Video
Lätt
Svår
När de nya plattorna är på plats i kaminen är den redo att tändas upp – nu med optimal förbränning och fullt utnyttjande av kaminens värme.

När de nya plattorna är på plats i kaminen är den redo att tändas upp – nu med optimal förbränning och fullt utnyttjande av kaminens värme.

Plattor till braskamin

I alla moderna braskaminer sitter stenplattor monterade i sidorna av förbränningskammaren. Plattorna är vanligtvis 30 mm tjocka. Ofta är plattorna av typen skamol eller chamotte. Plattorna isolerar kaminen och ser att den kan hålla värmen.

Braskaminens sten har knäckts

Braskaminen är ofta av ett poröst material som inte tål slag eller stötar. Ofta beror repor på att stenarna har fått stötar när ved fyllts på i kaminen.

När ska du byta stenar i kaminen?

Om de isolerande plattorna i kaminen är trasiga får du inte ut maximalt av din kamin. Det gör inte så mycket att plattorna har små sprickor, men faller de helt isär går det ut över förbränningen, och då måste de bytas. Plattorna till kaminen måste bytas ut när de är nedslitna till ca. halv tjocklek. Som tur är är det det lätt att byta stenplattorna, så att du får ut maximalt av veden igen.

Redaktionen rekommenderar: 14 tips: Få ut mer av din ved

Köp färdiga plattor till kaminen

Du kan välja att köpa plattor som ska sågas till, men det enklaste är att köpa ett färdigt set med plattor som passar din kamin där man säljer kaminer. Där kan du även köpa hela set inklusive rökvändarplatta (den som sitter i toppen av kaminen) och tillhörande metallram för att hålla plattan på plats.

Hämta den kompletta instruktionen för att byta plattor i kaminen

När stenplattan i kaminen är knäckt är inte kaminen så effektiv som den skulle kunna vara. Det är därför en bra idé att få plattan utbytt. Ett nytt set kostar drygt 1.000 kr. och stenarna tar ungefär en timma att byta. Det är dessutom ett ganska enkelt gör det själv-projekt som de flesta kan klara av. Om du hämtar vår kompletta instruktion kan du följa vår experts detaljerade steg för steg-vägledning. Här byter han alla invändiga plattor i braskaminen. Den 10 år gamla kaminen blir som ny igen.

Lycka till!

GÖR SÅ HÄR:

1. Ta bort de gamla stenarna på insidan av väggarna runt eldstaden

Om de sitter hårt fast kan du bryta loss dem med en skruvmejsel eller liknande. Ta också bort stenarna på bottnen av eldstaden.

2. Dammsug och torka av kaminen invändigt så att aska

rester av stenar och annan smuts försvinner. Se till att ytorna blir så släta som möjligt för då birdet lättare att sätta fast de nya stenarna.

3. Sätt stenarna på plats

Börja med den ena sidan och fortsätt med de bakre. Sätt sedan upp den främre på den sista sidan och till sist den bakre. Nu står alla stenarna på plats men de står löst.

4. Sätt metallramen på plats så fixeras alla stenar

Ramen ska placeras på kanten av stenarna hela vägen runt. När ramen sitter fast som den ska läggs rökvändaren upp på ramen.

5. Lägg nu stenarna på bottnen på plats

Det är viktigt att du släpper ner dem lodrätt. Om de ligger snett är det nästan hopplöst att få grepp om dem. När stenarna ligger som de ska är kaminen renoverad och nästan som ny igen.