Fönster

Ska du mäta och sätta nya fönster på fasaden eller takfönster i snedtaket? Eller måste de gamla fönsterna målas om, gångjärnen smörjas, nya tätningslister eller något annat. I vårt stora universum av byggbeskrivningar, expertkunskap och reparationsvideos får du hjälp med allt detta. Lycka till!

Alle artiklar om fönster

Avancerade fönster

Fönster är inte bara glas som vi tittar ut genom, och som ser till att det kommer in ljus i våra bostäder. Med tiden har fönster blivit mer och mer avancerade, och nu kan fönstren mer än någonsin förut.

Smarta fönster

Takfönstren från Velux har ett ess i rockärmen, som kan hjälpa dig att värma upp din bostad. Det fungerar på det sättet att varm “använd” luft transporteras ut, medan kall luft utifrån sugs in, men innan den kalla luften kommer in i bostaden värms den upp av den “använda” luften när denna leds ut.

Isolerglas är på väg att försvinna

Isolerglas eller termofönster är på väg ut och ersätts av lågenergifönster. De “gamla” isolerglasen är i princip bara två enkelglas med luft mellan. De håller inte kvar värmen särskilt bra, och för inte så värst mycket mer pengar kan man köpa lågenergifönster som är mycket mer effektiva.

Ha koll på tätningslisterna

Även om du har de mest avancerade lågenergifönstren så hjälper inte det mycket, om dina tätningslister inte sluter tätt. Tätningslister till fönstren är lyckligtvis lätta att byta och det finns en förmögenhet att spara om du byter ut dina otäta tätningslister.

Fönster är en viktig del av fasaden

Utöver att de ger oss möjlighet att se ut från våra hus, och att de kastar i ljus i huset, så har fönstren också en stor betydelse för utseendet på husets fasad. Det finns en uppsjö av olika utformningar av fönster. Från de enkla fönstren till fönster med spröjs. Viktigast är att dina fönster matchar varandra och huset för att uppnå det bästa intrycket.

Se filmkmlippet och hur du: Tillverkar dina egna spröjs

Har du äldre fönster är de troligtvis kittade. Går ett glas i sönder kan du därför själv enkelt byta ut det och kitta det igen.

Läs mer: Så här kittar du fönster med linoljekitt

Fönstret är mer än bara glas

Omgivningen runt fönstret är också en del av fönstret. Med hjälp av fönsterbänken kan du ställa blomkrukor eller sätta belysning i ditt fönster.

Du kan ge ditt fönster ett eget uttryck beroende på vilket material du väljer till fönsterbänken.

Du kan läsa våra 7 tips på ny fönsterbräda där du kan hitta inspiration och guidning till hur du byter ut din fönsterbräda.

Rena fönster

Det är få människor som tycker att det är vansinnigt kul att tvätta fönster. Därför har även en rad olika typer av fönstertvättar utvecklats, som gärna gör arbetet lite lättare. Vi har testat dem för att se hur de fungerar.

LÄS OCKSÅ: Test av fönstertvättar

Sida 1 / 3