Praktisk hylla ger PERFEKT ved

Med denna hyllan har du alltid varm, torr ved vid spisen. Den är enkel att bygga och kan fungera som bänk.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor

Genom att måla kassetterna svarta får du dem att “försvinna”, så att veden ser ut att sväva inuti hyllorna.

Intro

Hemligheten med effektiv och ren förbränning är torrt virke. Kluven barrved ska torka i minst ett år, lövträ helst två. Även om veden torkat till under 20 procent som rekommenderat, suger den under höst och vinter åt sig fukt.

Hämtar du virket direkt in till brasan ska fukten avdunsta och virket värmas upp, vilket både kräver energi och ger sämre förbränning. Har veden legat inne i några dagar får du lättare tändning, mindre sot, mer värme och lägre värmeräkningar.

Alltid torr ved på lager

Denna hyllan ser till att du alltid har varm och torr ved nära till hands. De två hyllorna med två kassetter vardera fungerar som så, att när du har tömt ett fack, går du ut i vedboden och fyller upp den tomma kassetten och ställer tillbaka den på plats.

Då kan veden i den få torka några dagar, medan du eldar från de andra kassetterna. Kassetterna ger god luftcirkulation runt veden, och det mesta skräpet blir kvar i boden.

LÄS OCKSÅ: 3 TIPS: Testa om din ved är torr!

Instruktion

01
Börja med att såga ut alla delarna 4 Steg

Det är smart att såga ut alla delarna först, och här är det till stor hjälp att använda sin kapsåg korrekt. Ska det sågas mycket material i samma längd, betalar det sig att göra ett stopp i rätt avstånd från klingan istället för att rita upp varje snitt. Kapningen går lättare och snabbare, och bitarna blir precis lika långa. Har du en arbetsstation till kapsågen är det kanonbra. Har du inte det så klarar du dig också bra med med några klossar och ett par skruvtvingar.

1

Vi sågar ut de långa delarna med kapsågen. Skruva fast kapsågen och spänn upp ett stopp som du stöttar listen mot innan den sågas. Såga av lite av änden först, så får du rena snitt överallt.

2

De kortare bitarna kan du såga med ett stopp fastspänt på kapsågen, om den inte har ett inbyggt längdstopp.

3

Listerna (E och F) till hörnprofilerna sätts ihop, innan de sågas till i längden. Hörn-profilerna ska hålla samman hyllorna och samtidigt vara “glidskenor” för kassetterna. Sätt 2 skruv i varje 30 cm stycke.

4

Hörnprofilerna sågas till med kapsågen, när limmet har fått torka i en timma.

02
Kassetterna monteras och målas 5 Steg

När alla delar är sågade slipas ändar och snittytor till, så att vi får en fin finish och slipper flisor.

Därefter monterar vi kassetterna. Vi ska nämligen måla både kassetter och hjörnlister svarta, så att de försvinner i skuggan - och får veden att se svävande ut inne i hyllan.

Innan vi limmar och skruvar ihop delarna, bygger vi en enkel “mall” - en vinkel av två lister (X), fastskruvade i vår arbetsbänk. Detta för att kunna hålla delarna i en rät vinkel när de byggs ihop.

1

Vi förborrar för skruvarna till kassetterna och försänker skruvhuvudena, så att träet inte spricker när vi moterar ihop delarna.

2

Kassetterna skruvas samman med lim i alla kontaktytor, så att de kan hålla i många år, även om vi skruvar i ändträ. För att få plats med skruvdragaren i mallen lägger vi först in en kloss (V).

3

Vi gör ett par hjälpredskap, ett par distanser av två bitar list vardera (Y och Z), som gör det lätt att hålla ett fast avstånd på 14 cm, när ramarna sätts samman. Bredden på listerna är också 46 mm.

4

Ramarna till kassetterna skruvas samman med de tvärsgående reglarna (J), som kommer att fungera som handtag. Bredden på distansen, 46 mm, ser till att avståndet från hörnet till regeln stämmer.

5

Så ska du måla. Vi oljar in hyllans brädor och målar allt invändigt - kassetterna och hörnprofilerna - svart. Då passar hyllorna till ljusa golv, medan resten nästan blir osynligt för våra ögon, och hela konstruktionen ser lite lättare ut.

03
Hyllorna monteras på hörnprofilerna 6 Steg

Dagen efter är delarna torra, och vi kan bygga ihop hyllorna. Det är hörnprofilerna som håller ihop de olika delarna hela vägen.

De solida hörnprofilerna gör att vi kan behålla lite luft mellan sidobrädorna, brädorna i topp och botten - det får hela hyllan att verka extra luftig.

Det är anledningen till att skiljeväggarnas brädor är lite längre än sidobrädorna.

1

Bottenbrädorna (A) sätts ihop med hjälp av hörnprofilerna (F/E). Brädorna läggs i mallen (X) med en bit av ramen (W) som distans. Hörnprofilen limmas och skruvas fast inifrån med en brädas bredd från ändarna.

2

Sidostyckena (B) limmas och skruvas på hjörnprofilerna (E/F). Lägg en remsa 6 mm plywood som avståndskloss under dem, så att det blir ett litet mellanrum till bottenbrädorna (A).

3

Skiljeväggen (C) görs fast via sin hörn-profil. Profilen placeras 46 cm från den bakre kanten, så skiljeväggen (C) hamnar i mitten. Såga av bakre brädan till väggen (C1), så det blir plats till bakstycket (D).

4

Ännu en hörnprofil skruvas fast på den andra sidan av skiljeväggsbrädorna (C).

5

Toppen av hyllan sätts samman som botten. Även här lägger vi 6 mm plywood som distans i ändarna av sidobrädorna (B).

6

De sista skruvarna dras fast, när alla delar är ihopsatta - nu ska vi bara passa in bakstycket och se till så allt blir vinkelrätt (D).

Material

2 hyllor:

21 x 95 mm hyvlade plankor:

  • 12 topp-/bottendelar (A) à 90 cm
  • 12 sidostycken (B) à 40,6 cm
  • 6 skiljeväggsbrädor (C) a 41,8 cm

12 mm plywood:

  • 2 bakstycken (D) a 30 x 41,8 cm

21 x 95 mm plank
Sågas av till 2 lister på respektive 56 mm (E) och 36 mm (F). De sätts ihop innan de sågas i längdled till:

  • 16 hörnprofiler (E+F) à 29,7 cm

4 kassetter:

21 x 95 mm plank,*sågas till två lister på 46 mm:*

  • 16 topp-/bottenbitar (G) à 37 cm
  • 16 sidor (H) à 32,9 cm
  • 16 reglar/handtag (J) à 24 cm

Dessutom:

  • Skruv: 325 stk. 4 x 40 mm
  • Vitt trälim
  • Svart färg och olja

Tidsförbrukning

Ca. 6 timmar för att såga, slipa, bygga kassetter och måla första dagen + 3 timmar till resten.

Pris

Ca. 500 kronor plus eventuell färg.

Svårighetsgrad

Enkelt och billigt arbete, särskilt om du har en kap-/gersåg och ett sågbord eller en cirkelsåg.

Ritning

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Kamin