Intro
Instruktion
Det kan kännas oroväckande att såga genom innertakets många lager, men det är inte så besvärligt och farligt som det låter. Du behöver bara veta hur du tar dig an uppgiften.
Vill du vara helt säker på att inte råka såga rakt i en bjälke, kablar och andra vitala delar, så ska hålen borras uppifrån vinden. Här kan du lätt se om det finns tillräckligt med utrymme.
Ta en titt under isoleringen uppe på vinden. Finns det tillräckligt med plats för röret, eller är du för nära en bjälke?
När du ska montera ett värmeflyttarsystem, oavsett om det är köpt som ett helt paket eller är skräddarsytt, kommer du behöva såga till alla raka, långa rör. Det är enklast att såga med en vinkelslip och den finaste skivan du kan hitta.
Vik ett A4-ark om röret (B), och gör en markering. Är det ett mycket tjockt rör kan du tejpa ihop två A4-ark.
Ventilationsnipplarna används när du ska sätta ihop de långa och raka rören. Alla skarvar (+ böjar) är i behov av en flat gummipackning, som hjälper till att göra systemet helt tätt. Om du applicerar lite silikonolja på packningarna glider det hela mycket lättare.
Spruta lite olja på de svarta packningarna, som sitter inne i ventilationsnipplarna (L), innan du sätter ihop rören.
För att rören inte ska ligga löst uppe på vinden ska de monteras i en typ av hållare, även kallade fästen. Dessa skruvas fast på reglarna, rören läggs sedan ner i dem, och till sist fixeras rören i sina fästen med ett par självborrande skruvar.
Skruva fast fästena (J) på reglarna med spånskruvar. Se upp så att du inte skär dig på de vassa kanterna.
Lägg ner rören (B) i fästena (J). Fästena finns i tre storlekar så de passar med de tre olika tjocklekarna på rören.
Hjärtat i systemet, kanalfläkten, monteras mellan två av de stora, raka rören. Här ska du vara noga med att fläkten INTE får kontakt med några av rören - sker det, kommer bullret nämligen kunna fortplanta sig och förstärkas genom systemet. Därför fästs kanalfläkten mellan rören med två gummiklamrar.
Spänn fast kanalfläkten (E) i montageklammern (D) - kom ihåg att vända den rätt och med kabellådan överst.
Det vi absolut vill undvika är att värmen förflyttar sig till vindsutrymmet och bara ”försvinner”. Därför ska systemet isoleras. Vi rekommenderar, i den mån det går, att man trycker ner rören i den befintliga isoleringen och förseglar med isoleringsskivor. Du kan också använda en alu-matta att linda runt rören.
Material
Tidsförbrukning
En helg.
Pris
Ca 8 000 kr för ett värmeflyttar-paket till flera rum.
Svårighetsgrad
Det är många delar att hålla koll på och det kan vara en utmaning att krypa runt på vinden, men själva systemet är enkelt att montera.
Ett värmeflyttarsystem består av:
Ett komplett värmeflyttarsystem består av många smådelar. Det är rör i olika dimensioner, montageklamrar, övergångar, ljuddämpare, fläkt och så vidare. Men trots att systemet kan kännas ogreppbart när du får hem det, är detta gör-det-självpaket faktiskt inte svårare att sätta ihop än legoklossar.
A: T-RÖR
B: VENTILATIONSRÖR
C: ÖVERGÅNG
D: MONTAGEKLAMMER
E: KANALFLÄKT
F: FILTERBOX
G: LJUDDÄMPARE
H: BÖJ
I: TILLUFT/FRÅNLUFT
DESSUTOM:
J: FÄSTEN
K: TERMOSTAT
L: VENTILATIONSNIPPLAR
M: SJÄLVBORRANDE SKRUVAR
Ritning
Video
Tips & Tricks
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.


