Bygg dina egna innanfönster

Det är en god investering att själv snickra ihop sina innanfönster. Och det är superenkelt om du följer vår byggbeskrivning.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
300 kronor

Intro

Om dina källarfönster – eller de i stugan – är gamla och består av endast ett glas så immar de lätt igen.

LÄS MER: 4 tips för att slippa kondens

Imman blir till vatten som rinner ner och angriper träet i båge och karm och risken för röt- och svampangrepp är stor. Du slipper sådana problem om du gör egna innanfönster. Det är en fin och framför allt billig investering. Och det är hur lätt som helst. Häng med och se!

Redaktionen rekommenderar: Så byter du det gamla fönstret

Instruktion

01
Så enkelt snickrar du dina innanfönster 7 Steg

Det är hur lätt som helst att snickra dessa innanfönster. Allt du behöver är 4 lister med ett 4 x 10 mm spår och ett 4 mm fönsterglas som passar i spåret.

När du har mätt det gamla fönstret drar du bort måtten för den nya bågen och beställer glaset färdigskuret. Då slipper du att göra det själv.

1

Bestäm bågens storlek. Det gör du enklast genom att skjuta in tre av listerna över glaskanterna och lägga den fjärde ovanpå som på bilden. Markera var du ska såga och ta bort listerna.

2

Kapa listerna där du har markerat. Använd geringslåda och handsåg eller en kap- och geringssåg om du har en sådan. Var mycket noga med att såga vinkelrätt så att bågarna blir raka.

3

Förborra i upptill och nertill där skruvarna ska dras in i de lodräta listerna. Försänk hålen så att skruvarna kan dras i plant med träet. TIPS: Lägg en kloss på arbetsbänken så att du borrar ner i den.

4

Skruva fast bottenlisten i de två sidolisterna, men pensla först skarven med trälim. Använd ett utelim som tål den fukt som ev. uppstår.

5

Lägg en sträng akrylfogmassa i de tre listernas spår. Fogmassan håller fast glaset och ser dessutom till att det blir tätt.

6

Skjut ner glaset i den nästan färdiga bågen. Tryck in sidolisterna mot glaset. Använd handskar för annars kan du skära dig på glaskanterna.

7

Fäst slutligen den övre listen. Lägg först en sträng fogmassa i spåret och pensla träfogens ytor med lim innan listerna trycks på plats. Skruva fast topplisten och låt limmet härda. Det tar cirka ett dygn.

02
Geniala skruvar håller fönstret tätt och på plats 7 Steg

Innanfönster ska i regel inte sitta uppe året runt och därför ska de relativt lätt kunna tas bort. Men de ska också sluta fullständigt tätt.

Vi har här valt en lösning med långa maskinskruvar som dras fast i ram-pamuffar, som skruvats fast i karmen. De kan dras åt tillräckligt hårt och ändå lätt lossas när bågen sk tas bort.

1

Till monteringen behöver du en maskinskruv och en rampamuff (det heter den del som skruvas fast i karmen). Ja, du behöver faktiskt fyra skruvar och fyra rampamuffar till varje båge. Här använder vi 6 mm skruv.

2

Förborra i bågarna med 6 mm borr. Se till att du inte borrar ner i glaset! Beroende på skruvhuvudets form kan du välja att försänka det. Borra två hål i varje lodrät list.

3

Håll bågen på plats och borra genom hålen i bågen med din 6 mm borr så att du vet var rampamuffarna ska placeras på karmen.

4

Borra hål för rampamuffarna med en 10 mm träborr. Hålen ska vara minst 20 mm djupa för att skruvarna ska kunna dras in ordentligt.

5

Skruva fast rampamuffarna i hålen med hjälp av en skruvmejsel. Muffarna har ett spår i ena änden för mejseln. När de dragits in en bit sätter du i skruvarna så att de kan rättas till. Dra till sist i muffarna så att de försänks i hålen.

6

Fäst tätningslister på den sidan av bågen som ska ligga an mot karmen. Välj gärna kraftiga silikonlister som håller sig mjuka i många år. Men var beredd på att de måste bytas ut efter 5-6 år.

7

Montera ditt nya innanfönster. Håll det på plats, stick in skruvar i de fyra hålen och dra åt skruvarna. Nu kan vintern komma an!

Material

 • Hyvlad list med not
 • 4 mm fönsterglas
 • 5 x 80 mm träskruvar
 • Trälim, utelim
 • Självhäftande tätningslist
 • Akrylfogmassa
 • 6 x 35 mm maskinskruvar
 • Rampamuffar med 6 mm invändiga gängor
 • Klar lack eller färg

Specialverktyg

 • Geringslåda eller geringssåg
 • Ev. handöverfräs

Tidsförbrukning

Ett par timmar per fönster.

Pris

200-300 kr per innanfönster beroende på storleken.

Svårighetsgrad

Om du är noggrann när du mäter så går arbetet tämligen lätt.

Den tekniska hörnan

Här ser du konstruktionen i genomskärning uppifrån.

Den tekniska hörnan

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Fönster