Video
Lätt
Svår

Om träet i de gamla bågarna verkar hårt och fast, finns det ingen anledning att köpa nya fönster bara för att det här och där saknas kitt. Ett kopplat fönster har visserligen inte samma isoleringsförmåga som ett lågenergifönster, men sörjer du för att tätningslisterna sitter där de ska och att fönstret i övrigt är helt, så kan du skjuta upp fönsterbytet några år. Det gamla skadade kittet ska tas bort. Det går att använda varmluftspistol, men värmer du för mycket kan glaset spricka och det är svårt att fördela värmen jämnt. Allra effektivast är en kittlampa, men är du försiktig går det bra med varmluftspistolen.

FÖRBEREDELSER:

1. Börja med att ta bort det gamla kittet med ett kasserat stämjärn

Är det nödvändigt att mjuka upp kittet kan du använda varmluftspistiol. Men skydda då rutan med en masonitskiva som har packats in i aluminiumfolie.

2. När rutan har tagits ut och stiften tagits bort, lägger du på kitt

Du ska bara lägga en tunn sträng. Den minskar risken för att glaset spricker. VIKTIGT! Innan du lägger på kittet ska falsen har strukits med olja.

3. Lägg rutan på plats och tryck ner det lätt i kittet

Stifta sedan försiktigt hela vägen runt. Du ska använda en tunn stifttråd som bockas och då fungerar som små dyckertar. Fäst stiften med ett mellanrum på cirka 20 cm.

4. Lägg linoljekitt i hela falsen

Lägg hellre på för mycket än för lite. Utseendet har än så länge ingen betydelse, så därför kan du lägga på ordentligt.

5. Nu ska kittet dras ut

Till det används en kittkniv. Håll kniven lätt vinklad och dra av överflödigt kitt från falsen i en lång rörelse. Du kommer att dra massor av kitt innan fogen är som den ska. Släta till sist ut ytan med ett fuktigt finger.