Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plastskivor till tak

Skriv ut Spara artikel

Ett plasttak är självklart till uterummet och farstukvisten, så att ljuset till själva huset inte försvinner. Till carporten, drivhuset och verandan är det också en fördel med ett tak som släpper igenom ljuset, men ska det vara tunt eller tjockt, klart eller tonat, av PVC eller polykarbonat? Få en överblick här.

Plastskivor till tak: Plastskivor är lätta att hantera och enkla att montera. Dessutom finns de i både slagtåliga, isolerande och värmeavvisande varianter.

Plastskivor är lätta att hantera och enkla att montera. Dessutom finns de i både slagtåliga, isolerande och värmeavvisande varianter.

VAD ANVÄNDS PLASTTAK TILL?

Plasttak til verandor och carportar

VERANDOR OCH CARPORTAR
Till en överbyggd terrass eller carport är det självklart med plasttak. De ska bara skydda mot regn och snö, och för det syftet räcker det med enkla plastskivor.

Plasttak till drivhus m.m.

DRIVHUS M.M.
I drivhus, orangerier och farstukvistar gäller att få in så mycket ljus som möjligt. Plast väger mindre och tål högre belastning än laminerat glas.

Plasttak till uterum

UTERUM
Ett kanaltak av plast är det självklara valet till uterummet, eftersom det isolerar utan att det bildas kondens. Opalvitt är lämpligast, då det ger ett behagligt mjukt ljus.

Hur monteras plastskivor?

Plastskivor kan vara svåra att såga i. Blir de för varma, kan de smälta ihop med sågklingan. Därför gäller det att välja rätt verktyg: en sticksåg med sågblad för PVC eller en vinkelslip med metallskiva.

Gäller det trapetstak, av korrugerad plast, lönar det sig att fästa skivan (eller flera skivor tillsammans) med en tvärgående regel, så att de inte kan röra sig medan du sågar.

Så här används plastskivor: En vinkelslip är perfekt för att kapa plastskivor.

En vinkelslip är perfekt för att kapa plastskivor.

Monteringen av skivor av polykarbonat skiljer sig åt mellan olika leverantörer. De flesta har dock något slags klick-system.

Billigare trapetsskivor av PVC monteras på samma sätt, oavsett leverantör. Skivorna läggs med överlappning (exempelvis två vågtoppar och en vågdal) och skivorna skruvas fast med självgängande skruvar.

Plastskivor till tak: Trapetstak ska alltid monteras med överlapp. Vanligtvis två vågtoppar och en vågdal som här.

Trapetstak ska alltid monteras med överlapp. Vanligtvis två vågtoppar och en vågdal som här.

VARIANTER AV PLASTSKIVOR

Varianter av plastskivor: Trapetsskiva

TRAPETSSKIVA
En tunn vågformad skiva som monteras med skruvar genom skivan. Trapetsskivor av PVC är billigast men också mer ömtåliga än trapetsskivor av polykarbonat.

Varianter av plastskivor: Vågskiva med klicklås

VÅGSKIVA MED KLICKLÅS
En kraftig enlagersskiva i polykarbonat med ett inbyggt monteringslås i båda ändar. Beslagen klickas enkelt ner över särskilda beslag. Skivorna är 20 cm breda.

Varianter av plastskivor: Glasliknande enkeltak

GLASLIKNANDE ENKELTAK
Plastskivor av polykarbonat är 3 mm tjocka, genomskinliga och påminner om glas. Materialet är kraftigt och har relativt lång hållbarhet. Montering sker med särskilda beslag.

Varianter av plastskivor: Tunn kanalplast

TUNN KANALPLAST
Ca 10 mm tjocka skivor med flera lager polykarbonat. Isolerar och hindrar att det bildas kondens. Skivorna monteras vanligtvis med gummilister, som fixeras ovanifrån med en aluminiumlist.

Varianter av plastskivor: Tjock kanalplast

TJOCK KANALPLAST
Det finns också tjockare (ca 30 mm) varianter av kanalplast. De har många lager polykarbonat i ett så kallat M-mönster, som isolerar extra bra. Monteras med gummi- eller aluminiumlister.

Varianter av plastskivor: Kanalplast med klicklås

KANALPLAST MED KLICKLÅS
Kanalplast med flera lager polykarbonat finns också för montering genom att klickas ihop. Skivan är 46 mm tjock och är kraftig med lång livslängd.

Varianter av plastskivor: Glasliknande kanalplast

GLASLIKNANDE KANALPLAST
Den här sortens kanalplast av polykarbonat påminner om glas, men är mycket lättare. Den är bärkraftig och kan läggas med upp till 120 cm mellan reglarna. Monteras med ett system av aluminiumlister.

Dimensioner

Måtten på takskivor av plast varierar mellan olika leverantörer. En tumregel är att de flesta skivor är antingen 20 cm, 60 cm eller 1 meter breda. Skivorna – med enstaka undantag – finns i längder mellan 2 och 7 meter.

Genomskinlighet

PVC-skivorna finns i en klar och en blåtonad variant. Den klara släpper in ca 85 procent ljus, medan de blåaktiga släpper in ca 20 procent mindre ljus.

Även skivorna av polykarbonat finns i två varainter: en klar och en opal- eller mjölkvit. De flesta klara varianter släpper in 55-75 av ljuset. De som mest liknar glas släpper in upp till 90 procent av ljuset. De opalvita skivorna släpper in mellan 30 och 55 procent av ljuset.

Viktigt om plastskivor

Ett UV-filter, som skyddar mot solens strålar, är avgörande för plastskivans livslängd. Det finns skivor som är försedda med extra UV-filter på den ena sidan. De är lämpliga för tak i söderläge som utsätts för direkt solljus.

Billiga plastskivor av PVC är populära. De kan vara ett riktigt bra val till uthus och carportar, där utseendet inte är avgörande. Var dock uppmärksam på att de är mindre motståndskraftiga mot belastning, från t ex snö, eller slag från grenar och lösa föremål.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggevejledning: Plastskivor till tak
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka