Snabb överblick över 3 vanliga metoder

Drar det längs med fönster och dörrar är det dags att byta ut tätningslisterna. Det finns en mängd olika varianter på marknaden, så det lönar sig att ta med sig en bit av den gamla listen när man köper nya. Även själva monteringen är enkel – oavsett listtyp.

Montering av tätningslister

ENKELT: Att byta ut den otäta tätningslisten är en enkel uppgift. En timme – inklusive rengöring av fönstret eller dörren – är tillräckligt.

MONTERING AV TÄTNINGSLISTER MED HÄFTKLAMMER

1. Den gamla listen lossas med en skruvmejsel, och när den är helt lös i ena änden drar man loss den med en kontrollerad rörelse. Använd en tång om listen sitter ordentligt fast.

2. Den nya listen klipps till. Använd den gamla listen till att få rätt längd – det är lättare än att mäta. Listen klipps av med en listsax eller skärs till med en hobbykniv.

3. Håll listen på plats i toppen av karmens fals, och skjut fast den med en häftpistol. Häftklamrarna ska vara minst 5 mm långa, och det ska sitta en klammer per 5 cm.

4. Listen styrs på plats bit för bit. Följ falsens nederkant eller framkanten av karmen. Listen kommer hålla tätt även om den sitter lite snett, men det ser inte så fint ut.

5. Färdigarbetat! Listen sitter fast, och drar man i den yttre vingen och släpper, så kommer den att dra sig samman igen. När dörren är stängd blir det tätt mellan dörr och karm.

MONTERING AV SJÄLVHÄFTANDE TÄTNINGSLISTER

1. De gamla listerna tas bort och karmen rengörs från damm, lös färg och fett. Till varje kant klipps en bit tätningslist till – hellre för lång än för kort första gången. Se till så att du inte drar ut listen.

2. Ta bort skyddsremsan på ca 10 cm av tätningslisten, och dra av den efterhand som listen trycks fast.

3. Listen trycks på plats med två fingrar. Tryck till rejält, men var noga med att inte dra i listen under tiden, eftersom den sedan drar ihop sig och därmed riskerar att bli otät i skarvarna.

MONTERING I FRÄSTA SPÅR

1. Det frästa spåret ska skrapas rent från alla rester av den gamla listen. Det görs enklast med en hobbykniv. Ska dörren målas är det viktigt att vänta med montering av listen, tills färgen torkat helt.

2. Den nya tätningslisten gnids med diskmedel, så att den lättare glider in i spåret. Lägg diskmedlet på en rengöringssvamp, och gnid sedan listen.

3. Tätningslisten trycks ner i spåret med en spackel. Har man varit noga med att rengöra är det relativt lätt att få den på plats. Skär till sist till listen i korrekt längd i nederkant.

Möjligheter: Massor av varianter

Tätningslister finns i många varianter, både till väldigt enkla uppgifter som att hålla damm borta från en låda till större uppgifter som att isolera kring en dörr eller garageport. Till dörrar och fönster används vanligtvis lister av PUR-skum, EPDM-gummi och silikon, där de två sistnämnda är de som håller längst. Dessa två typer finns i många olika profiler och storlekar.

Var uppmärksam på kvaliteten. Billiga skumplastlister har inte lika stor effekt och smulas ganska fort sönder. Lister av EPDM-gummi och silikon håller sig däremot smidiga och mjuka under en lång tid. När listerna blir hårda och stumma är det dags att byta ut dem.

TIPS: Inköp och vård

Det finns en uppsjö av olika tätningslister att välja mellan, så det är en riktigt bra idé att ta med en bit av den gamla listen till byggmarknaden, när man ska ge sig ut för att köpa en ny list.

Penslar man tätningslisterna med silikon 3-4 gånger om året – både på insidan och utsidan – håller de längre och fungerar bättre, eftersom de bevarar elasticiteten. Använd en smal pensel, så endast listerna blir penslade. Flytande silikon köps i bygghandeln.


LÄS OCKSÅ: Vill du läsa mer om tätningslister? Här har vi samlat alla våra artiklar om hur du kontrollerar och byter ut slitna tätningslister


    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tätningslister