Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sprid kaminens värme till hela huset med ventilationssystem

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Utnyttja värmen från braskaminen och dra ned på värmekostnaden. På en helg kan du installera en billig och effektiv ventilation för braskaminen.

Rören är enkla att sätta ihop. Det är bara att skjuta ihop dem med en gummipackningen eller två.

Intro

Ventilationssystem för braskamin

Få ett bättre inomhusklimat och spara in på värmeutgifterna med ett ventilationssystem för braskaminen.

Vi har monterat och testat ett vetilationssystem för kaminen, som fördelar värmen till husets alla rum. Systemet är billigt och effektivt och kan installeras på en helg.

Test av ventilationssystem för kamin

Har du en kamin känner du säkert igen problemet med att det på kort tid kan bli näst intill tropiska temperaturer i rummet där kaminen står, medan det i övriga rum känns iskallt.

Men det kan du råda bot på med ett rörsystem som suger varmluft från rummet med kaminen, och fördelar den till husets övriga rum.

Ventilationssystemet består av varmgalvaniserade spirorör, vilka är standardvara och enkla att bygga ihop.

Du måste dock anlita en elektriker för inkoppling och anslutning av de elektriska delarna. Det gäller fläkt, termostat och tyristor (den apparat du reglerar fläktens hastighet med)

Effektivt ventilationssystem för kamin

Alla ventilationssystemets komponenter är tillverkade av varmgalvaniserat stål, som inte rostar. Vi har använt rör med en diameter på 160 mm. Ju större dimension du använder, desto mer effektivt och tyst blir systemet.

Det är enkelt att sätta ihop rören – de skall bara skjutas ihop. En gummipackning (eller två) ser till att skarven blir tät

Det idealiska och mest problemfria stället att montera ventilationssystemet för kaminen är på en outnyttjad vind. Men rören kan även dras i krypvindar och ovanför hanbjälkar.

Kostnaden är snabbt intjänad

Vi testade ventilationssystemet under en vinter med perioder av riktigt kallt och blåsigt väder. Anläggningen fungerade över all förväntan.

Braskaminen tändes på morgonen, och samtidigt slogs ventilationssystemet på med full hastighet. Efter en halvtimme hade värmen spridits i hela huset.

Vi behövde inte tända husets oljepanna på hela vintern.

Installationskostnader på 3000-5000 kronor tjänas därför in på några år om du slipper elda med olja.

Bygginstruktion för ventilationssystemet

Ett ventilationssystem för kaminen är ett smart tillskott till huset, och en hanterbar uppgift för en gör det självare. Du får en utförlig beskrivning av projektet och massor av nyttiga tips som ger dig värme i hela huset, och sänker värmekostnaden.

Instruktion

I bostaden

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Det bästa stället att placera utsugningsventilen är faktiskt precis ovanför braskaminen. Rita en cirkel i taket för ventilen och såga ut hålet med elektrisk sticksåg.

2

Skruva först fast en monteringsram på det rör som skall gå genom taket och stick sedan upp röret. Det finns hål i ramen för de skruvar som skall hålla delarna på plats.

3

I monteringsramen sätter du fast en ny ram - det är själva ventilen. Den skjuts in i ramen, vrids ett kvarts varv och sitter sedan på plats.

4

Du bestämmer hur mycket luft som skall passera genom ventilen genom att snurra tallriken tills luftspalten blir lagom stor.

På vinden

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

För att kapa ett rör vinkelrätt tejpar du ihop två papper och virar dem runt röret med parallella långsidor. Dra ett streck längs papperskanten med tuschpenna.

2

Rören kapas med vinkelslip med metallkapski-va och det görs utomhus på grund av brandfaran. Används skyddsglasögon, handskar och hörselskydd. Släta till kanterna med en fil.

3

För att man skall få täta skarvar är alla kopplingar försedda med en eller två gummipackningar. Du kan ev. låsa rören med ett par självborrande och gängskärande skruvar.

4

Röret från vardagsrummet kommer upp genom taket till höger och går till en fläkt. Denna kompletteras med en ljuddämpare på vardera sidan. Röret fortsätter sedan till de olika inblåsningsventilerna.

5

För att rören inte skall böjas mellan de olika hålen så vilar de på specialbeslag, som du ev. kan palla upp på beslag, så att rören inte »krockar» med andra installationer.

6

För att undvika kondensproblem är det viktigt att rören isoleras eller placeras i uppvärmda utrymmen. Här läggs två 50 mm mattor runt röret. Skarvarna tätas sedan med alu-tejp.

7

En snabb och enkel isolering är särskilda strumpor, som du lätt kan trä över rören. Det kan vara en fördel där det är svårt att isolera på annat sätt.

Ritning

Fördela värmen från braskaminen

Anläggningen suger upp värme från vardagsrummet där braskaminen står. Varmluften fortsätter sedan i rör på vinden till de andra rummen i bostaden, där du kan komplettera luftcirkulationen med ventiler i ytterväggarna för friskluft. I våtrum, som kök, tvättstuga och badrum, bör det finnas separat, mekanisk ventilation så att den fuktiga luften inte sprids till resten av bostaden.

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

Sug ut fukten från bostaden

Du kan montera en fläkt i varje våtrum för utsugning av luft eller också leder du rör från våtrummen till en gemensam fläkt på vinden. Oavsett vilket system du väljer skall luften kunna cirkulera fritt i hela bostaden – här markerat med gula pilar. Detta löser du genom att sörja för ventilationsspringor under dörrarna eller genom att sätta ventiler i väggarna.

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

Ventilationssystemet består ofta av en ventil (A) som suger ut luft från bostaden, spirorör (B), olika 90-gradersrör (C), en fläkt (D), några 45-gradersrör (E), T-kopplingar (F), inblåsningsventiler (G), kopplingar (H) och ljuddämpare (J).

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

Video

TIPS: Helt raka snitt i runda material

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka