Bra att veta innan du sätter i nya fönster

Det finns mycket att ta ställning till när du ska köpa fönster. Här får du svar på alla dina frågor - och steg-för-steg-beskrivningar så att du själv kan sätta i dina fönster.

Det finns fem saker som du ska fokusera på när du väljer fönster.

Utseende

Fönsternas utseende är naturligtvis en fråga om smak, men också om stil.

Det ser helt enkelt fel ut om du t ex sätter in stora, moderna fönster i ett äldre hus som alltid har haft små, spröjsade fönster. Så ta hänsyn till stilen.

Material

Du kan ofta välja mellan fönster med karmar och ramar av trä, trä/aluminium eller plast. De har var och en sina egenskaper och sitt utseende.

Träfönster ska vara gjorda av kärnvirke, som håller i många decennier.

Trä måste underhållas för att inte murkna, så du måste vara beredd på att behöva måla fönsterna med några års mellanrum.

Trä/aluminium är en kombination där karm och ram är gjorda av trä men skyddas utvändigt av aluminium som inte kräver samma underhåll som trä.
Det är en dyrare lösning än trä- eller plastfönster, men du sparar in på både tid och färg.

Plastfönster har inte ett fläckfritt rykte, men det är idag oförtjänt: Du kan få fantastiska plastfönster som i stort sett är underhållsfria och som du måste gå riktigt nära för att se att de inte är gjorda av trä. Däremot bleknar plast när det utsätts för solljus under längre tid, så det kan vara klokt att välja vita plastfönster i stället för färgade.

Glas

Den största delen av ett fönster består av rutan eller rutorna, alltså glas. Och eftersom vi ofta har många fönster i våra bostäder så utgör de en väsentlig del av fasaden, som ju helst ska hålla kvar värmen och hålla kylan ute. Därför har glaset en avgörande betydelse för fönstrets isoleringsförmåga.

Du kan i vissa fall välja tvåglasfönster, men det är nästan en utdöende variant. De stigande kraven på huses energiförbrukning lämnar nämligen inte utrymme för något annat än treglasfönster.

Men kom ihåg att det inte är bara glaset som ska hålla värmen; det ska hela fönstret. Så när du väljer fönster ska du titta på hela fönstrets totala U-värde, alltså hur mycket värme som försvinner genom fönstret.

Läs mer om: Vad är u-värde?

Du bör också titta på fönstrets G-värde. Det är det som ett fackuttryck benämns solvärmetransmittans, som anger hur mycket solenergi som passerar genom rutan. Ett G-värde på 0,65 betyder t ex att 65 procent av solljuset kommer genom fönstret. Det värmer upp huset.

Har du stora rutor i söderläge ska du så klart fundera på om du får FÖR mycket värme in i huset. Då ska du i stället leta efter fönster med ett lägre G-värde och ett lågt (bättre) U-värde, så att solen inte gör ditt vardagsrum till en bakugn, men så att den värme som du gärna vill behålla ändå stannar kvar inne i huset.

Och när vi pratar om glas, så finns det också andra egenskaper som du kanske kan vara intresserad av:

Laminerat glas är ett effektivt inbrottsskydd som gör det mycket, mycket svårt att slå sönder en ruta. Det kan du t ex välja till fönster på husets baksida och till altandörren, som är inbrottstjuvens favoritställen att ta sig in på.

Läs också: Stoppa tjuven med säkerhetsglas

Kom ihåg att du också kan sätta extra lås på dina fönster – antingen när du köper dem eller efteråt.

Ljuddämpande glas kan vara en fördel om du t ex bor nära en trafikerad väg eller en järnväg.

Ventilation

Dina fönster är – även när de är stängda – påverkar ditt inomhusklimat. Därför ska du välja fönster med friskluftsventiler, som släpper in frisk luft och släpper ut den gamla luften.

Det betyder naturligtvis att du förlorar lite värme, men det blir också lite mer hälsosamt att andas i din bostad.

Det finns också så kallat självventilerande fönster. De kan minska din uppvärmningskostnad en del samtidigt som de ser till att släppa in frisk luft.

Läs också: Ventilationsfönstret vädrar åt dig hela året

Att mäta och sätta i fönster

Så här mäter du fönster

Upp emot 20 procent av alla beställda fönster visar sig inte passa in i det hål som de har beställts till. Ofta handlar det om mätningen – t ex att man har mätt vägghålet som fönstret ska sitta i och sedan angett det som det utvändigt karmmått. Då är karmen och hålet exakt lika stora och det finns ingen plats för klossar, kilar, isolering eller fog mellan vägg och karm.

Läs också: Mät rätt för nya fönster

Att beställa fönster

När du beställer dina fönster ska du se till att mäta exakt och ge tillverkaren de mått som de frågar efter, utan att förväxla t ex väggmått och karmmått. Och kom ihåg att ange på vilken sida av fönstret gångjärnen ska sitta.

Att sätta i fönster

Ett fönster är inte så svårt att sätta i, om det bara ska sättas där det tidigare har suttit ett annat fönster. Fönstret ska klossas upp så att det står vågrätt och så ska du se till att det är lika mycket luft runt om hela karmen, innan du sätter skruvar genom karm och sten- eller träväggen.

Läs också: Nytt fönster - i sten- och trävägg

Tätningslister

Fönster ska vara täta så att det inte blåser in eller att värmen sipprar ut genom sprickor. Efter många års slitage kan tätningslisterna ha gjort sitt och då får du ersätta dem med nya, fräscha lister. Tätningslisterna ska matcha de gamla, och det finns en hel del olika profiler att välja mellan.

Läs mer om: Tätningslister

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fönster