Flytta värmen

Om du vill utnyttja din kamin maximalt kan du med fördel flytta värmen från kaminen till ett eller flera av husets kallare rum.

Till det behöver du ett värmeflyttningssystem, som i huvudsak består av en massa rör och en fläkt. Dessutom behöver du en del isolering. Som verktyg behövs en bra kniv, ett bar hålsågar och några handverktyg.

Som bekant stiger värme uppåt, så det bästa stället att hämta värmen ifrån är ovanför kaminen. Först borrar vi ett hål igenom taket. Använd ett långt borrstål, så att du är säker på att komma helt igenom isoleringen och vindsgolvet.

Sedan sågar man med en 60 mm hålsåg igenom taket. Kom alltid ihåg att se upp för ledningar och rör på vinden innan du borrar. Hålet är 6,5 cm. Måttet överförs runt om hela röret, som sågas av med en vinkelslip. Graderna avlägsnas med en metallfil.

När man väl är igång kan man lika gärna såga till alla rören. Rörbiten sätts ner i hålet uppifrån vinden och en liten krage monteras med tre skruvar inifrån rummet. Även ett filter monteras, som filtrerar bort mindre partiklar.

Nu kan ventilen monteras. Hantverkaren ser till att den kan öppnas och stängas som den ska. Nu är insuget klart. På vinden monteras den första rörböjen och en övergång, som förlängs med en rörbit på 15 cm. Nu är böjen klar och ett ljudisolerat rör monteras, som dämpar sugljuden från anläggningen.

Nu ska fläkten, som drar upp den varma luften och skickar den vidare, monteras. Även det görs med hjälp av en bit rör och ett fogband som passar till fläktingången.

Det är tydligt angivet på fläkten åt vilket håll den flyttar luften. Även på den andra sidan motorn monteras en bit isolerat rör. Nu ska det sträckas ut rör till alla de rum som ska få del av extravärmen från kaminen. Det gör man med U-bör, förgreningsrör och fogbitar.

Även där röret ska ner i rummet borras hål. Nerifrån rummet sågas med hålsåg. En takkrage och ventil monteras på samma sätt som tidigare. Uppe på vinden fortsätter hantverkaren med rörfogningen och borrar hål i övriga rum som ska anslutas.

En anläggning ger typisk utblås i tre rum och svarar mot en bostad på omkring 120 kvadratmeter. Alla rörfogar skruvas fast med självborrande skruvar. Då slipper man förborra överallt. När alla rör är dragna kan man med fördel isolera samtliga.

Nu behöver bara elektrikern komma på plats och ansluta fläkten. Det får man inte göra på egen hand, om den är avsedd för fast montage. Nu får tre rum glädje av värmen från kaminen. Det kommer att märkas på energiförbrukningen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kamin