Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 tips: Testa om din ved är torr!

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det kan vara direkt livsfarligt att elda med ved som inte har torkat tillräckligt länge. Den fuktiga veden utvecklar en giftig rök som i värsta fall sätter sig som brandfarlig tjärsot i din skorsten och om du har otur råkar du på sikt ut för skorstensbrand. Men det är lätt att undvika problem. Här får du tre smarta metoder för att ta reda på om din ved är tillräckligt torr för braskaminen.

Mäta fukthalt ved

Det kan vara direkt livsfarligt att elda med ved som inte har torkat tillräckligt länge. Den fuktiga veden utvecklar en giftig rök som i värsta fall sätter sig som brandfarlig tjärsot i din skorsten och om du har otur råkar du på sikt ut för skorstensbrand.

Fukthalt ved

Ved bör ha en fuktighet under 18 procent innan du börjar elda med den. Och eftersom trä består av ungefär 50 procent vatten måste den alltså torka länge innan du kan använda den.

Men det är faktiskt stor skillnad på hur länge de olika träsorterna ska torka. Klyver och staplar du exempelvis nyfällt granträd bör veden torka i minst ett halvår över sommaren, medan mer massiva träslag som ek, bok och ask bör torka i upp till ett och ett halvt år innan du får stoppa in den i braskaminen.

Men det kan vara svårt, för att inte säga omöjligt, att med blotta ögat se hur fuktig en vedklamp är, och därför kan du använda dig av de här tre knepen, som snabbt hjälper dig att avgöra fuktigheten.

LÄS OCKSÅ: Vilken ved är bäst?

Här får du tre smarta knep för att mäta fukthalt i ved

1. Fuktmätare ved

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Fukthalt ved

Det mest exakta sättet att avgöra fuktigheten i en vedklamp är att helt enkelt mäta det med en elektronisk fuktmätare. Fuktmätare används också till att mäta fukt i träkonstruktioner innan de behandlas med träskydd och finns att köpa från 195 kronor.

Läs också: 14 tips: Få ut mer av din ved

2. Ljud

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Slå ihop två vedklampar och lyssna! Blir det ett dämpat ljud är veden fortfarande för fuktig. Men får du ett klart och distinkt slagljud är det knastertorrt!

3. Såpbubblor

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Mäta fukthalt ved med såpbubblor

En av de roligare metoderna för att undersöka om veden är tillräckligt torr är att smörja in lite diskmedel på ena sidan av vedklampen och blåsa allt vad du orkar från andra sidan.

Luften leds nämligen rakt igenom torr ved, vilket innebär att du kan blåsa såpbubblor genom torr ved.

LÄS OCKSÅ: 5 tips: Så här eldar du rätt i kaminen

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka