Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byt fönster i sten- och trävägg

Skriv ut Spara artikel

Har du bara lite gör-det-själverfarenhet är det inte svårt att byta ett fönster. Och det kvittar faktiskt om det sitter i en trä- eller stenvägg – det har faktiskt en hel del gemensamt. Vi visar dig både de gemensamma nämnarna och hur du byter fönster i respektive material.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
10.000 kronor
Det är inte alls så svårt som många tror. Den största utmaningen är att palla upp fönstret så att det står rakt åt alla håll.

Intro

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi, steg för steg, hur du:

 • förbereder fönsterhålet i både sten och trä
 • mäter rätt
 • monterar fönstret i stenvägg
 • monterar fönstret i trävägg

Lycka till!

LÄS OCKSÅ: Här har vi samlat alla våra råd och beskrivningar om underhåll och byte av fönster.

Instruktion

Förberedelse för både sten och trä

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Oavsett om fönstret ska monteras i trä-eller stenvägg, är det några saker som ska vara avklarade innan du kan börja montera det. Du ska bland annat jämna till kanterna i fönsterhålet och palla upp fönstret så att det står exakt rakt.

Även små ojämnheter kan få stora konsekvenser när du börjar använda fönstret. Vår rekommendation är därför att du alltid kollar en gång extra med vattenpasset innan du skruvar fast fönstret - det gäller i både trä- och stenvägg.

1

Ta bort det gamla fönstret. Du kan ofta behöva använda både tigersåg och kofot. Men var försiktig så att du inte skadar trä- eller stenväggen, där det nya fönstret ska sitta.

2

Sopa kanten med en kvast Sopa kanten med en kvast och ta bort gamla fogrester, så att den är helt jämn när det nya fönstret monteras.

3

Förbered för att palla upp fönstret. Det gör du med klossar, ett kort vattenpass och ett litet stycke trä som tillfälligt ersätter fönsterkarmens nedre del. Passa på att stoppa in lite isolering under fönsterbrädan, nu när det är öppet och lätt att komma åt.

Är vattenpasset inte helt i våg, måste du lägga till eller ta bort en distanskloss.

4

Sätt fönstret på plats. Det ska finnas plats för en fog på 12-15 mm ovanför fönstret. Det samma gäller vid sidorna. Därefter kan du fixera och finjustera fönstrets placering med kilar eller winbags.

Eftersom vårt fönster är lite ovalt högst upp, accepterar vi att fogen bara blir 7-8 mm ute i hörnen.

5

Kontrollera med ett vattenpass att fönstret fluktar med husets fasad. Det är viktigt på träfasader, där det ska sättas foder. På stenvägg kan fönstret med fördel dras in 4-5 cm i väggen.

Montering i stenvägg

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Montera karmen med t ex 7,5 x 112 mm karmskruvar utan huvud. Förborra med ett 6 mm träborr i karmen och med ett 6 mm stenborr i väggen. Kolla då och då med ett vattenpass att fönstret är rakt åt alla håll.

2

Stoppa in isolering mellan vägg och karm. Använd en träkil eller en spackel. Det ska vara ca 3 cm luft ut till karmens framsida, så att det finns plats för både fogstopp och fog.

3

Tryck in fogstopp mellan vägg och karm. Fogstoppet ser till så att fogen bara fäster i sidorna. Lägger du fogstoppet exakt, blir det betydligt lättare att foga. Det ska finnas utrymme för en ca 1 cm djup fog.

4

Sätt en fog runt om hela karmen. Var noggrann, och sätt fogen lugnt och stilla med ett jämnt tryck på fogpistolen. Det kan vara stor skillnad på kvaliteten på byggfog, och det lönar sig att välja en av bra kvalitet.

5

Glatta fogen med en fogpinne. Genom att ställa fogpinnen i tvålvatten eller liknande dagen innan, slipper du att den fastnar i fogmassan och drar den med sig. När du glattar fogen, ska du bara trycka lite. Trycker du för hårt är risken att fogens form förstörs.

Montering i trävägg

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Förborra i karmen. Vi borrar 10 cm från ovansida och 10 cm från undersida med 6 mm spiralborr. Därefter skruvas karmen fast i väggen med t ex 7,5 x 92 mm montageskruvar.

2

Stoppa in isolering under karmen och hela vägen runt fönstret. Använd eventuellt en träkil eller en spackel för att stoppa in det.

3

Såga till utvändig fönsterbräda. Den ska gå 1,5 cm utanför de stående foderna på varje sida. Genom att snedsåga kan du trycka fönsterbrädan ända in i fönsterhålet.

4

Håll foderna mot den utvändiga fönsterbrädan och markera vinkeln de ska sågas i. På så sätt kommer de att följa fönsterbrädans lutning. Skruva därefter fast foderna, så att de har ett avstånd på 2-3 mm ned till fönsterbrädan.

5

Foga mellan karmen och fönsterbrädan med en bra byggfog. Fogen ska sitta 15 mm in från karmens framsida, så att regnvattnet kan droppa ner på fönsterbrädan. Därefter kan du foga runt resten av fönstret. Naturligtvis kan du sätta ett fönsterbleck av plåt istället för brädan under fönstret.

Material

 • Fönster
 • Karmskruvar
 • Distansklossar för att palla upp
 • Isolering
 • 16-20 mm fogstopp
 • Byggfog, t ex Dana 522

Specialverktyg

 • Tigersåg
 • Eventuellt winbags

Tidsförbrukning

Ca en arbetsdag per fönster

Pris

3.000-10.000 kr för ett tvåluftsfönster, beroende på storlek och kvalitet.

Svårighetsgrad

Det är inte alls så svårt som många tror. Den största utmaningen är att palla upp fönstret så att det står rakt åt alla håll.

Ritning

Mät rätt

Höjden (H) från fönsterhålets underkant till överkant minus plats för fogen, som är 1,25 cm på var sida - alltså totalt 2,5 cm. Bredden (B) från sida till sida, åter minus 2,5 cm för fogen. Det är mycket viktigt att du tar dessa mått och lämnar dem till fönsterleverantören. Mät på flera ställen på fönstret, och mät alltid från utsidan.

logga in eller köp tillgång för att se skissen

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Byt fönster i sten- och trävägg
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka