Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Gör uppfarten så här

Uppfarten har fall från huset och ned mot vägen. På det viset är du säker på att regnvattnet effektivt leds bort från huset.

Hemligheten bakom varje vacker uppfart ligger i underlaget. Det måste nämligen byggas upp korrekt, så att det håller för att en tung bil kör ut och in flera gånger om dagen, vecka efter vecka, år efter år.

Uppfarter där man tydligt ser två djupa spår från bilens hjul är inte en helt ovanlig syn. Men det scenariot slipper du om du följer anvisningarna på nästkommande sidor.

Grundläggande är att en uppfart ska vara någonstans mellan 40 och 50 cm djup mätt från toppen av beläggningen, i detta fall mätt från toppen av betongplattorna.

Läs mer om uppfart

Den porösa jorden grävs bort

Det nedersta, tjocka lagret består av bergkross, som komprimeras så tätt att beläggningen inte glider isär. Det översta tunna lagret sättsand ser till att beläggningen vilar stabilt.

Viktigast är att du gräver ned till alven. Lös matjord kan inte bära vikten av bärlager (bergkross) och beläggning. Även om det vackra mönstret av betongplattor och gatsten ser avancerat ut kan du gott lägga det själv – ta dig bara god tid till att få det exakt.

I grund och botten handlar det om att hålla de rätta avstånden, vilket enklast görs med en 10 cm bred bräda, samt genom att placera en gatsten i mitten, mellan alla betongplattor.

Avsluta det hela med fogsand längst upp, och sedan är du lycklig ägare av en ny och vacker uppfart, som håller för tunga bilar i många år framöver.

LÄS OCKSÅ: Hitta tips och få inspiration till beläggning.

Ladda ner byggbeskrivningen och få reda på hemligheten bakom den snygga uppfarten

Det är inte svårt att lägga denna uppfart, men det är ett stort och tungt arbete, där du ska vara väldigt noggrann med underarbetet. I byggbeskrivningen får du hela materiallistan, och så visar vi dig steg för steg hur du går i mål. Du kan bland annat se hur du:

  • gräver bort den gamla jorden
  • drar av den överflödiga grusen
  • lägger stenarna och plattorna

Du kan också ta del av fem snygga uppfarter gjorda av sten i olika storlekar och färger. Det finns nämligen mängder av sätt att vara kreativ med din uppfart.

Lycka till!