Tätningslist för montering med häftklammer

Det finns flera olika sorters tätningslister som ska fästas med häftklammer. Det kan vara lite omständligt, men det enda som behövs är en vanlig häftpistol.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
30 minuter
Pris
300 kronor

Intro

Tätningslister syns inte mycket alls, men de har ett enormt värde. En otät ytterdörr kan kosta dig tusentals kronor i uppvärmning om året, eftersom tätningslisterna är slitna. Byt dem nu - insatsen är lätt och billig.

Instruktion

01
Så byter du ut tätningslisten 5 Steg

Innan du kan byta ut en tätningslist, måste du ha hittat en ny. Marknaden kan kännas lite som en djungel, men tar du med en bit av den gamla tätningslisten till byggmarknaden förenklar du en hel del för dig själv. Läs även guiden på dessa sidor.

Det är viktigt att de gamla listerna tas bort helt och att du tar bort gamla häftklamrar osv. Därefter är det ganska lätt att sätta dit den nya listen.

1

Ta bort den gamla listen. Du kan t.ex. lossa den med en skruvmejsel, och när den är lös i ena änden tar du bara tag och drar. Ta en kniptång till hjälp om den sitter hårt.

2

Klipp till den nya listen. Använd den gamla listen för att ta reda på vilken längd den nya ska ha. Det är lättare än att mäta. Klipp listen med en listsax, eller skär med en mattkniv.

3

Håll listen på plats i ovankant av karmens fals, och skjut fast den med en häftpistol. Häftklamrarna ska vara minst 5 mm långa. Sätt häftklamrarna på 5 cm avstånd.

4

Styr in listen bit för bit. Sätt listen efter falsens bottenkant eller karmens framkant. Den håller tätt även om den sitter snett, men det ser inte så elegant ut.

5

Nu fungerar listen. Den sitter fast, och drar du ut den yttre vingen drar den ihop sig. När dörren stängs tätar listen springan mellan dörr och karm.

Tidsförbrukning

En halvtimmes tid.

Pris

Ca 300 kr.

Svårighetsgrad

När du väl har hittat rätt list, är det riktigt enkelt.

Tips & Tricks

Känn igen listen på formen

De vanligaste tätningslisterna är namngivna efter den bokstav som deras form mest efterliknar. Oftast ökar de i storlek i ordningsföljden I, E, P, D och O. Många lister har en självhäftande baksida, men det lönar sig oftast att häfta fast dem så att de inte lossnar med tiden.

I-profilen är bara en fyrkant. Oftast används den till billiga dammtätningslister i PUR-skum. Har självhäftande baksida.

E-profilen finns i EPDM-skum och som glaslist i silikon. Den limmas och ger stor täthet, men varierar inte mycket på djupet. Den är inget för stora springor.

P-profilen är till små springor på 1-5 mm och görs i EPDM-skum och silikon. “Benet” gör det lätt att häfta fast listen.

D-profilen är stängd och kan därför inte häftas fast, så den ska limmas. Den täcker springor på 1-5 mm och tillverkas i silikon.

O-profilen i silikon kan täcka stora springor, t.ex. 1-7 och 1-10 mm. Limmas.

V-profilen används ofta till massiva lister som tål mekaniskt slitage, t.ex. en dörr som stängs ofta. Häftas fast i den inre vingen av V:et.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tätningslister