Den extra brännkammaren ger en effektiv förbränning och ett mindre partikelutsläpp. Dem kommer vi att se fler av.

Den extra brännkammaren ger en effektiv förbränning och ett mindre partikelutsläpp. Dem kommer vi att se fler av.

Även om du är en förträfflig eldare, är det inget att göra åt. När det gäller förbränningsprocesser kan vi människor helt enkelt inte konkurrera med tekniken. Och hur kul är det egentligen att springa fram och tillbaka och justera luften en hel kväll? Nej, låt bara tekniken ta över – och njut av alla fördelarna.

Exakt styrning av lufttillförsel

En av de absolut viktigaste sakerna som automatiken kan sköta är att det tillförs precis så mycket eller lite luft som behövs under förbränningsprocessens olika stadier. Vilket betyder att du får ut så mycket värme som möjligt av virket, att din kamin förorenar mycket mindre, och att temperaturen i huset inte går upp och ner.

Automatstyrningen är således inte bara en fördel för miljön utanför huset. Den ger också ett bättre inomhusklimat, då förbränningen blir jämnare när du öppnar luckan färre gånger.

40 procent mindre vedförbrukning

Men det absolut viktigaste för de flesta är nog att vedförbrukningen minskar väsentligt. Automatiska kaminer kan klara sig med 40% mindre ved. Utvecklingen av smartare och mer självgående braskaminer beror i hög grad på hårdare miljökrav om mindre partikelutsläpp. Och det har fungerat. Partikelutsläppet är mindre än 3 gram per kilo trä i moderna braskaminer.

Ja, de mest miljövänliga är faktiskt nere på 2 gram och har fått Svanen-märkning, jämfört med en kamin från 2005 som i genomsnitt släpper ut 13,6 gram/kilo trä.

Hämta hela artikeln och läs mer om tekniken bakom braskaminer.