1. Innan du sätter igång
Allt det här får du i hantverkarkursen BYGG FÖRRÅD:
- Rådgivning från vårt team av hantverkare och experter.
- Hantverkarkunskap som ger dig ett proffsigt resultat.
- 17 byggbeskrivningar som du kan använda till ditt förråd.
- Steg-för-steg-beskrivningar och utförliga ritningar.
- Massor av video, 3D-modeller och materiallistor.
- Kort sagt: Du lär dig att bygga ett förråd.
Överblick över hantverkarkursen
Kolla reglerna
Hur stort ska förrådet vara?
Fundera på placeringen
Vad ska det användas till?
Ska förrådet vara frostfritt?
Ljus och el
Hur ska det se ut
Tänk in inredning från början
Hur blir det med underhållet?
Pris, kvalitet och livslängd
2. Vinkel och våg
Mätning och markering
Helt räta vinklar
3-4-5-reglen går ut på att om den ena sidan i en triangel är 3 m och den andra 4 m, då ska den tredje vara 5 m för att triangeln ska bli rätvinklig. Du behöver alltså bara tänka på 3-4-5 – eller 1,5-2-2,5, om det passar bättre med dina aktuella mått. Du kan snabbt göra en triangel enligt denna princip, som du gör dina markeringar efter, så att du är säker på att det blir rätvinkligt.
Få konstruktionen i våg
Vattenpass eller cirkellaser
Du kan naturligtvis alltid välja att använda ett vanligt vattenpass när du ska se till att konstruktionens olika delar hamnar i våg och i lod. Men det går mycket lättare med en cirkellaser. Den kan du nämligen placera mitt på byggplatsen och så skapar den en fin lasercirkel som till 100 procent är i våg hela varvet runt.
Det klassiska vattenpasset
Se till att vara flitig med att använda vattenpasset. Både när du gjuter stolpskor och när du ska justera in syll och hammarband.
TIPS!
Börja med att kolla att vattenpasset faktiskt visar rätt. Lägg det på en plan yta, kolla libellen (det lilla glaset med bubblan i), vänd vattenpasset 180 grader och kolla att libellen visar exakt samma resultat.
Smart cirkellaser
Placera en cirkellaser mitt inne i byggplatsen och sätt på den. Nu kommer cirkellasern att visa ett (oftast) rött laserstreck hela varvet runt, som är i perfekt våg. Det är väldigt smart, för då kan du blixtsnabbt vara säker på att exempelvis syllen på alla fyra sidor är på exakt samma höjd.
TIPS!
Laserstrecket från en cirkellaser kan vara svårt att se utomhus när solen skiner från en molnfri himmel. Vad du då kan göra är att gå ut och göra finjusteringen när mörkret faller på.
3. Fundament och förankring
3 stadiga fundament
Betongplintar
Gjutna plintar
Markskruv
4. Trästomme och takkonstruktion
Välj rätt sparrar
Sparrarna ska stå upp
Kort sagt - när du monterar sparrar till ditt tak ska de stå upp.
I ett tak kommer belastningen uppifrån i form av ett tryck och för att sparrarna inte skall böjas av trycket ska de stå upp. Ju högre en sparre är, desto större belastning klarar den.
Som exempel kan nämnas att en 45 x 95 mm regel klarar nästan fyra gånger så stort tryck när den smala sidan vänds neråt jämfört med om regeln ligger ner.
Här hittar du rätt dimension på sparrarna
I tabellerna här nedan utgår vi från bredden på den byggnad du vill uppföra. Det är nämligen den som i kombination med takkonstruktionen avgör vilken dimension sparrarna skall ha under förutsättning att du känner avståndet mellan dem. På teckningen kan du se vad som menas med sparrarnas längd, spännvidd och sparravstånd.
Takets lutning har en viss betydelse för val av sparrar. Om lutningen är under 14 grader, som är svensk standard för tak med traditionell svensk fackverkstakstol, mäter man spännvidden vågrätt mellan de två stödpunkterna.
Det räcker dock inte att du dimensionerar taket efter alla tänkbara regler om väggarna är för klena. Resten av byggnaden skall naturligtvis också dimensioneras korrekt efter förutsättningarna (byggnadens användning, stabilitet, styrka etc.). Detta kommer vi dock inte in på i denna artikel.
