Vedbod

Håll din ved torr med en snygg och rejäl vedbod som skärmar av från väder och vind men som ändå släpper igenom lite frisk luft. Här hittar du många byggbeskrivningar till små och stora vedbodar, plus många andra beskrivningar som hjälper och inspirerar dig att få kontroll över projektet och visar alla dina alternativ.

  Alla artiklar om vedbodar

  Bygg eget vedskjul

  Att elda i kamin är mysigt och ett bra sätt att hålla värmekostnaderna nere. Naturligtvis kräver det mer arbete än fjärrvärme och olja, och du måste köpa ved - och förvara den. Då får du användning för ett bra vedskjul, och ett hemmasnickrat vedskjul är ett riktigt bra gör-det-självprojekt.

  Det är viktigt att det kommer åt luft när veden ska torka. Det ska alltid vara första prioritet när du bygger ett vedskjul. Ett vedskjul behöver inte vara en stort snyggt bygge med massor av detaljer. En bra vedbod kan lika gärna vara ett ganska enkelt skärmtak, där träet skyddas ovanifrån, men med öppna sidor så att vinden kan torka veden.

  LÄS OCKSÅ: Så här bygger du ett förråd av billiga material

  Vedskjul, ritningar - hitta dem i byggbeskrivningarna

  Om du själv ska bygga ett vedskjul så krävs det några pålitliga ritningar som du kan bygga efter. I alla våra byggbeskrivningar för vedskjul hittar du detaljerade steg-för-stegfoto och/eller lättolkade ritningar.

  Vedskjul med skärmtak

  Ett skärmtak är faktiskt allt du behöver för att få en fungerande vedbod. Det kan du i teorin göra av ett par överblivna stolpar och brädor, men vi visar dig här hur du kan bygga ett riktigt snyggt vedskjul med skärmtak.

  Se byggbeskrivningen här: Bygg själv skärmtak över vedhögen

  Ett bra vedskjul ger snabbt torr ved

  Ved bör högst innehålla 18 procent vatten när du eldar med det i kaminen. Det är viktigt att botten i ditt vedskjul består av plattor, lastpallar eller liknande, så träet inte ligger direkt på marken. Är det bra lufttillförsel i din vedbod torkar veden på en säsong, om du själv har fällt och kapat upp det.

  Få inspiration och tips till ett vedskjul
  Det finns många bud på hur det perfekta vedskjulet ska se ut. Här på sidan har vi samlat några av de bästa tipsen och tricksen, tillsammans med våra byggbeskrivningar för vedskjul och vedbod.

  Trevligt arbete!

  LÄS OCKSÅ: Få inspiration med 5 tips för vedförvaring inomhus och vedförvaring utomhus