7 tips på ny fönsterbräda

Ska du ha en ny fönsterbräda är det inte strunt samma vilket material du väljer som underlag för dina krukväxter. Vi ger dig en överblick över de 7 populäraste materialen du kan använda som fönsterbräda.

Fönsterbrädan kallas ofta felaktigt för fönsterkarm, men fönsterkarmen är ramen runt fönstret, medan fönsterbrädan är där du ställer dina ljusstakar och växter. Här kan du läsa vår guide till vilket material du ska välja till din nya fönsterbräda.

Fönsterbräda av skiffer

Skiffer är en svart stenart, som har den fördelen att det är et enhetligt och tidlöst material. Skiffer är ett naturmaterial som både är hållbart och lätt att hålla efter.
Nackdelarna med att använda skiffer som fönsterbräda är att det är relativt tungt, ytan är ojämn, och du riskerar att skarpa kanter och hörn knäcks av i flagor. Priset för skiffer är cirka 600 kronor per kvadratmeter.

Fönsterbräda av marmor

Marmor finns i många olika färger, så det bör gå att hitta något för alla smaker. En fönsterbräda av marmor är väldigt hållbar, så länge man inte utsätter den för sura vätskor eller rengöringsmedel. Marmor kostar cirka 400 kronor per kvadratmeter.

Gjut din egen fönsterbräda

Vill du ha en unik fönsterbräda kan betong vara svaret. Med betong har du möjlighet själv utforma din fönsterbräda, och med hjälp av både färg och sten kan du variera utseendet i det oändliga. Betong är ett billigt material som kostar cirka 200 kronor per kvadratmeter. å andra sidan kräver det en del poleringsarbete, och ytan ska behandlas med lack eller vax om den ska hålla bra.

Fönsterbräda av trä

Du kan även välja att använda antingen en MDF-skiva eller limträ som fönsterbräda. Limträ är en klassisk lösning, som dock måste skyddas med antimgen olja eller lack, då limträ inte tål fukt särskilt bra.
Det samma gäller för MDF-skivan, som bör vara minst 19 mm tjock, så att den inte slår sig om den utsätts för fukt. MDF-skivan är även lätt att måla i den färg du önskar.
Priset för limträ är cirka 300 kronor per kvadratmeter, MDF-skivan är något billigare. En skiva på 19 mm kostar runt 120 kronor per kvadratmeter.

Fönsterbräda av klinker

Du kan även välja en fönsterbräda i klinker. Det är billigt, och klinker står emot vatten från krukväxter och liknande. Du kan sätta samman klinkerplattor som du vill, och det ger ett otal av möjligheter för att få en personlig fönsterbräda. Klinker finns i många prisklasser och finns från cirka 130 kronor per kvadratmeter.

Underhållsfri fönsterbräda

Laminat är också ett alternativ när du ska ha ny fönsterbräda. Det finns i oändliga variationer av färger och mönster. Det tål en del fukt och vatten och kräver inget underhåll. Å andra sidan måste man vara noggrann när man sågar till sin laminatskiva. Laminat finns i många prisklasser och kostar vanligtvis mellan 200 och 1.000 kronor per kvadratmeter.

I artikeln får du en full överblick över för- och nackdelar med de olika materialen. Vi visar dig också vilka verktyg du ska använda till de olika materialen, och hur de olika materialen ska underhållas.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fönster