Börja med spännvidden
Vid beräkning av dimension börjar du med att bestämma bredden på byggnaden och därefter hur stor spännvidden (L i ritningen på nästa sida) skall vara. Vi talar här om sparrens längd mellan stödpunkterna.
Bestäm sedan hur stort centrumavståndet skall vara mellan sparrarna, Sparravståndet (S) anpassas efter taket på byggnaden. I tabellen går du in i kolumnen med spar-ravstånd (60, 80, 100 eller 120 cm) och fortsätter rakt ner till den spännvidd du valt. Längst till vänster finner du rätt sparrdimension.
Tabellerna avser flacka tak med lutning under 14 grader. Vid branta tak mäts spännvidden parallellt med taket och då blir den lite större
Så här används tabellerna
Du har tänkt bygga ett isolerat uthus på 4 x 4 m med lätt tak. Takskivorna kräver ett sparravstånd på 60 cm. Gå in i första tabellen, välj landsdel och sedan sparravstånd 60 cm. Fortsätt neråt i raden till du kommer till spännvidden 400 cm. Då ser du att sparrarna skall vara 45 x 195 mm.
Taklutning 14 grader eller mindre
Spännvidden för sparrar i tak med svag lutning är lika med det vågräta avståndet mellan de två stödpunkerna A och B.
Klimatet påverkar styrkan
Det finns flera klimatzoner i Sverige och sex snölastzoner. Tak som täcks med metertjock snö måste tåla större tryck än ett tak som det nästan aldrig snöar på. Tabellerna nedan har delats i två snölast-zoner, norr respektive söder om linjen Stockholm-Strömstad. Använd tabellerna som riktlinje för dimensionering, men du har som byggherre ansvar för att byggnaderna uppförs enligt gällande normer. Du bör därför kontakta byggnadsnämnden i din kommun för upplysning om gällande snölastzon. Glöm inte heller ansöka om bygglov! Vindlasten påverkar också en byggnads styrka och därför måste taket vara väl förankrat i hammarbanden.
En lätt byggnad med regelstomme och stolpar. Den närmaste väggen är en regelstomme som avslutas upptill med ett hammarband. Den bortre väggen är öppen och hammarbandet stöttas här av stolpar. Gavlarna är helt öppna. Sparravståndet mäts från centrum till centrum (c/c) på sparrarna.
Hitta rätt takbeläggning
Hur ditt tak ska konstrueras beror på vilken sorts tak du väljer. Varje sort har sin egen metod. Här är några av de vanligaste:
Takpapp/shingels läggs på en 20 mm plywoodskiva. Här ska det sättas aluminiumprofiler runt kanten på taket, en speciell takfotsplåt i den låga sidan av taket där vattnet rinner ner – i en hängränna om du monterar en sådan. Takpapp finns både i mindre bitar, som är självhäftande, eller i våder, som ska läggas med ett speciellt takpappslim. Shingels är takpapp i “moduler” som har skurits i form som en slags “tungor”, så att det färdiga taket påminner lite om ett tegeltak. Takpapp och shingels skärs till med en vass hobbykniv.
Trapetstak skruvas fast i längsgående takläkt med speciella självborrande skruv med gummiring. Skruven ska sättas på varannan topp på det vågformiga taket. Trapetstak av plast kan kapas med fogsvans eller vinkelslip. Längs kanterna kan eventuellt täppas igen med vågformat polystyrenband, som passar till skivornas profil. Det bara stoppas in på plats.
Plåttak skruvas fast i längsgående takläkt med speciella självborrande skruv. På ett plåttak sätts skruvarna i varannan vågdal. Takplåtar kapas med en speciell maskin, som kan hyras eller köpas, eller med en vinkelslip. Men undvik helst att använda vinkelslip i takplåt eftersom värmen förstör det skyddande lagret topcoating. Om det förstörs rostar skivorna lättare. Takplåtar kan måttbeställas, så att du inte behöver kapa dem. Om du vill undvika att vattnet rinner ner på baksidan av takplåtarna i den höga änden, kan du lägga en sträng med silikonfogmassa ca 5 cm från kanten. Då skyddar du den underliggande träkonstruktionen.
