Kamin

Installation av ny vedkamin eller reparation av den gamla! Beskrivning av rätt eldning! Eller tips på hur du väljer bäst ved och utnyttjar den optimalt!. Oavsett vad du letar efter, hittar du svaret här.

  Alla artiklar om vedkaminer

  Detta bör du känna till om kaminer

  Kaminer är mysiga och billiga i drift. I våra artiklar visar vi dig hur du väljer rätt kamin. Läs t.ex. om fördelarna med att byta ut din gamla kamin mot en ny och mer miljövänlig modell. Lär dig även hur du tänder och eldar på rätt sätt.

  Val av kamin

  Väljer du en kamin med strålvärme får du en snabb och koncentrerad värme ur kaminen. Var uppmärksam på att den sortens kamin kan vara skada trämöbler som står för nära.

  Redaktionen rekommenderar: Kamin för både pellets och vedträn

  Väljer du en kamin med konvektionsvärme sprids värmen ut i hela rummet. I en sådan kamin cirkulerar värmen. Kaminen har nämligen en extra yttre kappa på sidorna, så att värmen från förbränningen överförs till luften genom denna kanal. Kall luft sugs in under kaminen, leds upp mellan sidoväggarna och kommer till sist ut i toppen som varmluft. Konvektionskaminer ger därmed en jämn och behaglig värme.

  LÄS MER: Få värme i hela huset med värmeflyttare

  Montering av kamin

  Fråga din sotare om råd när du ska skaffa ny kamin. Det är trots allt sotaren som ska godkänna installationen.

  Läs mer om: Så här ansluter du skorstensrör till en ny kamin

  Innan du sätter igång och monterar kamin och skorsten måste du vara helt säker på att du följer alla lagar och regler.

  LÄS OCKSÅ: Ny braskassett i den gamla öppna spisen

  Så tänder du din kamin på rätt sätt

  När du ska elda i kaminen är det viktigt att du använder rätt ved och att veden är torr så att det inte bildas farlig rök.

  I denna artikel kan du läsa om 3 smarta tricks för att kolla fukthalten i ved: 3 tips: Kolla om din ved är torr!

  Det är också viktigt att du eldar lagligt. Du får t ex inte elda i kaminen med pallar.

  Läs mer om hur du undviker att elda olagligt här: 5 tips för rätt eldning i kamin

  De flesta har lärt sig att lägga tunna kvistar, pinnar och späntade stickor på eldstadsbotten och sedan stapla större vedklampar ovanpå. Men du får renare förbränning och utnyttjar träet bättre om du tänder uppifrån.

  LÄS MER: Lägre uppvärmningskostnad med rätt tändning

  Det lönar sig att elda med rätt träslag, så att du får mesta möjliga värme för pengarna.

  Läs fler goda råd här: 14 tips: Så här får du ut mer av din ved

  Underhåll av kamin

  En korrekt ström av luft och gas i kaminen förutsätter att luckorna sluter helt tätt. Därför måste packlisterna även ses efter regelbundet och ev. bytas ur.

  LÄS MER: Ny glasfiberpackning till luckan på din kamin

  Å andra sidan ska brännkammarens inre beklädnad vara självrengörande. Annars är det tecken på att du eldar med för låg temperatur. Och om innerbeklädnaden spricker måste den bytas/muras om.

  Om de isolerande stenarna i din braskamin går sönder så påverkar det förbränningen. Som tur är kan du rätt lätt byta ut stenarna, så att du åter kan få ut mest värme ur veden.

  Läs mer om: Så här byter sten till kamin

  Luckans ruta bör också vara ren, men även vid korrekt eldning kan glaset med tiden få en gråaktig hinna. Det putsas dock lätt bort med en bit fuktigt hushållspapper doppat i lite ren, grå aska. Men kom ihåg att kaminen ska vara kall när detta görs.