Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nya stenar i braskaminen ger bättre förbränning

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om de isolerande plattorna i din braskaminen har gått sönder, går det ut över kaminens förbränning. Som tur är är det lätt att byta sten i braskaminen, så du får ut maximalt av veden.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
1000 kronor

Intro

Plattor till braskamin

I alla moderna braskaminer sitter stenplattor monterade i sidorna av förbränningskammaren. Plattorna är vanligtvis 30 mm tjocka. Ofta är plattorna av typen skamol eller chamotte. Plattorna isolerar kaminen och ser att den kan hålla värmen.

Braskaminens sten har knäckts

Braskaminen är ofta av ett poröst material som inte tål slag eller stötar. Ofta beror repor på att stenarna har fått stötar när ved fyllts på i kaminen.

När ska du byta stenar i kaminen?

Om de isolerande plattorna i kaminen är trasiga får du inte ut maximalt av din kamin. Det gör inte så mycket att plattorna har små sprickor, men faller de helt isär går det ut över förbränningen, och då måste de bytas. Plattorna till kaminen måste bytas ut när de är nedslitna till ca. halv tjocklek. Som tur är är det det lätt att byta stenplattorna, så att du får ut maximalt av veden igen.

Redaktionen rekommenderar: 14 tips: Få ut mer av din ved

Köp färdiga plattor till kaminen

Du kan välja att köpa plattor som ska sågas till, men det enklaste är att köpa ett färdigt set med plattor som passar din kamin där man säljer kaminer.
Där kan du även köpa hela set inklusive rökvändarplatta (den som sitter i toppen av kaminen) och tillhörande metallram för att hålla plattan på plats.

Lycka till!

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

I alla moderna braskaminer sitter det cirka 30 mm tjocka stenplattor runt om längs sidorna i eldstaden. De är gjorda av skamol eller chamotte som är ett slags lera som bränts till stenar. Plattorna isolerar kaminen och ser till att värmen blir kvar länge i den. Det gör inget om en eller par stenar spricker eller flagar lite, men om stora bitar eller en hel sten lossnar så försämras förbränningen och kaminen kan bli glödhet utvändigt.

Det bästa är att köpa en sats nya stenar som finns där man köper kaminer. Du kan passa på att byta ut rökvändaren (sitter längst upp i kaminen) och tillhörande ram. Här byter vi alla dessa delar i en cirka 10 år gammal kamin.

1

Ta bort de gamla stenarna på insidan av väggarna runt eldstaden. Om de sitter hårt fast kan du bryta loss dem med en skruvmejsel eller liknande. Ta också bort stenarna på bottnen av eldstaden.

2

Dammsug och torka av kaminen invändigt så att aska, rester av stenar och annan smuts försvinner. Se till att ytorna blir så släta som möjligt för då birdet lättare att sätta fast de nya stenarna.

3

Sätt stenarna på plats. Börja med den ena sidan och fortsätt med de bakre. Sätt sedan upp den främre på den sista sidan och till sist den bakre. Nu står alla stenarna på plats men de står löst.

4

Sätt metallramen på plats så fixeras alla stenar. Ramen ska placeras på kanten av stenarna hela vägen runt. När ramen sitter fast som den ska läggs rökvändaren upp på ramen.

5

Lägg nu stenarna på bottnen på plats. Det är viktigt att du släpper ner dem lodrätt. Om de ligger snett är det nästan hopplöst att få grepp om dem. När stenarna ligger som de ska är kaminen renoverad och nästan som ny igen.

Tidsförbrukning

Ungefär en timme.

Pris

Räkna med drygt 1000 kr för en sats stenar.

Svårighetsgrad

Ett bra nybörjarprojekt som alla bör klara av.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka