Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kamin

Kaminer är mysiga och billiga i drift. I våra artiklar visar vi dig hur du väljer rätt kamin. Läs t.ex. om fördelarna med att byta ut din gamla kamin mot en ny och mer miljövänlig modell.

Detta bör du känna till om kaminer

Kaminer är mysiga och billiga i drift. I våra artiklar visar vi dig hur du väljer rätt kamin. Läs t.ex. om fördelarna med att byta ut din gamla kamin mot en ny och mer miljövänlig modell. Lär dig även hur du tänder och eldar på rätt sätt.

Val av kamin: Kamin med strålvärme eller konvektionsvärme

Väljer du en kamin med strålvärme får du en snabb och koncentrerad värme ur kaminen. Var uppmärksam på att den sortens kamin kan vara skada trämöbler som står för nära.

Väljer du en kamin med konvektionsvärme sprids värmen ut i hela rummet. I en sådan kamin cirkulerar värmen. Kaminen har nämligen en extra yttre kappa på sidorna, så att värmen från förbränningen överförs till luften genom denna kanal. Kall luft sugs in under kaminen, leds upp mellan sidoväggarna och kommer till sist ut i toppen som varmluft. Konvektionskaminer ger därmed en jämn och behaglig värme.

Montering av kamin

Fråga din sotare om råd när du ska skaffa ny kamin. Det är trots allt sotaren som ska godkänna installationen. Innan du sätter igång och monterar kamin och skorsten måste du vara helt säker på att du följer alla lagar och regler.

Så tänder du din kamin på rätt sätt

De flesta har lärt sig att lägga tunna kvistar, pinnar och späntade stickor på eldstadsbotten och sedan stapla större vedklampar ovanpå. Men du får renare förbränning och utnyttjar träet bättre om du tänder uppifrån.

Om du istället lägger kvistarna och de tunna pinnarna på ovansidan av vedträna så kommer lågorna från pinnarna att värma upp luften i kaminen. Därefter arbetar sig elden neråt och antänder de större vedträna. Men det är först vid 680 grader som veden brinner rent.

Fördelarna med att tända uppifrån är en renare förbränning, mindre sot i skorstenen och bättre utnyttjande av värmeenergin i veden.

Underhåll av kamin

En korrekt ström av luft och gas i kaminen förutsätter att luckorna sluter helt tätt. Därför måste packlisterna även ses efter regelbundet och ev. bytas ur. Å andra sidan ska brännkammarens inre beklädnad vara självrengörande. Annars är det tecken på att du eldar med för låg temperatur. Och om innerbeklädnaden spricker måste den bytas/muras om. Luckans ruta bör också vara ren, men även vid korrekt eldning kan glaset med tiden få en gråaktig hinna. Det putsas dock lätt bort med en bit fuktigt hushållspapper doppat i lite ren, grå aska. Men kom ihåg att kaminen ska vara kall när detta görs.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka