Ny glasfiberpackning till luckan på din kamin

Om packningen runt luckorna på braskaminen är dålig, kan kaminen suga tjuvluft. Då blir förbränningen dålig och det finns risk att det tränger ut koloxid.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
159 kronor

Intro

Otät braskamin

Om draget är fint i din braskamin är det svårt att kolla om packningen sluter tätt eller om kaminen suger tjuvluft. Om kaminen däremot är kall så är draget sämre och då kan det slippa ut rök om packningen inte sluter tätt.

Byta ut tätningslist i kamin

Om du använder kaminen ofta bör byta packningen varje eldningssäsong. Packningen är i dag av glasfiber och finns i flera dimensioner mellan 5 och 15 mm i diameter.

De vanligste packningarna är 8-10 mm. Några lister är självhäftande, andra säljs i paket tillsammans med det lim som ska användas. När du köper ny packning kan du ta med den gamla så att du får rätt typ.

Instruktion

01
Byt ut packningen 4 Steg

Byta tätningslist kamin: Ta bort den gamla packningen och rensa noga 1

Ta bort den gamla packningen och rensa noga där den har suttit. Till arbetet på det ojämna underlaget har du nytta av en liten stålborste, men i brist på en sådan går det bra med en tandborste.

Byta tätningslist kamin: Dammsug när du har skrapat och borstat falsen 2

Dammsug när du har skrapat och borstat falsen och innan du limmar fast packningen. Limmet fäster inte så bra på smutsiga ytor och då kan packningen lossna efter ett tag.

Byta tätningslist kamin: Använd den gamla packningen som måttband 3

Använd den gamla packningen som måttband när du ska klippa till den nya. Se till att den blir ett par centimeter längre. Snåla inte på limmet när du lägger på. Var extra frikostig i hörnen.

Packningen fästs med det lim som ligger i paketet med packningen.

Byta tätningslist kamin: Tryck fast packningen i limmet 4

Tryck fast packningen i limmet. Skulle packningen vara lite för lång, så klipper du av den. Kolla att den sitter korrekt hela vägen runt och stäng luckan. Packningen ska sitta i press medan limmet torkar. Det tar cirka 4 timmar.

Video

Otät packning på kaminlucka

I denna video kan du se hur du enkelt själv kan byta ut en gammal glasfiberpackning i kaminen.

Tidsförbrukning

Cirka en halvtimme.

Pris

Totalt cirka 100-150 kr.

Svårighetsgrad

Det är hur lätt som helst. Alla kan byta packning.

Tips & Tricks

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kamin