Intro
Instruktion
01
Börja med att mäta
5
Steg
Innan arbetet börjar ska hela golvet täckas med en kraftig papp eller dylikt.
Det är rätt smart att rita hyllans form på väggen - i naturlig storlek - så att du har en ritning du kan följa.
Vår hylla ska byggas av 10 cm tjocka s.k. multiplattor av lättbetong och den ska uppföras vid sidan av en braskamin som sticker ut en bit från väggen Hyllan ska vara lika hög som kaminen och ha sex fack, tre på varje sida. Hyllan byggs upp med en sida, en överliggare och en skiljevägg på mitten.
I takt med att skivorna sågas till ska de staplas och kontrolleras så att sidorna blir raka och lodräta.
Mät upp för hyllan och rita den på väggen, där den ska vara. Använd vattenpasset flitigt för att vara säker på att allt blir rakt. Rita hyllan i storleken 1:1 så vet du exakt hur stor den blir.
Mät och markera för vinkelbeslagen som används för fastsättning av skivorna. Beslagen är specialgjorda för montering och sätts mellan skivorna. De är rätt tunna och får plats i limfogen mellan två skivor.
Vinkelbeslagen sätts fast på väggen. Välj skruv och eventuella pluggar efter väggens beskaffenhet.
Mät avståndet till golvet från beslaget så att du vet hur hög skivan ska vara. Ovansidan på skivan ska vara helt plan och vågrät, medan skivan står på golvet - som i sin tur sällan är helt vågrätt. Mät både vid väggen och längst ut.
02
Sätt fast hyllan
7
Steg
När samtliga delar har sågats till och du har kollat att de passar ihop, så börjar själva byggandet av hyllan.
Anledningen till att delarna ska sågas till i förväg är att limmet härdar rätt snabbt. Du har endast cirka 5 timmar på dig att limma ihop delarna. Efter fem timmar kan limmet inte användas och det som finns kvar måste slängas.
De nedersta delarna som står på golvet sätts i cementbaserat lim (bruk). Till all annan limning används speciallim för lättbetong, som läggs på med en limslev eller limskopa.
Har du trägolv kan du fästa de nedre delarna med ett flexibelt kakelbruk för montering på träunderlag.
De nedersta lodräta plattorna ställs på plats. Lägg lite bruk på golvet med en liten slev och ställ plattorna på plats. Skjut dem lätt fram och tillbaka så att de sugs fast i bruket. Kolla att de står lodrätt och i 90 grader ut från väggen.
Spika fast beslaget på plattan när du har kollar att den står som den ska. Använd 100 cm spikar som slås ner lite snett så att plattan liksom dras in mot väggen. Det räcker med en spik per beslag.
Stryk lim på ovankanten så att du kan bygga vidare, först med vågräta och därefter med lodräta skivor. Limmet läggs på med en särskild limslev, som fördelar och doserar limmet korrekt. Men det går även med en 10 mm tandspackel.
Fortsätt på samma sätt. Lägg märke till att de vågräta skivorna skarvas på den mittersta lodräta skivan i varje fack. Var flitig med ditt vattenpass och kolla att det blir både vågrätt och lodrätt. Justera genast för limmet härdar snabbt.
Ta bort överflödigt lim. Passa på att ta bort lim som tränger ut - innan det torkar. Hinner limmet härda sitter det som berget och skrapar du lite slarvigt, är risken stor att du måste slipa rent. Så var noga redan från början - det lönar sig.
När den sista skivan har satts på plats kollar du hela hyllan och tar bort spillt lim och överflödigt lim. Du sparar mycket tid på att vara noggrann.
03
Putsa hyllan
8
Steg
Låt limmet härda ett par dagar innan du plockar fram färgpytsar och färg.
Men innan du målar ska ytorna slipas, tvättas och spacklas med sandspackelmassa. När ytan sedan är torr mellanslipar du. Torka av slipdammet och sandspackla en gång till. Efter den sista slipningen torkas ytorna av och hyllan är nu klar för målning. Men du kan också göra som vi: klä alla ytor med glasfiberfilt, som också sitter på väggarna.
Om du vill måla ska du först stryka med primer. När glasfilten har satts upp kan du grundmåla innan du målar. Inuti varje fack bör du välja en halvblank, tvättbar färg. På utsidan kan du måla med matt färg.
Slipa hyllan med grovt slippapper, t.ex. korn 40, och dammsug den därefter. Allt slipdamm ska bort. Det går ju inte att putsa på en yta som är full av slipdamm.
Spackla ovansidan och framkanterna med lättspackel. Använd en bred spackel och dra ut massan i ett tunt skikt fram till framkanten.
Hörnen måste skyddas och till det används hörnskenor som är profiler av stål. De kapas på gering för att få en snygg avslutning.
Hyllan spacklas färdigt när hörnprofilerna har satts på plats. Lägg på ett tunt skikt på hela ytan, också inuti varje fack. Låt spackelmassan torka ett dygn innan du mellanslipar med korn 60-80, dammsuger, torkar av och sandspacklar igen.
Slipa hela hyllan slät och fin så snart att spackelmassan har torkat. Använd slippapper 150-180 på kloss eller slipplatta. Det är viktigt att hyllan blir plan för små ojämnheter syns lätt.
Grunda hela hyllan med primer. Då mättas ytan så att det lim som ska hålla fast glasfilten verkligen får fäste.
Skär till glasfiberfilten med en vass hobbykniv och limma fast den på hyllan. Limmet fördelas på hyllan och filten trycks fast i limmet. Dra ut limmet med en tapetborste eller en gummispackel.
Material
- 12 skivor à 10 x 40 x 60 cm
- Multilim, cementbaserat
- Speciallim för multiplattor
- Vinkelbeslag för multiplattor
- Skruvar, 60 och 80 mm
- Spikar, 100 mm långa
- 2 hörnskenor
- Fin spackelmassa
- Primer
- Glasfilt, lim för glasfilt och färg
Specialverktyg
- Limslev
- Grovtandad lättbetongsåg eller fogsvans
- Slipkloss för lättbetong
- Tapetborste eller gummispackel
Tidsförbrukning
C:a en vecka med torktider.
Pris
Räkna med cirka 2500 kr.
Svårighetsgrad
Jobbet medför ganska många moment, men de är lätta. Det är viktigt att lim, spackelmassa och färg får torka ordentligt.