Så här monterar du självhäftande tätningslister

Självhäftande tätningslister är vanligast. De är också lättast att arbeta med och kan sättas på både trä, metall och plast. Se här hur du ska göra.

SÅ HÄR BYTER DU LIST

1. De gamla listerna tas bort. Rensa bort alla rester, slipa ev. lätt och avfetta. Skrapa bort lös färg. Klipp sedan av en bit tätningslist så att den räcker från sida till sida och lite till. Se upp så att du inte sträcker listen när du kollar längden.

2. På gångjärnssidan ska listen placeras så att den inte gnags av när du stänger fönstret. Det innebär att den ska sitta på själva karmen, inte på anslagslisten. Riv av skyddspapperet undan för undan medan den självhäftande listen trycks fast.

3. Fortsätt med de övriga sidorna i fönstret. Listen fästs nu på anslags- listerna, så att det blir fönsterbågens insida som pressar mot tätningslisten. Undvik skarvning av tätningslister.

4. Det är för det mesta bäst att vänta med de vågräta listerna. Det finns olika sätt och tekniker att skarva listerna på i hörnen. Se på förpackningen vilken metod som rekommenderas för din list. Det är viktigt att listerna sluter tätt mot varandra.

5. Justera haspen, om det är svårt att stänga fönstret. De nya listerna är säkert lite tjockare än de gamla och därför justerar du haspen en aning.

VIKTIGT! Om listerna är för tjocka finns risk att bågen pressas skev när fönstret stängs.

Video: Otät tätningslit

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tätningslister