Takfönster

Takfönster ger ett fantastiskt ljus och lyser upp hemmets mörka vrår. På dessa sidor kan du hitta inspiration och instruktioner för hur du kan montera ditt eget takfönster.

  Takfönster ger dubbelt så mycket ljus

  Takfönster är geniala. Med ett fönster i taket får du nämligen in dubbelt så mycket ljus än med ett traditionellt fasadfönster. Bland annat på grund av detta är takfönster en av de största förvandlingarna du kan göra i ditt hus.

  Det finns fantastiska möjligheter med det ljus och den luft du får med ett takfönster. Takfönster kastar in dagsljuset i de mörkaste av husets delar, får rummen att verka större – och nyare takfönster ser även till att förse hela huset med friskluft.

  Ny inredning med takfönster

  Ofta placerar vi alla de funktioner i huset som trivs bäst i dagsljus utmed väggarna, men det tankesättet vänder takfönster upp och ner på. För takfönstret kan ge ljusinsläpp till mitten av huset. Och det ger dig nya möjligheter att utnyttja platsen i huset bättre och inreda mer fritt.

  Den mörka hörnan blir plötsligt upplyst med ett takfönster och det ger dig nya möjligheter kring hur du placerar möbler, matbord och mycket annat.

  Montering av takfönster

  Du kan montera ett takfönster nästan oavsett vilken takkonstruktion du har. Men det finns flera sätt att lösa uppgiften på. Först och främst ska du förhålla dig till takets reglar och balkar.
  Den lättaste monteringen av ett takfönster är mellan takreglarna. Det kräver att takfönstret kan vara exakt där du vill ha takfönstret i den sluttande väggen.

  Men ibland passar saker bara inte ihop: Där du vill ha ett takfönster sitter det kanske en takregel. Det kan du i de flesta fall komma runt genom att växla av. Det är dock något du ska ta i in fackmän till.

  Vad kostar takfönster?

  Det är svårt att ge ett enhetligt pris på vad takfönster kostar. Nya takfönster är så genomtänkta att du själv kan montera dem, och därmed få takfönster till en bråkdel av priset än om en hantverkare skulle stå för monteringen. Ett takfönster i normal storlek, vilket innebär ca 1 meter högt och lite smalare, kostar omkring 6000 kr.

  Bättre innemiljö med takfönster

  Om du drömmer om en bättre innemiljö ligger lösningen kanske i dina takfönster. Ett takfönster kan nämligen enkelt ventilera din bostad pga dess höga placering.

  Eftersom takfönster sitter högre placerade än övriga fönster, kommer tryckskillnaden se till att luften trycks in genom de lägre placerade fönstren och ut genom takfönstret.

  Nyare modeller av takfönster har en sensor monterad så att de helt automatiskt kan lufta ut, om bostaden behöver mer friskluft.