teknik: Konstruktion
Stabil trappa
Om du ska bygga en trappa är herrgårdssten ett utmärkt val. Särskilt de stora murstenarna lämpar sig väl, då stenarna väger mycket och gör din trappa extremt stabil.
Den starkaste trappan får du genom att placera de stora murstenarna på högkant, så att de fungerar både som stödsteg och ytterdel av grundsteget. Om du gör plats för en rad med små herr-gårdsstenar mellan de två raderna med stora stenar blir trappan lagom djup och behaglig att gå i.
Hela trappan bör sättas i betong; det är extra viktigt vid första steget, där du bör göra en trekantsgjutning. Trappans sidor ska också gjutas fast, så att stenarna inte kan glida åt sidan.
Första stödsteget gjuts fast. Placera kantblocken på högkant, och gör en så kallad trekantsgjutning i jordfuktig betong, som mäter 15 x 15 cm.
Nästa stödsteg sätts fast i betong. Slå stenen på plats. Kolla så att de stora stenarna har samma höjd. Se även till att en liten sten får plats mellan de stora.
Se till att det är lutning på stenarna, så att vattnet kan rinna undan. Det kan göras genom att lägga en penna ytterst på stenen med ett vågrätt vattenpass ovanpå. Då får du ett fall på 1 cm.
Sätt en liten sten mellan de två stora kantstenarna så får trappan ett bra djup. Kontrollera att fogarna linjerar och att de har en bredd på 2-5 mm. Inte bredare än 5 mm, annars kan fogsanden rinna ut.