Herrgårdsstenen är genial

Herrgårdsstenen är genial, då den kan användas på åtskilliga sätt. Här nedan går vi igenom de viktigaste teknikerna och principerna som du behöver känna till när du ska arbeta med herrgårdssten.

Herrgårdsstenen ska läggas rätt

När du lägger herrgårdssten spelar det roll åt vilket hål du vänder stenarna. Särskilt om de ska läggas i en uppfart som belastas av tung trafik. Det är viktigt att stenarna läggs så att bilen inte kör över långa genomgående fogar. De genomgående fogarna klarar inte av den tunga belastningen särskilt bra, och då ökar risken för att stenarna glider i sidled. Här visar vi hur du lägger herrgårdssten diagonalt i en uppfart. Den stora fördelen med att lägga stenarna diagonalt är att de kan läggas så att fogarna i de enskilda raderna inte nödvändigtvis måste följa något bestämt mönster. Då kan stenarna läggas mycket snabbare.

Kantsäkring av herrgårdssten

När du gör en beläggning med herrgårdssten är det viktigt att säkra kanterna, så att stenarna inte glider ut åt sidan. Det kan göras på flera sätt, t.ex. med stora kantblock som sätts i betong. Den metoden är lämplig vid en uppfart där det är tung trafik. För en terrass kan du göra kantsäkringen med vanlig herrgårdssten, som säkras med en kant av betong.

Så skär du herrgårdsstenen

Herrgårdssten kan kapas på två olika sätt: med en stenklippare eller en vinkelslip. Det går snabbast att använda en kraftig stenklippare, men brottytan blir inte lika ren som om du skär med en vinkelslip. Den väsnas å andra sidan otroligt mycket.

LÄS OCKSÅ: Hitta tips och få inspiration till beläggning.

Herrgårdssten i bågar

Herrgårdssten kan användas till mer än beläggning, du kan också bygga i höjden med dem, t.ex. en högbädd. Och det behöver inte alltid vara rätvinkligt – du kan även bygga runda former med stenarna. Här visar vi dig hur du kan bygga en böjd högbädd som samtidigt fungerar som vindskydd med stora betongblock. När du bygger i höjden med stenarna är det viktigt att den första stenraden är helt vågrät, så att ditt bygge får lodräta sidor. Här använder vi fyrkantiga stenar, så bågformen uppnår du genom att lägga stenarna tätt ihop i den innersta delen av fogen och med lite större avstånd i den yttersta delen.

Limning av herrgårdssten

Om du bygger i höjden med mindre sten – t.ex. kantblock – eller bygger med de stora murstenarna och sätter dem på högkant, är det nödvändigt att limma stenarna så att muren kan hålla för pressen från marken. Använd betonglim – denna sortens lim tål frost. Betonglimmet ska läggas på både i de lodräta och de vågräta skarvarna. Lägg stora klickar på stenarna som du sedan slätar ut. Detta gör muren tät, så se till att vattnet kan rinna ut genom att lägga dränering i botten.

Herrgårdssten till trappa

Om du ska bygga en trappa är herrgårdssten ett utmärkt val. Särskilt de stora murstenarna lämpar sig väl, då stenarna väger mycket och gör din trappa extremt stabil. Den starkaste trappan får du genom att placera de stora murstenarna på högkant, så att de fungerar både som stödsteg och ytterdel av grundsteget. Om du gör plats för en rad med små herrgårdsstenar mellan de två raderna med stora stenar blir trappan lagom djup och behaglig att gå i. Hela trappan bör sättas i betong; det är extra viktigt vid första steget, där du bör göra en trekantsgjutning. Trappans sidor ska också gjutas fast, så att stenarna inte kan glida åt sidan.

Ladda ner byggbeskrivningen "En sten - 1 000 möjligheter" här på sidan, där vi går ännu djupare i de olika teknikerna för arbete med herrgårdssten. I beskrivningen djupdyker vi också bland de olika sortern av herrgårdssten som finns.