Nya stenar i braskaminen ger bättre förbränning

Om de isolerande plattorna i din braskaminen har gått sönder, går det ut över kaminens förbränning. Som tur är är det lätt att byta sten i braskaminen, så du får ut maximalt av veden.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
1000 kronor

Intro

Eldfast sten till kamin

I alla moderna braskaminer sitter stenplattor monterade i sidorna av förbränningskammaren. Plattorna är vanligtvis 30 mm tjocka. Ofta är plattorna av typen skamol eller chamotte. Plattorna isolerar kaminen och ser att den kan hålla värmen.

Braskaminens sten har knäckts

Braskaminen är ofta av ett poröst material som inte tål slag eller stötar. Ofta beror repor på att stenarna har fått stötar när ved fyllts på i kaminen.

Köp färdiga plattor till kaminen

Du kan välja att köpa plattor som ska sågas till, men det enklaste är att köpa ett färdigt set med plattor som passar din kamin där man säljer kaminer.
Där kan du även köpa hela set inklusive rökvändarplatta (den som sitter i toppen av kaminen) och tillhörande metallram för att hålla plattan på plats.

LÄS OCKSÅ: Få värme i hela huset med värmeflyttare

När ska du byta stenar i kaminen?

Om de isolerande plattorna i kaminen är trasiga får du inte ut maximalt av din kamin. Det gör inte så mycket att plattorna har små sprickor, men faller de helt isär går det ut över förbränningen, och då måste de bytas. Plattorna till kaminen måste bytas ut när de är nedslitna till ca. halv tjocklek. Som tur är är det det lätt att byta stenplattorna, så att du får ut maximalt av veden igen.

I denna beskrivning visar vi, steg för steg, hur du själv byter sten till kamin.

Redaktionen rekommenderar: 14 tips: Få ut mer av din ved

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

I alla moderna braskaminer sitter det cirka 30 mm tjocka stenplattor runt om längs sidorna i eldstaden. De är gjorda av skamol eller chamotte som är ett slags lera som bränts till stenar. Plattorna isolerar kaminen och ser till att värmen blir kvar länge i den. Det gör inget om en eller par stenar spricker eller flagar lite, men om stora bitar eller en hel sten lossnar så försämras förbränningen och kaminen kan bli glödhet utvändigt.

Det bästa är att köpa en sats nya stenar som finns där man köper kaminer. Du kan passa på att byta ut rökvändaren (sitter längst upp i kaminen) och tillhörande ram. Här byter vi alla dessa delar i en cirka 10 år gammal kamin.

Ta bort gamla kamin sten 1

Ta bort de gamla stenarna på insidan av väggarna runt eldstaden. Om de sitter hårt fast kan du bryta loss dem med en skruvmejsel eller liknande. Ta också bort stenarna på bottnen av eldstaden.

Sten till kamin: Dammsug och torka av 2

Dammsug och torka av kaminen invändigt så att aska, rester av stenar och annan smuts försvinner. Se till att ytorna blir så släta som möjligt för då birdet lättare att sätta fast de nya stenarna.

Sätt sten till kamin på plats 3

Sätt stenarna på plats. Börja med den ena sidan och fortsätt med de bakre. Sätt sedan upp den främre på den sista sidan och till sist den bakre. Nu står alla stenarna på plats men de står löst.

Eldfast sten till kamin: Sätt metallramen på plats 4

Sätt metallramen på plats så fixeras alla stenar. Ramen ska placeras på kanten av stenarna hela vägen runt. När ramen sitter fast som den ska läggs rökvändaren upp på ramen.

Lägg nu kamin sten på bottnen på plats 5

Lägg nu stenarna på bottnen på plats. Det är viktigt att du släpper ner dem lodrätt. Om de ligger snett är det nästan hopplöst att få grepp om dem. När stenarna ligger som de ska är kaminen renoverad och nästan som ny igen.

Tidsförbrukning

Ungefär en timme.

Pris

Räkna med drygt 1000 kr för en sats stenar.

Svårighetsgrad

Ett bra nybörjarprojekt som alla bör klara av.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kamin