Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flytta värmen

Skriv ut Spara artikel

Om du vill utnyttja din kamin maximalt kan du med fördel flytta värmen från kaminen till ett eller flera av husets kallare rum.

Till det behöver du ett värmeflyttningssystem, som i huvudsak består av en massa rör och en fläkt. Dessutom behöver du en del isolering. Som verktyg behövs en bra kniv, ett bar hålsågar och några handverktyg.

Som bekant stiger värme uppåt, så det bästa stället att hämta värmen ifrån är ovanför kaminen. Först borrar vi ett hål igenom taket. Använd ett långt borrstål, så att du är säker på att komma helt igenom isoleringen och vindsgolvet.

Sedan sågar man med en 60 mm hålsåg igenom taket. Kom alltid ihåg att se upp för ledningar och rör på vinden innan du borrar. Hålet är 6,5 cm. Måttet överförs runt om hela röret, som sågas av med en vinkelslip. Graderna avlägsnas med en metallfil.

När man väl är igång kan man lika gärna såga till alla rören. Rörbiten sätts ner i hålet uppifrån vinden och en liten krage monteras med tre skruvar inifrån rummet. Även ett filter monteras, som filtrerar bort mindre partiklar.

Nu kan ventilen monteras. Hantverkaren ser till att den kan öppnas och stängas som den ska. Nu är insuget klart. På vinden monteras den första rörböjen och en övergång, som förlängs med en rörbit på 15 cm. Nu är böjen klar och ett ljudisolerat rör monteras, som dämpar sugljuden från anläggningen.

Nu ska fläkten, som drar upp den varma luften och skickar den vidare, monteras. Även det görs med hjälp av en bit rör och ett fogband som passar till fläktingången.

Det är tydligt angivet på fläkten åt vilket håll den flyttar luften. Även på den andra sidan motorn monteras en bit isolerat rör. Nu ska det sträckas ut rör till alla de rum som ska få del av extravärmen från kaminen. Det gör man med U-bör, förgreningsrör och fogbitar.

Även där röret ska ner i rummet borras hål. Nerifrån rummet sågas med hålsåg. En takkrage och ventil monteras på samma sätt som tidigare. Uppe på vinden fortsätter hantverkaren med rörfogningen och borrar hål i övriga rum som ska anslutas.

En anläggning ger typisk utblås i tre rum och svarar mot en bostad på omkring 120 kvadratmeter. Alla rörfogar skruvas fast med självborrande skruvar. Då slipper man förborra överallt. När alla rör är dragna kan man med fördel isolera samtliga.

Nu behöver bara elektrikern komma på plats och ansluta fläkten. Det får man inte göra på egen hand, om den är avsedd för fast montage. Nu får tre rum glädje av värmen från kaminen. Det kommer att märkas på energiförbrukningen.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Flytta värmen
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka