Vedskjul på det enkla sättet

Vedskjul görs ofta som en konstruktion med minst två väggar och ett tak. Vi har skalat ner vedskjulet ytterligare och håller veden torr med två lastpallar, tio reglar och en hög med klädselbrädor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
4000 kronor

Intro

Det är ingen som vill elda med våt ved. Det blir mer rökbildning och föroreningar, och det är inte det bästa för din kamin. Ved ska vara torrt. Snustorrt. En lätt och billig lösning är ett vedskjul.

Enkelt och billigt vedskjul

Vårt vedskjul består av några få material – två lastpallar, som vilar på tre tryckimpregnerade stolpar och två sidor klädda med brädor, som högst upp täcks med en remsa takpapp. Med lite svart trätjära är vedskjulet sedan klart, och nu kan du hålla din ved torr i ett effektivt vedskjul, som passar i de flesta trädgårdar.

Instruktion

01
Så bygger du vedskjulet 10 Steg

Varje ram byggs av fem reglar- tre långa till sidorna och två korta till topp och botten, som skruvas ihop och kläs med brädor.

När ramarna är klädda, placeras de på två pallar, som i sin tur vilar på en grund av tre liggande stolpar. Ramarna fästs i toppen med en tvär-regel, så de inte glider från varandra.

Du klarar arbetet med en fogsvans, men med en kapsåg sparar du både tid och kraft, och så får du garanterat ett snyggt snitt varje gång.

Vedskjul 1

Sätt fast kapsågen på arbetsbordet, spänn fast en stoppkloss med en skruvtving, och såga sedan upp brädor och reglar. Har du inte en kapsåg, kan du använda en fogsvans.

Vedskjul 2

Varje ram består av tre lodräta (A) och två vågräta reglar (B). De vågräta reglarna utgör ramens topp och botten, medan de lodräta utgör sidorna och mittstycke.

Vedskjul 3

Förborra hörnen, innan du börjar skruva. Det förhindrar att träet spricker. Använd två skruvar på 6 x 100 mm per hörn. Det är inte nödvändigt att förborra den mellersta regeln.

Bygga vedskjul 4

Hörnen ska kontrolleras innan klädselbrädorna kan skruvas dit. Om vinklarna i hörnen inte stämmer, får ramen vridas på plats och spännas fast i ett plant underlag med skruvtvingar.

Bygga vedskjul 5

Gör en enkel mall. Den centrerar skruvarna och markerar ut skruvavståndet på 3 cm från topp och botten på klädselbrädorna. På det sättet garanterar du att du skruvar rätt varje gång.

Bygga vedskjul 6

Klädselbrädorna sätts med ett överlapp på 1,8 cm, så vattnet kan rinna bort. Kontrollera, att avståndet till toppen på ramen är lika på båda sidor. Första vändan skruvas de bara i sidoreglarna.

Bygga vedskjul 7

När alla klädselbrädor är på plats, reses ramen upp. Använd ett vattenpass, och gör en markering längst med den mellersta takregeln. Det är viktigt att strecket dras precis mitt för regeln, så du har något att skruva i. Skruvarna ska sitta 3 resp. 9 cm från nederkanten av varje bräda. Det ska alltså vara två skruvar i varje bräda.

Bygga vedskjul 8

Placera ramarna rakt över pallarna, som tidigare lagts på tre liggande stolpar. Fixera dem med en skruvtving och se till att de har samma lutning. Borra ett hål, och bulta fast en tvärregel på insidan.

Bygga vedskjul 9

Måla till sist vedskjulet. Här använder vi trätjära. Det skyddar träet och doftar gott. Traditionell träfärg fungerar precis lika bra. Välj själv!

Bygga vedskjul 10

Avsluta med att klä takåsen med en remsa takpapp. Takpappen ska täcka skarven mellan ramarna och förhindra att regn tar sig in i vedskjulet.

Material

45 x 75 mm takreglar:

• 6 lodräta reglar (A) a 197 cm
• 4 vågräta reglar (B) a 120 cm

21 x 118 mm klädselbrädor:

• 40 brädor/lärkpanel (C) a 135 cm

Dessutom:

• 95 x 95 mm tryckimpr. stolpar
(underlag för pallar), totalt 5,7 m
• 2 lastpallar, 80 x 120 cm
• A4 rostfri skruv, 4,2 x 42 mm
• Utomhusskruv, 6 x 100 mm
• 4 bultar

Tidsförbrukning

2 dagar exkl. målning

Pris

Ca 3500-4000 kr. Med panelbrädor av furu blir det betydligt lägre

Ritning

Så bygger du ramarna

Skjulets ramar består på varje sida av tre lodräta reglar på 197 cm (A) och två vågräta reglar på 120 cm (B). De vågräta reglarna utgör ramens toppen och botten. Det kan vara en fördel att använda sig av tryckimpregnerade reglar. Impregneringen skyddar nämligen skjulet mot väder och vind och ger det en mycket längre livslängd.
Hörnen på ramarna måste vara raka. Klädselbrädorna ska sticka ut 7,5 cm på varje sida om ramen. När de monteras är det viktigt, att det görs med ett litet överlapp, så vattnet kan rinna av och ledas bort.

Så bygger du ramarna

3D-modell

vedskjul ritning
3D-modell

Vedskjul på pallar

Vedskjul på pallar.

Öppna 3D-modell

vedskjul ritning
3D-modell

Vedskjulets stomme

Vedskjulets stomme består av vardera tre stående reglar och två liggande reglar, klädda med klädselbrädor.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Vedbod