Nytt fönster - i stenvägg och träfasad

Det är inte svårt att byta ut ett fönster. Och det gäller oavsett om det ska sitta i ett trähus eller i en murad fasad. Tillvägagångssättet har nämligen mycket gemensamt. Vi visar dig båda sätten.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
10.000 kronor

Intro

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi, steg för steg, hur du:

 • förbereder fönsterhålet i både sten och trä
 • mäter rätt
 • monterar fönstret i stenvägg
 • monterar fönstret i trävägg

Lycka till!

LÄS OCKSÅ: Här har vi samlat alla våra råd och beskrivningar om underhåll och byte av fönster.

Instruktion

01
Förberedelse för både sten och trä 5 Steg

Oavsett om fönstret ska monteras i trä-eller stenvägg, är det några saker som ska vara avklarade innan du kan börja montera det. Du ska bland annat jämna till kanterna i fönsterhålet och palla upp fönstret så att det står exakt rakt.

Även små ojämnheter kan få stora konsekvenser när du börjar använda fönstret. Vår rekommendation är därför att du alltid kollar en gång extra med vattenpasset innan du skruvar fast fönstret - det gäller i både trä- och stenvägg.

1

Ta bort det gamla fönstret. Du kan ofta behöva använda både tigersåg och kofot. Men var försiktig så att du inte skadar trä- eller stenväggen, där det nya fönstret ska sitta.

2

Sopa kanten med en kvast Sopa kanten med en kvast och ta bort gamla fogrester, så att den är helt jämn när det nya fönstret monteras.

3

Förbered för att palla upp fönstret. Det gör du med klossar, ett kort vattenpass och ett litet stycke trä som tillfälligt ersätter fönsterkarmens nedre del. Passa på att stoppa in lite isolering under fönsterbrädan, nu när det är öppet och lätt att komma åt.

Är vattenpasset inte helt i våg, måste du lägga till eller ta bort en distanskloss.

4

Sätt fönstret på plats. Det ska finnas plats för en fog på 12-15 mm ovanför fönstret. Det samma gäller vid sidorna. Därefter kan du fixera och finjustera fönstrets placering med kilar eller winbags.

Eftersom vårt fönster är lite ovalt högst upp, accepterar vi att fogen bara blir 7-8 mm ute i hörnen.

5

Kontrollera med ett vattenpass att fönstret fluktar med husets fasad. Det är viktigt på träfasader, där det ska sättas foder. På stenvägg kan fönstret med fördel dras in 4-5 cm i väggen.

02
Montering i stenvägg 5 Steg

1

Montera karmen med t ex 7,5 x 112 mm karmskruvar utan huvud. Förborra med ett 6 mm träborr i karmen och med ett 6 mm stenborr i väggen. Kolla då och då med ett vattenpass att fönstret är rakt åt alla håll.

2

Stoppa in isolering mellan vägg och karm. Använd en träkil eller en spackel. Det ska vara ca 3 cm luft ut till karmens framsida, så att det finns plats för både fogstopp och fog.

3

Tryck in fogstopp mellan vägg och karm. Fogstoppet ser till så att fogen bara fäster i sidorna. Lägger du fogstoppet exakt, blir det betydligt lättare att foga. Det ska finnas utrymme för en ca 1 cm djup fog.

4

Sätt en fog runt om hela karmen. Var noggrann, och sätt fogen lugnt och stilla med ett jämnt tryck på fogpistolen. Det kan vara stor skillnad på kvaliteten på byggfog, och det lönar sig att välja en av bra kvalitet.

5

Glatta fogen med en fogpinne. Genom att ställa fogpinnen i tvålvatten eller liknande dagen innan, slipper du att den fastnar i fogmassan och drar den med sig. När du glattar fogen, ska du bara trycka lite. Trycker du för hårt är risken att fogens form förstörs.

03
Montering i trävägg 5 Steg

1

Förborra i karmen. Vi borrar 10 cm från ovansida och 10 cm från undersida med 6 mm spiralborr. Därefter skruvas karmen fast i väggen med t ex 7,5 x 92 mm montageskruvar.

2

Stoppa in isolering under karmen och hela vägen runt fönstret. Använd eventuellt en träkil eller en spackel för att stoppa in det.

3

Såga till utvändig fönsterbräda. Den ska gå 1,5 cm utanför de stående foderna på varje sida. Genom att snedsåga kan du trycka fönsterbrädan ända in i fönsterhålet.

4

Håll foderna mot den utvändiga fönsterbrädan och markera vinkeln de ska sågas i. På så sätt kommer de att följa fönsterbrädans lutning. Skruva därefter fast foderna, så att de har ett avstånd på 2-3 mm ned till fönsterbrädan.

5

Foga mellan karmen och fönsterbrädan med en bra byggfog. Fogen ska sitta 15 mm in från karmens framsida, så att regnvattnet kan droppa ner på fönsterbrädan. Därefter kan du foga runt resten av fönstret. Naturligtvis kan du sätta ett fönsterbleck av plåt istället för brädan under fönstret.

Material

 • Fönster
 • Karmskruvar
 • Distansklossar för att palla upp
 • Isolering
 • 16-20 mm fogstopp
 • Byggfog, t ex Dana 522

Specialverktyg

 • Tigersåg
 • Eventuellt winbags

Tidsförbrukning

Ca en arbetsdag per fönster

Pris

3.000-10.000 kr för ett tvåluftsfönster, beroende på storlek och kvalitet.

Svårighetsgrad

Det är inte alls så svårt som många tror. Den största utmaningen är att palla upp fönstret så att det står rakt åt alla håll.

Ritning

Mät rätt

Höjden (H) från fönsterhålets underkant till överkant minus plats för fogen, som är 1,25 cm på var sida - alltså totalt 2,5 cm. Bredden (B) från sida till sida, åter minus 2,5 cm för fogen. Det är mycket viktigt att du tar dessa mått och lämnar dem till fönsterleverantören. Mät på flera ställen på fönstret, och mät alltid från utsidan.

Mät rätt

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

TIPS: Förläng fogmassans livstid

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Fönster