Intro
Så här gjuts plintarna
Den osynliga delen är den del av plintarna som finns under marknivå och den bädd av betong som plintarna dels står på, dels gjuts runt dem. Stolpskorna gjuts fast i rören, som utgör plintarna, så att högst 5 cm av halsen sticker upp. Det kan ev. justeras efteråt om du använder justerbara stolpskor.
Röret fylls med mineralull i plastpåsar medan du gjuter och fyllningen tas bort efter en dag. Stolpskorna gjuts fast medan de stöttas av röret.
Plaströren justeras in på en rak linje och på samma nivå. Hålen runt rören fylls upp med betong till 5-10 cm under marknivå. När betongen har stelnat kan den täckas av jord så att det bara är rören som syns.
Om du i stället använder papprör att gjuta plintarna i kan rören tas bort när betongen har härdat.
Instruktion
Den första dagen gjuter du endast den stora solida delen av plintgrunden, dvs. de rör som allt vilar på. Det är i dessa rör som du senare kommer att gjuta fast stolpskorna med millimeterprecision.
Rören ska sticka upp en bit och ovankanten ska ligga högst 5 cm lägre än var du vill ha din syll. Om du vill att huset ska stå länge är det viktigt att du gräver djupa hål, att tjälen inte rubbar rören och därmed knuff ar på syllen när den är på plats.
Börja med att dra snören där stolpskorna ska finnas. För att kunna dra snören åt alla håll blir det nödvändigt att sätta två käppar i marken vid varje hörn.
Gräv sedan hålen och häll i grovbetong. Den kan du köpa färdigblandad eller också blandar du själv av 1 del cement, 3 delar grovt grus och 3-4 delar sand. Häll på till cirka 25 cm under marknivå.
De 30-35 cm långa rören ställs på betongen och trycks ner lite innan betongen stelnar. Fyll upp varje rör med t.ex. mineralull i plastpåsar. Avståndet mellan rören anpassas efter väggens bärande reglar.
Nästa dag har betongen stelnat runt dina rör och det blir lättare att gjuta fast stolpskorna i exakt läge eftersom de kan pallas upp med lister på plaströren.
Om du har bråttom gjuter du fast samtliga stolpskor på samma sätt. Men om du kan fortsätta med arbetet även nästa dag kan du nöja dig med att gjuta fast stolpskor i de fyra hörnen. Återstående stolpskor monteras på syllen.
Röret fylls upp med finbetong när du har tagit upp mineralullen i sin plastpåse. Betongen ska vara ganska tunn för att lätt kunna flyta ihop. Prova dig fram.
Betongen vibreras om du slår på sidan av röret. Det gäller ju att få bort all luft. Häll på till ovankanten och jämna till.
Stick ner stolpskons stång i den våta betongen och vibrera en gång till med lätta slag mot röret. Då smyger sig betongen tätt intill stolpskons stång.
Den tredje morgonen sitter stolpskorna i hörnen ordentligt fast. Därför kan du lägga syllen på plats och skruva fast stolpskorna på syllen. Glöm dessutom inte att skruva fast resten av stolpskorna på syllen. Då hamnar de exakt.
De stolpskor som sitter fast på syllen ska nu gjutas fast och det gör du genom att hälla betong i rören runt dem. Om du häller i betongen precis innan syllen läggs på eller efteråt har ingen betydelse.
Är syllen stor bör den kanske läggas på plats i delar, annars kanske den kan läggas ner monterad.
Syllen med de sista stolpskorna läggs på plats i de fastgjutna stolpskorna. Häll också betong i de tomma rören så kommer de andra stolpskorna också att gjutas fast.
Material
• Grovbetong
• Finbetong
• Stuprör, 30–35 cm långa
• Syll av t.ex.95 x 145 cm gran
• Stolpskor, gärna justerbara
• Vinkelbeslag
• Beslagsskruvar
3D-modell
Video
Tips & Tricks
Tekniken kan också användas på stolpar
Tekniken från plintgrunden kan även användas på stolpar. Vill du resa en rad stolpar på nedgjutna stolpskor, kan du använda dig av exakt samma metod och få samma fördelar. Istället för din syll skruvar du stolpskorna på en temporär planka under processen. När betongen har stelnat runt stolpskorna avlägsnar du bara plankan, så hamnar stolpskorna helt rakt, så att du bara kan skruva på stolparna. Du måste dock vara uppmärksam på att konstruktionen blir mindre stabil än om du gräver ned stolparna. Bygger du t.ex. ett plank eller staket, måste du stötta stolparna med avstyvande, diagonala stolpar.
Hur djupt måste jag gräva för fundament?
Om ditt bygge ska hålla i många år bör du gjuta betongen så djupt ner i marken att det är frostfritt. I södra Sverige anses frostfritt djup vara 90 cm medan det i delar av nordligaste Sverige kan handla om mer än 2 meter.
LÄS MER: Se upp för tjälen
Plintgrund på berg och i stenig mark
Det går att bygga rejält även på t ex stenig mark och på berghällar. En plintgrund passar särskilt bra om underlaget består av sten eller om marken lutar och är ojämn. Om din tomt lutar där du ska bygga ett punktfundament måste du bara se till att gräva ner punkterna på olika djup, så att ditt fundament till sist är i våg.
Läs mer om: Så här bygger du på ojämn mark
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

