Intro
Instruktion
Det bästa stället att placera utsugningsventilen är faktiskt precis ovanför braskaminen. Rita en cirkel i taket för ventilen och såga ut hålet med elektrisk sticksåg.
Skruva först fast en monteringsram på det rör som skall gå genom taket och stick sedan upp röret. Det finns hål i ramen för de skruvar som skall hålla delarna på plats.
I monteringsramen sätter du fast en ny ram - det är själva ventilen. Den skjuts in i ramen, vrids ett kvarts varv och sitter sedan på plats.
För att kapa ett rör vinkelrätt tejpar du ihop två papper och virar dem runt röret med parallella långsidor. Dra ett streck längs papperskanten med tuschpenna.
Rören kapas med vinkelslip med metallkapski-va och det görs utomhus på grund av brandfaran. Används skyddsglasögon, handskar och hörselskydd. Släta till kanterna med en fil.
För att man skall få täta skarvar är alla kopplingar försedda med en eller två gummipackningar. Du kan ev. låsa rören med ett par självborrande och gängskärande skruvar.
Röret från vardagsrummet kommer upp genom taket till höger och går till en fläkt. Denna kompletteras med en ljuddämpare på vardera sidan. Röret fortsätter sedan till de olika inblåsningsventilerna.
För att rören inte skall böjas mellan de olika hålen så vilar de på specialbeslag, som du ev. kan palla upp på beslag, så att rören inte »krockar» med andra installationer.
För att undvika kondensproblem är det viktigt att rören isoleras eller placeras i uppvärmda utrymmen. Här läggs två 50 mm mattor runt röret. Skarvarna tätas sedan med alu-tejp.
Ritning
Fördela värmen från braskaminen
Anläggningen suger upp värme från vardagsrummet där braskaminen står. Varmluften fortsätter sedan i rör på vinden till de andra rummen i bostaden, där du kan komplettera luftcirkulationen med ventiler i ytterväggarna för friskluft. I våtrum, som kök, tvättstuga och badrum, bör det finnas separat, mekanisk ventilation så att den fuktiga luften inte sprids till resten av bostaden.

Sug ut fukten från bostaden
Du kan montera en fläkt i varje våtrum för utsugning av luft eller också leder du rör från våtrummen till en gemensam fläkt på vinden. Oavsett vilket system du väljer skall luften kunna cirkulera fritt i hela bostaden – här markerat med gula pilar. Detta löser du genom att sörja för ventilationsspringor under dörrarna eller genom att sätta ventiler i väggarna.

Ventilationssystemet består ofta av en ventil (A) som suger ut luft från bostaden, spirorör (B), olika 90-gradersrör (C), en fläkt (D), några 45-gradersrör (E), T-kopplingar (F), inblåsningsventiler (G), kopplingar (H) och ljuddämpare (J).

Video
Tips & Tricks
Rören kyls av luften
Även om du isolerar rören så får du räkna med en viss värmeförlust i ett oisolerat utrymme. Erfarenheten visar att den är 1 grad per meter rör.
Utgiften tjänas snabbt in
Efter en eldningssäsong kan vi konstatera att anläggningen har fungerat över all förväntan, trots att det tidvis har varit riktigt kallt och blåsigt. Förra vintern fick oljepannan arbeta hårt medan den i år har varit avstängd i långa perioder. I gengäld har man eldat i braskaminen varje morgon och samtidigt öppnat ventilationssystemet och skruvat upp fläkten på max. Redan efter cirka en halvtimme har värmen spridits till hela huset. Stora skolbarn har sedan kommit hem mitt på dagen och lagt på mera ved i braskaminen medan fläkten har kört med låg fart. När resten av familjen har kommit hem kan man öka fläktens hastighet samtidigt som man håller elden i braskaminen vid liv resten av kvällen.
Installationskostnader på 3000-5000 kr kan snabbt tjänas in om nuvarande oljepriser består och oljepannan kan vara stängd lika mycket som i vintras. Varmvattnet kommer från en behållare som värms upp via elpatron. Andra fördelar med systemet är att man har sluppit golvdrag, liksom kallraset längs väggarna har försvunnit.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

