Vedkorgen går på hjul

Om du har en stor vedkorg, räcker det om du fyller på den en gång i veckan. Om du dessutom sätter hjul under korgen, slipper du bära veden – du kan nöja dig med att rulla in den.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
900 kronor

Intro

Denna vedkorg har bara ett handtag. Å andra sidan har den fyra hjul, och det gör det lätt att flytta den. Du rullar bara med dig korgen till ytterdörren, när du ska fylla på ved. Korgen, som egentligen är en vagn, rymmer mer ved än vanliga korgar, och den har en låda som tar hand om barkbitar, småkvistar och annat som lossnar från veden. Lådan har också plats för tändblock, tändstickor, sopskyffel och sopborste.

I lådan kan du ha tändblock, sopborste, sopskyffel och braständstickor.

Denna vedkorg har bara ett handtag. Å andra sidan har den fyra hjul, och det gör det lätt att flytta den. Du rullar bara med dig korgen till ytterdörren, när du ska fylla på ved. Korgen, som egentligen är en vagn, rymmer mer ved än vanliga korgar, och den har en låda som tar hand om barkbitar, småkvistar och annat som lossnar från veden. Lådan har också plats för tändblock, tändstickor, sopskyffel och sopborste.

Instruktion

01
Sidorna sätts ihop 8 Steg

Innan du sågar till lister och skivor för att snickra en egen vedkorg, gör du klokt i att först mäta de vedklampar du brukar elda med. De ska ju helst få plats i korgen och inte sticka utanför.

Vår vedkorgs mått har anpassats efter klampar som är cirka 30 cm långa. När vi gjorde ritningen sneglade vi också på braskaminen, för vi tyckte att det var viktigt att vedkorgen passar i stil och storlek till braskaminen. Ett gott råd är därför att du anpassar din vedkorg efter din braskamin.

1

Såga upp alla lister till sidorna. Spänn ihop dem var för sig så att alla lodräta spjälor (D) sitter ihop och alla tvärreglar (E) sitter ihop. Markera på tvär-reglarna var bladfogarna ska hamna.

2

Såga flera spår vid sidan av varandra där fogen hamnar. Stäm sedan bort träet mellan spåren med vasst stämjärn. Kolla ett par gånger om delarna passar ihop.

3

Förborra för skruvarna i ramsidorna (C) med en 5 mm borr. Borra 1 cm djupa försänkningshål med en 10 mm borr, så att pluggarna kan knackas ner ovanför skruvarna.

4

Fixera delarna med tving, som sätts precis över fogen. Klicka lite lim i hålen och skruva ihop delarna med 5 x 60 mm skruvar som dras in 1 cm.

5

Klicka lite mer lim i skruvhålen och knacka in 10 mm pluggar (K). När de är inne, sågar du av det trä som sticker utanför. Slipa plant med slipmaskin eller gör det med stämjärn och handslipning.

6

Borra 10 mm hål i tvärreglarna (E) på sidorna. Hålen ska gå in till cirka halva trätjockleken. Där ska du sedan fästa de sex stålstängerna (L), som ska utgöra galler i vedkorgen. Använd borrstativ så blir hålen lodräta.

7

Markera på bakstycket (A) var du vill att handtaget, eller rättare sagt hålet, ska vara. Borra ett 20 mm hål på markeringens ena sida och såga sedan bort träet med sticksåg.

8

Limma fast lådsidorna (H) mellan lådframstycke och bakstycke (G). Sätt delarna kant mot kant och skruva ihop dem med 4 x 50 mm skruvar. Stryk lim hela vägen runt under lådan och spika fast bottnen (J). Sätt ett handtag på lådan.

02
Delarna sätts ihop 6 Steg

1

Måla alla insidor av korgen. Börja med att grunda och fortsätt med en halvblank färg. Då får du en yta som är lätt att hålla ren. När ytfärgen har torkat slipar du mycket lätt med fint slippapper och färdigstryker alla delar.

2

Fäst bottnen (B) på bakstycket (A) med lim och 5 x 60 mm skruvar. Stryk lim på den ena sidan av bottnen och bakstycket och lägg sedan ena sidan ovanpå. Fäst sidan med tre skruvar, 5 x 60 mm, i bakstycket och två i bottnen.

3

Vänd vedkorgen och knacka fast de sex stålstängerna (L). Stryk lim på de fria ändarna och lägg den återstående sidan ovanpå. Tryck ner den över stängerna. Fäst den sedan i bakstycket med tre 5 x 60 mm skruvar och två i bottnen.

4

Skruva fast de fyra möbelhjulen (M) under bottnen med 4 x 25 mm skruvar. Se till att de sitter fast ordentligt, för de ska ju klara av vedens tyngd.

5

Skruva fast tvärregeln (F) mellan sidorna med 5 x 60 mm skruvar. Du kan ev. måla tvärregeln innan den skruvas fast. Det gör det avslutande målningsarbetet lite lättare.

6

Täpp igen de sista skruvhålen med plastiskt trä. Slipa ytan när massan har härdat. Grundmåla nu vedkorgens utsida och färdigmåla i två omgångar med mellanslipning. När färgen har torkat är vedkorgen på hjul klar.

Material

Stavlimmad skiva, här 28 mm:

  • 1 bakstycke (A), 40 x 96 cm
  • 1 botten (B), 30 x 40 cm

22 x 44 mm lister:

  • 4 ramsidor (C) à 91 cm
  • 4 lodräta spjälor (D) à 82 cm
  • 12 tvärreglar (E) à 23,6 cm
  • 1 tvärregel (F), 40 cm

18 x 70 mm hyvlat trä:

  • 2 lådsidor (G) à 39,6 cm
  • 2 lådsidor (H) à 26,2 cm

4 mm masonit:

  • 1 lådbotten (J), 30 x 39,6 cm

Dessutom:

  • 10 mm träpluggar (K), 6 st.
  • 10 mm stålstänger (L) à 42,2 cm
  • 4 möbelhjul (M), 10 cm lyfthöjd1 lådhandtag (N), 12 x 25 mm
  • Dyckertar, 20 x 1,2 mm
  • Skruvar, 5 x 60, 4 x 50 mm och 4 x 25 mm
  • Trälim
  • Grundfärg och halvblank färg

Specialverktyg

  • Bandslip
  • Borrstativ

Tidsförbrukning

Det tar en dag

Pris

Mellan 700 kr och 900 kr.

Svårighetsgrad

För att få ett perfekt resultat måste du vara noga när du mäter och stämmer ut för bladfogarna. Annars är arbetet tämligen enkelt.

Ritning

Här har du alla delar till korgen

Korgen är ganska enkel, men den består av många delar. Det är en fördel att först såga ut alla lister och skivor och sedan fortsätta med monteringen. Om du har tänkt måla korgen när den är klar, kan det vara en fördel att först ha märkt alla delar med bokstäver som vi har gjort. Det underlättae ihopsättningen en hel del.

Handtaget i korgens bakstycke (A) gör att du lätt kan rulla med dig korgen.

Luftspalterna i vedkorgens sidor gör att det kommer in luft till vedklamparna.

Stålstängerna (L) är en praktisk detalj. De ser till att barkbitar, småkvistar och annat kan ramla ner i lådan.

Här har du alla delar till korgen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Kamin