Den extra brännkammaren ger en effektiv förbränning och ett mindre partikelutsläpp. Dem kommer vi att se fler av.

Den extra brännkammaren ger en effektiv förbränning och ett mindre partikelutsläpp. Dem kommer vi att se fler av.

Moderna braskaminer är de bästa och mest effektiva när det handlar om styrning av den viktiga lufttillförseln. Vi har testat en modern braskamin för att undersöka vad smart teknik kan betyda för värmen i huset och din vedförbrukning.

Även om du är en utmärkt eldare är det ingenting att göra åt. När det gäller förbränningsprocesser kan vi människor helt enkelt inte tävla med teknologi och automatik.

Läs också: Sprid kaminens värme till hela huset med ventilationssystem

Så smarta är de bästa braskaminerna

Perfekt och supereffektiv förbränning kan bara uppnås med helt rätt lufttillförsel. De bästa kaminerna styr syretillförseln på antingen tid, temperatur eller syrenivå.

Det viktigaste automatiken gör är att tillföra precis så mycket eller lite luft som behövs under alla stadier i förbränningsprocessen. Det innebär att du får ut så mycket värme som möjligt av din ved eller dina pellets, att din kamin inte släpper ut lika mycket skadliga partiklar, och att temperaturen i rummet håller sig mer jämn.

Automatiken är således inte bara en fördel för miljön utanför husets väggar: Det ger även ett bättre inomhusklimat eftersom förbränningen är jämnare, och du inte öppnar luckan lika ofta.

Mindre vedförbrukning

Det viktigaste för de allra flesta är nog ändå den minskade vedförbrukningen. Och här kan automatiska kaminer få ned förbrukningen med upp till 40 %.

Det kommer alltid att finnas en värmeförlust i skorstenen, så en effektivitet på cirka 80% i de bästa kaminerna anses bra. I en traditionell kamin är siffran cirka 60%.

Luftens rörelse i kaminen har blivit en hel vetenskap, med syftet att få ut så mycket värme som möjligt ur veden som möjligt.

Så fungerar moderna kaminer

Moderna kaminer kallas konvektionskaminer. De kan fördela värmen i rummet betydligt bättre genom luftcirkulation.

Detta sker antingen genom inbyggda rör i braskaminen – eller i en utvändig kappa, som är byggd runt om kaminen. Mellan kappan och den invändiga delen av ugnen sugs den kalla luften in i botten och värms sedan upp i förbränningskammaren, för att till sist blåsas ut som varmluft i toppen.

Redaktionen rekommenderar: Byt ut braskaminen så avger veden mer värme

Varmen kan endda sprede sig til tilstødende rum. Brændeovnen bliver heller ikke så varm på overfladen, så den er mere børnevenlig.

Hämta artikeln om moderna braskaminer

Braskaminer är mysiga och billiga i drift – och de mest moderna kaminerna kan utnyttja energin optimalt, så att bränsleförbrukningen reduceras kraftigt.

Om du laddar ned vår artikel om moderna kaminer kan du läsa mycket mer om varför de är så effektiva.

Läs även om hur du med en smart sensor och en app till din mobiltelefon kan öka effektiviteten och minska utsläppet av skadliga partiklar – även om din kamin inte är toppmodern.

Hämta hela artikeln och läs mer om tekniken bakom braskaminer.

Hämta hela artikeln och läs mer om tekniken bakom braskaminer.