Grus är viktigare än plattor

Se hur du gör ett starkt underlag under plattorna – på uppfarten, trädgårdsgången och terrassen.

Du kan drömma om de snyggaste plattorna till din uppfart, terrass eller trädgårdsgång.

Du kan också både köpa och lägga plattorna. Men om du tror att plattorna är den viktigaste delen av en beläggning, så tror du fel!

För fuskar du med de lager som ligger undertill så kommer dina fina plattor snart att ligga ojämnt, gå sönder och vara övervuxna med ogräs, och du får börja om från början.

Anstränger du dig däremot får du fast mark under plattorna för alltid. Se här hur du ska göra.

Uppfart

Multimedia

Det säger nästan sig självt: När du kör med bilar som väger flera ton på plattorna måste underlaget bara bära. Och tittar du runt i ett villakvarter så ser du att underlaget väldigt ofta inte bär efter bara några månader.
Det kan bero på flera saker, som vi kan ta nerifrån och upp:

  • Vattnet stannar i lerig jord och slutar med att underminera bärlagret.
  • Jorden är porös och blandar sig med bärlagret, som sedan sätter sig.
  • Bärlagret är inte packat tillräckligt bra, så det sätter sig.
  • Det saknas kantsäkring för plattorna, så de glider ut.
  • Det är inte tillräckligt stort fall (minst 1 cm per meter), så vattnet samlas i pölar.
  • Fogarna är inte täta, så vatten tränger ner och underminerar bärlagret.

Därför är det helt avgörande att du är noggrann hela vägen. Rätt uppbyggnad kan du se på illustrationen.

Terrassen

Multimedia

På terrassen är trafiken i regel inte så tung, så här kan du ofta nöja dig med två lager: bärlager och sättsand. Om du har lerjord under terrassen kan det finnas anledning att fundera på ett lager bergkross, precis som på uppfarten.

Kom ihåg att beläggningen ska ha ett fall: 1-2 centimeter per meter ska belägg- ningen luta, naturligtvis bort från huset, så att regn och slask rinner undan.

Gången

Multimedia

En trädgårdsgång belastas inte mer än av dig och dina gäster – och kanske en full skottkärra. Och skulle du ha otur så att en platta glappar, så är det trots allt möjligt att rätta upp den. Så här kan du nöja dig med ett förhållandevis tunt lager bärlager och lite sättsand (och om du vill runda alla hörn så kan du nöja dig med sättsand, men det kan göra det svårt att få plattorna att ligga på exakt samma nivå).

Du kan dessutom slippa hyran för en markvibrator och bara packa sättsanden med en köpt eller hemmagjord packare, t ex en bit av en kraftig skiva fastskruvad i änden av en stolpe eller en regel, med en rundstav borrad igenom som handtag.

Välj rätt material för uppgiften

Bergkross (0-64 mm)

Om marken under beläggningen består av lera och sten kan vattnet ha svårt att rinna undan, och då kan det underminera lagrerna under plattorna. Här kan ett lager bergkross, som är väldigt grovt med stenar ända upp till 64 mm, vara till hjälp. Med bergkross kan vattnet sippra ner genom lagrerna och dräneras bort i det understa lagret.

Bärlager (0-32 mm)

Ingen beläggning utan bärla- ger. Bärlager kan packas, och som namnet antyder blir det till ett väldigt stabilt lager som är det som bär upp din platt- beläggning. Det halvgrova gruset bör läggas på i ett par omgångar, så att det packas med en markvibrator till högst 10-15 cm tjocka lager.

Sättsand (0-8 mm)

Sättsand, sättgrus eller stenmjöl, som också kan använ- das för att jämna till underlaget tillräckligt för att lägga plattorna på. Med en avdragsbana av långa järnrör kan du dra sanden helt jämn med det fall som dina plattor ska ha för att vattnet ska kunna rinna av. Och när du lägger dina plattor och till sist vibrerar dem på plats med markvibra- torn kommer sättsanden att hålla plattorna på plats.

Du ska ALDRIG lägga en fiberduk precis under plattorna. Då kan de nämligen inte sätta sig fast i sanden eller gruset, och då kommer de att ligga ovanpå och glida iväg.

Välj rätt redskap för uppgiften

Markvibrator (padda)

Till uppfarter och terrasser måste du hyra en markvibrator. Satsar du på en modell som väger minst 100 kilo, kan den väldigt effektivt packa bärlagret så att det just blir ett lager som bär. När du till sist sopar ner fogsand mellan plattorna kör du över plattorna med markvibratorn i omgångar så att fog- sanden packas och täpper igen fogarna.

Vibrationsstämpel

Om marken under dina olika gruslager inte är helt fast, kan du packa den med en vibrationsstämpel. Den hoppar på marken och tömmer alla luftfickor. Har du packad lerjord är en stämpel sällan nödvändig.

Jordpackare

Till gångar och andra småbelägg- ningar kan du välja att spara in på hyran av en markvibrator och i stället packa för hand. Det är inte lika effektivt, men till mindre belastade beläggningar kan det vara tillräckligt bra.

Ledare

När du ska jämna till dina lager av bärlager och sättsand, så att de är helt jämna och har rätt fall, lägger du så kallade ledare, som kan bestå av t ex långa stålrör, i gruset. Du drar sedan av gruset med en lång rätskiva eller en bräda.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Beläggning