Montering av tätningslister

ENKELT: Att byta ut den otäta tätningslisten är en enkel uppgift. En timme – inklusive rengöring av fönstret eller dörren – är tillräckligt.

Möjligheter: Massor av varianter

Tätningslister finns i många varianter, både till väldigt enkla uppgifter som att hålla damm borta från en låda till större uppgifter som att isolera kring en dörr eller garageport. Till dörrar och fönster används vanligtvis lister av PUR-skum, EPDM-gummi och silikon, där de två sistnämnda är de som håller längst. Dessa två typer finns i många olika profiler och storlekar.

Var uppmärksam på kvaliteten. Billiga skumplastlister har inte lika stor effekt och smulas ganska fort sönder. Lister av EPDM-gummi och silikon håller sig däremot smidiga och mjuka under en lång tid. När listerna blir hårda och stumma är det dags att byta ut dem.

TIPS: Inköp och vård

Det finns en uppsjö av olika tätningslister att välja mellan, så det är en riktigt bra idé att ta med en bit av den gamla listen till byggmarknaden, när man ska ge sig ut för att köpa en ny list.

Penslar man tätningslisterna med silikon 3-4 gånger om året – både på insidan och utsidan – håller de längre och fungerar bättre, eftersom de bevarar elasticiteten. Använd en smal pensel, så endast listerna blir penslade. Flytande silikon köps i bygghandeln.


LÄS OCKSÅ: Vill du läsa mer om tätningslister? Här har vi samlat alla våra artiklar om hur du kontrollerar och byter ut slitna tätningslister