Rören är enkla att sätta ihop. Det är bara att skjuta ihop dem med en gummipackningen eller två.

Ventilationssystem för braskamin

Få ett bättre inomhusklimat och spara in på värmeutgifterna med ett ventilationssystem för braskaminen.

Vi har monterat och testat ett vetilationssystem för kaminen, som fördelar värmen till husets alla rum. Systemet är billigt och effektivt och kan installeras på en helg.

Test av ventilationssystem för kamin

Har du en kamin känner du säkert igen problemet med att det på kort tid kan bli näst intill tropiska temperaturer i rummet där kaminen står, medan det i övriga rum känns iskallt.

Men det kan du råda bot på med ett rörsystem som suger varmluft från rummet med kaminen, och fördelar den till husets övriga rum.

Ventilationssystemet består av varmgalvaniserade spirorör, vilka är standardvara och enkla att bygga ihop.

Du måste dock anlita en elektriker för inkoppling och anslutning av de elektriska delarna. Det gäller fläkt, termostat och tyristor (den apparat du reglerar fläktens hastighet med)

Effektivt ventilationssystem för kamin

Alla ventilationssystemets komponenter är tillverkade av varmgalvaniserat stål, som inte rostar. Vi har använt rör med en diameter på 160 mm. Ju större dimension du använder, desto mer effektivt och tyst blir systemet.

Det är enkelt att sätta ihop rören – de skall bara skjutas ihop. En gummipackning (eller två) ser till att skarven blir tät

Det idealiska och mest problemfria stället att montera ventilationssystemet för kaminen är på en outnyttjad vind. Men rören kan även dras i krypvindar och ovanför hanbjälkar.

Kostnaden är snabbt intjänad

Vi testade ventilationssystemet under en vinter med perioder av riktigt kallt och blåsigt väder. Anläggningen fungerade över all förväntan.

Braskaminen tändes på morgonen, och samtidigt slogs ventilationssystemet på med full hastighet. Efter en halvtimme hade värmen spridits i hela huset.

Vi behövde inte tända husets oljepanna på hela vintern.

Installationskostnader på 3000-5000 kronor tjänas därför in på några år om du slipper elda med olja.

Hämta bygginstruktion för ventilationssystemet

Ett ventilationssystem för kaminen är ett smart tillskott till huset, och en hanterbar uppgift för en gör det självare.

Hämta och läs Gör Det Självs test och instruktion för montering av ventilationssystemet. Du får en utförlig beskrivning av projektet och massor av nyttiga tips som ger dig värme i hela huset, och sänker värmekostnaden.

Redaktionen rekommenderar: Är din ved tillräckligt torr?

Ved bör ha en fuktighet på under 18 %, innan du eldar med det. Annars uppnår du inte den optimala höga förbränningstemperaturen. Vått trä i kaminen ger mer rök, och tjära kan sätta sig i skorstenen, vilket höjer riskerna för sotbrand.

Därför rekommenderar vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är tillräckligt torr, innan du eldar med det. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner.