Kalla fakta om olika slags ved
Många köper ved som är klar att användas, dvs. den är huggen, kluven och torkad i luft eller ugn. Gran och tall har så lågt brännvärde att de sällan handlas som ved, i alla fall jämfört med träslag som ek, ask och björk. Priserna varierar mycket, så det lönar sig att undersöka marknaden innan du köper.
LÄS OCKSÅ: Vilken ved är bäst?
Bok
Träets egenskaper vid bearbetning: Tungt att såga. Klyvs rätt lätt
Lukt- och rökproblem: Inga
Brännvärde: 1 kg torr ved=c:a 5 kWh/4300 kcal: Högt – c:a 2900 kWh/2,5 miljoner kcal per m3
Torktid för att få max. 20 % fukthalt: I regel två somrar efter fällning
Andra egenskaper: Homogent träslag som brinner sakta och länge
Samlad värdering: 4/5
Ek
Träets egenskaper vid bearbetning: Tungt att såga. Medelsvårt att klyva
Lukt- och rökproblem: Inga
Brännvärde: 1 kg torr ved=c:a 5 kWh/4300 kcal: Högt – c:a 2850 kWh/2,4 miljoner kcal per m3
Torktid för att få max. 20 % fukthalt: I regel två år efter fällning
Andra egenskaper: Stort innehål lav garvsyra ger lång torktid
Samlad värdering: 4/5
Björk
Träets egenskaper vid bearbetning: Medelsvårt att såga. Klyvs rätt lätt
Lukt- och rökproblem: Inga
Brännvärde: 1 kg torr ved=c:a 5 kWh/4300 kcal: Medel – c:a 2700 kWh/2,3 miljoner kcal per m3
Torktid för att få max. 20 % fukthalt: I regel ett och ett halvt år efter fällning
Andra egenskaper: Vackert att se på och doftar gott när det brinner
Samlad värdering: 4/5
Ask
Träets egenskaper vid bearbetning: Medelsvårt att såga. Tungt att klyva
Lukt- och rökproblem: Inga
Brännvärde: 1 kg torr ved=c:a 5 kWh/4300 kcal: Högt – c:a 2850 kWh/2,4 miljoner kcal per m3
Torktid för att få max. 20 % fukthalt: I regel två somrar efter fällning
Andra egenskaper: Inga
Samlad värdering: 4/5
Gran/tall
Träets egenskaper vid bearbetning: Sågas lätt. Medelsvårt att klyva
Lukt- och rökproblem: Kåda och tjära ger lukt åt röken. Ryker vid låg eldningstemparatur
Brännvärde: 1 kg torr ved=c:a 5 kWh/4300 kcal: Lågt – c:a 2000 kWh/1,7 miljoner kcal per m3
Torktid för att få max. 20 % fukthalt: Ofta klart till vintern om trädet fälls på våren
Andra egenskaper: Brinner lätt. Bra till upptändning men elden skjuter gnistor
Samlad värdering: 3/5
Briketter
Träets egenskaper vid bearbetning: Ska inte bearbetas
Lukt- och rökproblem: Ryker mycket vid låg eldningstemparatur
Brännvärde: 1 kg torr ved=c:a 5 kWh/4300 kcal: Högt – c:a 3500 kWh/3 miljoner kcal per m3 (varierar efter träslag/pressning)
Torktid för att få max. 20 % fukthalt: Genast klart att användas
Andra egenskaper: Staplas lätt. Mycket låg fukthalt (6 %). Minimal aska
Samlad värdering: 5/5
Så här eldar du optimalt
Eldar du rätt ska du nästan inte kunna känna lukten av eller se skorstensröken.
TÄND med 8-10 tumstjocka pinnar och kanske också ett par tändblock.
ELDA FÖR FULLT genom att öppna spjället för fullt så att rökgaserna brinner upp i stället för att försvinna ut i skorstenen, där de orsakar sot-beläggning. Den primära luften ska komma in under veden. Sekundär luft ska komma uppifrån via luckorna och ge syre till förbränning av de gaser som friges från veden. Kommer det för lite luft bildas det koloxid, som är farlig och förorenar mer än den koldioxid som bildas vid korrekt eldning och förbränning.
LÄGG PÅ VEDEN när späntveden har förvandlats till glöd. Lägg inte på så mycket, för en stor portion ved kyler ner elden och skadar förbränningsprocessen.
REGEL NR 1 är att du endast får elda med torr och ren ved. Fukt sänker temperaturen i kaminen, ger en sämre nyttjandegrad av veden och förorenar. Fukthalten i veden får inte vara högre än 20 procent.
STRYP LUFTTILLFÖRSELN så att veden inte brinner för snabbt. Låt det fortfarande komma in sekundär luft till förbränning av gaserna.
NÄR GASERNA HAR BRÄNTS UPP , lågorna är små och det är mest glöd i kaminen räcker det om du lägger på ved cirka en gång i timmen. Det nedre spjället ska hela tiden släppa in luft så att veden förvandlas till en vit och nästan sandliknande aska. Det är beviset på att du har eldat optimalt i kaminen eller spisen.
UNDVIK ATT ELDA PÅ NÄTTERNA. Det är inte så smart att elda på nätterna, eftersom det kräver långsam eldning med liten lufttillförsel. Resultatet blir bara extra sot i skorstenen. Det finns ingen braskamin som själv eller med automatik kan hålla de 850 grader som behövs för att veden ska brinna optimalt utan förorening. Och det hjälper inte att köpa specialbriketter, trots att fjera försäljare lovar att det fungerar. Undvik därför eldning på nätterna.
LÄR NU resten av familjen att elda rätt!