Hålmåttet

Ska du sätta en ny entrédörr kan du ta ett så kallat hålmått. Det är bredden från tegelsten till tegelsten och höjden från tegelsten till tegelsten. I överkant är bredden 135 cm. Men kontrollera alltid att bredden i underkant är densamma. Väggarna kan ju vara skeva, Särskilt i äldre hus. I det här fallet stämmer dock måttet.

Mät sedan höjden – här har vi 186,5 cm i ena sidan. Kontrollera även här måttet i motstående sida. Här är det 185,5 cm, vilket ger en skillnad på 1 cm. Om man inte hade tagit det här måttet kunde det ha fått tråkiga konsekvenser. När man lämnar hålmåttet drar man typiskt av mellan 2 och 2,5 cm för fogen för att få fram fönsterstorleken.

Det utvändiga karmmåttet

Fönstertillverkarna använder typiskt begreppet utvändigt karmmått, vilket täcker fönstrets faktiska storlek från ytterkant till ytterkant. Ska du byta ut dina gamla fönster är det detta mått du ska använda. Och alltså inte räkna med fogen.

Det kan vara svårt att ta ut måtten ordentligt när man inte har plats för tumstocken, så därför kan man behöva ta måttet i två steg. Men det blir lättare att mäta om du använder en talmeter, som gör hela jobbet i ett svep. Det utvändiga karmmåttet ska alltid vara två till tre cm mindre än hålmåttet, så att det finns plats för fogen. Om du till exempel ska byta ut en punkterad termoruta, ska du ta ett rutmått.

Rutans mått

Det är måttet innanför fönsterramen, inklusive glaslisten, men med 0,5 cm avdraget i vardera änden – alltså 1 cm allt som allt. Man ska dra av så mycket eftersom ett fönster aldrig får sitta i spänn mot ramen. Måttet ska självklart tas ut på samma sätt i andra ledden – på bredden, så att du är säker på att få en glasruta som passar.