Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här monterar du självhäftande tätningslister

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Självhäftande tätningslister är vanligast. De är också lättast att arbeta med och kan sättas på både trä, metall och plast. Se här hur du ska göra.

Pengarna forsar ut genom fönstret när dina tätningslister inte håller tätt. Se vår guide till hur du steg för steg får bukt med problemet.

SÅ HÄR BYTER DU LIST

1. De gamla listerna tas bort. Rensa bort alla rester, slipa ev. lätt och avfetta. Skrapa bort lös färg. Klipp sedan av en bit tätningslist så att den räcker från sida till sida och lite till. Se upp så att du inte sträcker listen när du kollar längden.

Pengarna forsar ut genom fönstret när dina tätningslister inte håller tätt. Se vår guide till hur du steg för steg får bukt med problemet.

2. På gångjärnssidan ska listen placeras så att den inte gnags av när du stänger fönstret. Det innebär att den ska sitta på själva karmen, inte på anslagslisten. Riv av skyddspapperet undan för undan medan den självhäftande listen trycks fast.

3. Fortsätt med de övriga sidorna i fönstret. Listen fästs nu på anslags- listerna, så att det blir fönsterbågens insida som pressar mot tätningslisten. Undvik skarvning av tätningslister.

4. Det är för det mesta bäst att vänta med de vågräta listerna. Det finns olika sätt och tekniker att skarva listerna på i hörnen. Se på förpackningen vilken metod som rekommenderas för din list. Det är viktigt att listerna sluter tätt mot varandra.

5. Justera haspen, om det är svårt att stänga fönstret. De nya listerna är säkert lite tjockare än de gamla och därför justerar du haspen en aning.

VIKTIGT! Om listerna är för tjocka finns risk att bågen pressas skev när fönstret stängs.

Video: Otät tätningslit

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Reparation: Så här monterar du självhäftande tätningslister
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka