Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Flytta värmen – utnyttja den varma luften i dina svala rum.

Flytta värmen – utnyttja den varma luften i dina svala rum.

Om det är glödande varmt i vardagsrummet men iskallt i barnens rum, så kan du ha nytta av en värmeflyttaranläggning, som cirkulerar luften. Och du har allt att vinna: Svala utrymmen värms upp, värmekostnaderna minskar och inneklimatet blir bättre.

Håll pilen över de gröna pilarna i bilden här nedan, och läs hur en värmeflyttaranläggning fungerar.

Hela huset får glädje av värmen från vedkaminen när du installerar en värmeflyttaranläggning: ett enkelt rörsystem som drar varm luft längs med taket och bort till utrymmen i andra delar av huset. Den varma luften trycker tillbaka den kalla luften till vardagsrummet och kaminen, och på så sätt cirkuleras luften runt i huset medan den gradvis värms upp.

Värmeflyttaranläggningar kan köpas som färdiga paketlösningar, där du får allt som behövs för det antal rum du vill flytta värmen till. Ett komplett värmeflyttarpaket med allt du behöver för att flytta värmen kostar ca 7000-8000 kr. Du kan själv montera och installera rören, men anslutningen av el bör du låta en elektriker göra.

LÄS OCKSÅ: IR termometer – mät temperaturen överallt

Luften ska kunna röra sig

För att värmeflyttaranläggningen överhuvudtaget ska fungera krävs det att luften i hemmet kan cirkulera fritt mellan rummen och vardagsrummet. Är de svala rummen hermetiskt slutna är det inte meningsfullt att försöka blåsa in varm luft i dem. Övertrycket kommer nämligen göra att där inte finns plats för den varma luften, som bara kommer fastna i rörsystemet. Kan luften inte cirkulera riskerar du även att anläggningen drar ut rök ur din kamin, och det blir direkt livsfarligt.

Ladda ner gör-det-självbeskrivningen och se, hur du installerar en värmeflyttaranläggning

I denna gör-det-självbeskrivning visar vi hur du installerar en värmeflyttaranläggning. Du kan läsa mer om vad systemet består av och hur det fungerar, och så visar vi hur du:

  • gör hål i taket
  • skär till rören
  • monterar rören
  • monterar rörfästen
  • monterar kanalfläkten
  • isolerar rörsystemet