Brasan byggs upp med två–tre torra vedträn på bottnen i kaminen. De läggs med luft emellan och ovanpå dem läggs flera lager späntved och kvistar. Vedträna bör vara 6–8 cm i diameter.
Mellan de två översta lagren läggs ett par tändblock (eller liknande) som antänds. Lågorna är små och rena och du ser därför ingen rök. Låt elden få mycket luft medan lågorna växer sig större.
Efter 5-10 minuter är kaminen och skorstenen så varma att kaminen själv suger in luft. Stäng luckan men öppna spjällen. Som du kan se för-bränns röken på väg upp till skorstenen.
Nu sköter den moderna bras-kaminen sig själv. Har du en äldre kamin ska du se till att elden får så mycket luft att lågorna blir ljusa. Då brinner träet rent och alstrar maximalt med värme.
När lågorna blir mindre kan du strypa spjällen för att behålla värmen. När det inte återstår mycket annat än glöd friges inga gaser och veden brinner i takt med att det tillsätts luft.