Hybridkamin: både för pellets och ved

Det kan vara billigast att elda med pellets men mysigast och varmast blir det med ved. De nya hybridkaminerna kan lyckligtvis båda delarna! Läs mer om de smarta hybridkaminerna här.

Pelletskaminer är så smarta att de nästan kan kallas geniala. De är billiga i drift, helautomatiska, och man kan fylla på 15-16 kg pellets åt gången. Å andra sidan låter de en del, och tycker man inte att den hetsiga flamman är mysig, ja, då saknar man även den lugna, rogivande elden och ljudet av sprakande ved.

Hybridkaminen Aduro H1 är lösningen som kombinerar det bästa från två världar: Den kan bränna både pellets och ved. Den besitter även alla de elektroniska fördelar som pelletskaminen har. Du kan faktiskt till och med tända elden direkt från din smartphone.

Redaktionen rekommenderar: Hitta den billigaste värmekällan till huset

Sköter sig själv

När Aduro H1 tänts med pellets kan du öppna glasluckan och fylla på ved. Vanlig ved ger mer värme och så fort kaminen registrerar att rökgasens temperatur överstiger 280 grader, slår den av pelletsbrännaren. Du kan sedan njuta av stillheten och den strålande värmen. Kaminen kan även själv växla tillbaka till pelletsanvändning, när du inte längre vill elda med ved.

Aduro H1 kostar 33 995 kr och kan köpas hos närmsta återförsäljare. Du bör även räkna med en extra installationskostnad.

LÄS OCKSÅ: 14 tips: Få ut mer av din ved

Hybridugnens detaljer

 1. BRÄNNKAMMARE
  Det finns gott om plats för vanlig ved i den rymliga brännkammaren.
 2. PELLETSSILO
  Med den medföljande tratten kan du hälla på 15 kg, när locket är öppet.
 3. NEDRE RÖR
  Det långa röret drar pellets från pelletssilon, upp till det övre röret.
 4. ÖVRE RÖR
  Det övre röret ser till att pellets transporteras upp till brännkoppen.
 5. RÖKUTGÅNG
  Du kan ansluta skorstenen antingen i toppen eller bak på kaminen.
 6. EXTERN LUFTTILLFÖRSEL
  Har du ett nytt och mycket tätt hus kan du förse kaminen med luft här.
 7. WI-FI-MODUL
  I övre delen av kaminen sitter en modul som kopplar kaminen till ditt nätverk.

LÄS OCKSÅ: 5 tips: Så här eldar du rätt i kaminen

Styr kaminen från mobilen

Hybridkaminen släcks och tänds med ett par knappar som sitter gömda bakom den nedre luckan. Men det smartaste är ändå att du även kan använda din smartphone som tändare.

Så fort du laddat ner och installerat en gratis Aduro Hybrid-app, kan du fjärrbetjäna kaminen direkt från mobilen. Här finns en rad praktiska funktioner som tänd/släck och inställning för hur varmt den ska förbränna när du eldar med pellets. Du kan även se hur varm röktemperaturen är och hur varmt det är i rummet. Du kan programmera kaminen till att tändas och släckas vid olika klockslag eller vid vissa temperaturer.

LÄS OCKSÅ: Få värme i hela huset med värmeflyttare

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Kamin