Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vedbod

Håll veden torr med en vacker vedbod. På dessa sidor kan du hitta massvis med inspiration och otaliga bygginstruktioner för hur du kan bygga din egen vedbod.

Bygg eget vedskjul

Att elda i kamin är mysigt och ett bra sätt att hålla värmekostnaderna nere. Naturligtvis kräver det mer arbete än fjärrvärme och olja, och du måste köpa ved - och förvara den. Då får du användning för ett bra vedskjul, och ett hemmasnickrat vedskjul är ett riktigt bra gör-det-självprojekt.

Det är viktigt att det kommer åt luft när veden ska torka. Det ska alltid vara första prioritet när du bygger ett vedskjul. Ett vedskjul behöver inte vara en stort snyggt bygge med massor av detaljer. En bra vedbod kan lika gärna vara ett ganska enkelt skärmtak, där träet skyddas ovanifrån, men med öppna sidor så att vinden kan torka veden.

Vedskjul, ritningar - hitta dem i byggbeskrivningarna

Om du själv ska bygga ett vedskjul så krävs det några pålitliga ritningar som du kan bygga efter. I alla våra byggbeskrivningar för vedskjul hittar du detaljerade steg-för-stegfoto och/eller lättolkade ritningar.

Vedskjul med skärmtak

Ett skärmtak är faktiskt allt du behöver för att få en fungerande vedbod. Det kan du i teorin göra av ett par överblivna stolpar och brädor, men vi visar dig här hur du kan bygga ett riktigt snyggt vedskjul med skärmtak.

Se byggbeskrivningen här: Bygg själv skärmtak över vedhögen

Ett bra vedskjul ger snabbt torr ved

Ved bör högst innehålla 18 procent vatten när du eldar med det i kaminen. Det är viktigt att botten i ditt vedskjul består av plattor, lastpallar eller liknande, så träet inte ligger direkt på marken. Är det bra lufttillförsel i din vedbod torkar veden på en säsong, om du själv har fällt och kapat upp det.

Få inspiration och tips till ett vedskjul
Det finns många bud på hur det perfekta vedskjulet ska se ut. Här på sidan har vi samlat några av de bästa tipsen och tricksen, tillsammans med våra byggbeskrivningar för vedskjul och vedbod.

Trevligt arbete!

LÄS OCKSÅ: Få inspiration med 5 tips för vedförvaring inomhus och vedförvaring utomhus

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka