Isolerglas

Lär dig mer om isolerglas och hur du kan byta dem.

Isolerglas är föråldrade

Ett gammaldags isolerglas består av två lager glas med luft mellan. Konstruktionen är framtagen för att slippa imma mellan glasen, men isolerglas isolerar inte bättre än två enkellagsglas. Därför kan det oftast löna sig att byta ut isolerglaset mot ett lågenergifönster, om du ändå tänkt byta. Lågenergifönster består av två eller tre lager glas. Mellan glasen finns en gas som isolerar. Solljuset tar sig igenom gasen och glaset och värmer upp huset, men tack vare en tunn metallbeläggning kan värmen inte ta sig ut igen. Den kastas tillbaka in i rummet. Här finns alltså en dubbel effekt. Det gamla isolerglaset släpper in kyla och släpper ut värme, medan energifönstret får värmen att stanna kvar. Samtidigt slipper man det “drag” ett traditionellt isolerglas ger. Är isolerglaset t.ex. -10 grader på utsidan, är isolerglaset 9,4 grader på insidan vid normal innetemperatur. Lågenergifönstret däremot kommer i detta fall vara 15,8 grader varmt.

Byte av isolerglas

Ska du byta ut ett isolerglas är det viktigt att du är noga när du mäter upp för isolerglaset, och att du berättar för din glasmästare precis hur du har mätt.. Alternativterbjuder en del glasmästare att mäta upp isolerglaset åt dig. Det är viktigt att den nya glaslisten i botten är konstruerad så att vattnet kan rinna bort och av från isolerglaset..

Pris på isolerglas

Ett isolerglas är inte så väldigt dyrt i jämförelse med vad man kan spara genom att byta ut ett söndrigt glas. Men innan du börjar byta ut ett isolerglas så kan du likväl lägga upp en liten slant till och få ett modern lågenergifönster - det betalar sig. Dessa håller värmen i bostaden mycket bättre än isolerglas, och många är även tillverkade med olika glastjocklekar, så de stänger även ljud effektivt ute.

Punkterat isolerglas

Isolerglaset blir immigt om det kommer in ny luft mellan dess två glas. Detta kallar man att isolerglaset blivit punkterat. I motsats till den luft som isolerglaset “föds” med, kommer den nya luften innehålla vatten, som när det kyls ner bildar imma. Imma som du inte kan torka av! Orsaken är ofta otätheter mellan glaslisten och isolerglaset. Ett isolerglas är sammansatt av så många material att isolerglasets förväntade livstid normalt är 15.20 år. När förseglingen inte längre klarar de påfrestningar som finns mellan glas och aluminiumramen går isolerglaset sönder och måste bytas ut.

Avslöja ett punkterat isolerglas

Ett punkterat isolerglas kan vara svårt att avslöja. Börja med att tvätta och putsa isolerglaset invändigt och utvändigt, så att varken smuts eller annat stör. Se på isolerglaset inifrån med dagsljus som bakgrund. Ett punkterat isolerglas avslöjas ofta av en gråaktig film av imma mellan glasen, oftast i isolerglasets övre del. Sommarvärme kan få imman att försvinna en tid från isolerglaset.

Kontrollera tätningslisterna

Har du satt in ett nytt energifönster istället för isolerglas, men ändå upplever att det drar från fönstret, så är det säkert dina tätningslister som inte sluter helt tätt. Lyckligtvis är dessa lätta att byta ut. Vi har här samlat allt om tätningslister till fönster.

andra från Bonnier Publications