5. Beklädning
Lockpanel
Lockpanel är en väldigt klassisk och mycket använd ytterpanel. Den kan göras av standardbrädor och även om den är enkel ger den fasaden lite liv.
Så här gör du: Ytterpanelen kan i vissa fall sättas direkt på en trästomme (på förråd) eller på spikläkt, om det är en isolerad byggnad som ska kläs. Här sitter spikläkten som dina panelbrädor ska fästas i ovanpå en vindspärr som satts utanpå isoleringen.
Viktigt: Den största fallgropen vid sättning av lockpanel uppstår när du ska skruva eller spika fast det yttersta lagret brädor, lockbrädorna. Det innersta lagret, bottenbrädorna, har du satt på ett avstånd som gör att lockbrädorna kan överlappa bottenbrädorna med minst 25 mm.
Det är frestande att sätta skruvarna i lockbrädorna in genom bottenbrädorna, men det ska du INTE göra! Skruv eller spik ska sitta i mellanrummet mellan bottenbrädorna och fästas direkt i stommen eller läkten. Om du skruvar genom båda lagerna brädor, är risken att två brädor vrider sig åt varsitt håll, och då spricker brädorna.
Fixering
Det finns bara ett rätt sätt att skruva fast de två lagerna brädor på.
Skruven i bottenbrädan sitter lite förskjutet från mitten av brädan, så att den inte spricker. Den är dubbelt så lång som brädan är tjock.
Skruvarna som håller fast lockbrädan sitter minst 25 mm från kanten på brädan och skruvas i mellanrummet mellan bottenbrädorna och direkt in i trästommen eller spikläkten. Skruven är här minst tre gånger brädans tjocklek.
Spårpanel
Spårpanel är brädor som är försedda med fjäder och not, så att de tar tag i varandra. Då behöver du inte fundera på överlapp utan bara sätter ihop dem.
Så här gör du: Fjädern eller sponten, som är den del som sticker ut, ska alltid vändas uppåt om du lägger panelen vågrätt. På så sätt undviker du att vattnet kan tränga in och lägga sig i noten på brädans undersida.
När du skruvar eller spikar, så ska skruv eller spik i den understa brädan vid liggande panel sitta 25-30 mm in i förhållande till kanten på den nedersta brädan. Sätter du panelbrädorna lodrätt, ska du ha minst 50 mm avstånd till ändträet för att undvika att träet spricker.
I varje underliggande regel eller läkt sätter du en skruv (eller en spik), även här 25-30 mm in från brädans kant, så att den inte spricker.
Viktigt: Om din spårpanel är bredare än 140 mm, ska du sätta två skruvar i varje bräda, en på varje sida, och även här hålla 25-30 mm avstånd till kanterna.
Lockläkt
Lockläkten påminner om lockpanelen men är ändå inte riktigt likadan. För medan lockpanelsbrädorna är lika breda, är lockläkten smalare än bottenbrädan och alltså just en läkt.
Så här gör du: Brädor och läkt sätts främst lodrätt, eftersom vattnet ska kunna rinna av. Det finns liggande lockläkt, främst på nybyggen, där kan delar av fasaden i så fall vara klädda på det här sättet.
Det innersta lagret brädor måste så klart sitta ganska tätt, så att läkten sedan överlappar båda de underliggande brädorna, och helst med 25 mm överlapp.
Bottenbrädan fästs med en skruv i varje underliggande regel eller spikläkt, och skruven sätts en bit från brädans mitt. Men eftersom det andra lagret bara består av en läkt ska man också bara sätta en skruv här, återigen en bit från läktens mitt så att den inte spricker.
Viktigt: Det är viktigt att skruven i läkten INTE går genom bottenbrädorna. För de två lagerna ska kunna röra sig oberoende av varandra, och de smala läkten spricker lätt om du skruvar ihop de två lagerna trä.
Fixering
Skruvarna ska sättas väldigt exakt, särskilt i de tunna läkten.
En skruv per spikläkt eller regel i bottenbrädan, lite från mitten. Skruven är minst två gånger brädans tjocklek.
I lockläkten sitter det en skruv per spikläkt eller regel lite från mitten. Skruven får INTE gå genom bottenbrädorna. Skruven ska vara minst tre gånger tjockare än brädorna.
