De är billiga, till och med ofta gratis, men du får inte elda med träpallar i kaminen.

De ser visserligen ut att vara gjorda av obehandlat trä, men de innehåller i själva verket giftiga ämnen som är skadliga för miljön.

Det här bör du elda med i braskaminen

Torr ved, som du har huggit själv eller köpt in för ändamålet, eller olika sorters briketter, är i grund och botten det enda du bör elda med. Dessutom ska du tänka på att tända elden på rätt sätt, det vill säga uppifrån och ned och inte nedifrån och upp. Genom att elda uppifrån undviker du att släppa ut upp till 80 procent av den giftiga röken du annars skulle ha släppt ut över grannskapet.

Så här eldar du rätt i kaminen:

  • Välj torr ved – och aldrig avfall som träpallar och liknande
  • Tänd genom att lägga två större vedträn längst ned i den öppna spisen och bygg upp med mindre vedträn och kvistar, som du tornar upp
  • Låt flammorna röra sig ned genom veden medan du tillför luft
  • Stäng spisdörren först när det har tagit sig ordentligt
  • Elda aldrig på natten

Redaktionen rekommenderar: Är din ved tillräckligt torr?

Ved bör ha en fuktighet på under 18 %, innan du eldar med det. Annars uppnår du inte den optimala höga förbränningstemperaturen. Vått trä i kaminen ger mer rök, och tjära kan sätta sig i skorstenen, vilket höjer riskerna för sotbrand.

Därför rekommenderar vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är tillräckligt torr, innan du eldar med det. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner.

LÄS OCKSÅ:
Hur tänder jag elden på rätt sätt?
5 skäl: Därför ska din ved vara torr
Vilken sorts trä ska vi elda med?