I lockläkten är det extra viktigt att förborra innan du skruvar, så att läkten inte spricker.
Fjällpanel
Fjällpanel är en gammal klassiker som påminner om klinkbyggda båtar, där varje bräda överlappar den underliggande brädan.
Du kan se fjällpanel på byggnader där man har investerat lite extra i materialet, t ex cederträ. Lösningen kan se väldigt exklusiv och läcker ut. Men även med billigare, målat trä ger lösningen en speciell karaktär åt fasaden.
Så här gör du: Du kan köpa färdighyvlad fjällpanel som har en fals, så att de passar snyggt in i varandra. Du kan också välja att göra din ytterpanel av vanliga ohyvlade klinklagda brädor enligt samma princip. Det ger ett lite rustikare intryck.
Viktigt: Eftersom varje bräda sitter lite vinklad på grund av överlappet ska du vara noggrann när du skruvar, så att du skruvar i den vinkel som brädan ligger i, så att skruvhuvudet ligger jämnt med brädans yta.
Det ska sitta en skruv i varje bräda i underliggande regel eller spikläkt. Skruven ska sättas cirka 30 mm ovanför brädans underkant. På så sätt sitter varje bräda fast i ovankanten på brädan under.
Fixering
Skruven ska sitta exakt så att brädorna klämmer fast varandra.
Det sätts en skruv i varje regel eller spikläkt. Skruven ska vara dubbelt så lång som brädan är tjock.
Skruven sätts 25-30 mm in på brädan. På så sätt pressar den övre brädan på den undre och klämmer fast den. Du ska INTE skruva genom brädan nedanför.
Stockpanel
Stockpanel är för många detsamma som sommarstuga. Panelen med de karaktäristiska lätt bågformade brädorna används på många äldre sommarstugor.
Stockhuspanel läggs traditionellt vågrätt, men den kan också sättas lodrätt.
Brädorna finns i olika träslag, från prisvärd furu till mer exklusivare lärk eller douglasgran. Därför kan priset också variera betydligt.
Så här gör du: Brädorna är försedda med fjäder och fals så att de passar in i varandra, och fjädern ska vändas uppåt om panelen monteras liggande. På så sätt undviker du att det tränger in vatten som lägger sig i falsen.
Viktigt: Brädorna monteras oftast liggande. Då börjar du nerifrån (och kommer att hålla minst 10 cm avstånd till marken), skruvar fast den första brädan och fortsätter uppåt.
När du spikar eller skruvar fast brädorna ska de sättas med en skruv eller spik för varje underliggande läkt eller regel. Skruven sätts 25-30 mm från brädans underkant. På så sätt pressar varje bräda in den underliggande brädan.
Fixering
Var försiktig så att du inte skruvar genom fjädern på brädan.
Det sätts en skruv i varje läkt eller regel. Skruven ska vara dubbelt så lång som brädan är tjock.
Skruven sätts 25-30 mm in på brädan. På så sätt pressar den övre brädan på den underliggande och klämmer fast den. Du ska INTE skruva genom brädans fjäder.
6. Dörrar och golv
Montera en skjutdörr
Enkel stenterass som underlag
Väljer du att bygga ditt förråd med ett golv av trädgårdsplattor, gäller samma regler vid konstruktionen som om du byggde en enkel terrass med stenplattor. Här kan du se de grundläggande principerna.
Uppbyggnad av underlag
Uppbyggnaden är relativt enkel. Plattor överst, avjämningsgrus i ett lager på 2-3 cm, och sedan ett lager stabilgrus på 10-15 cm.
Gräv bort jorden
Du måste gräva minst cirka 17-23 cm djupare än den planerade terrasshöjden. Marken packas med en markvibrator, eller padda. Därefter fyller du på med stabilgrus.
Packa stabilgruset
Du bör använda en maskin på 90-100 kg för att packa ordentligt. För att bara få ett tunt lager avjämningsgrus skapar vi en slät yta 3-4 cm under plattornas undersida.
Gruset jämnas till
Ovanpå stabilgruset läggs ett lager avjämningsgrus 2(-3 cm), som jämnas till. Lägg ett par långa metallrör och jämna till ytan så att den blir helt slät.